Koira on yleisin lemmikki, jonka kynnet kaipaavat silloin tällöin lyhentämistä. Käytännössä kaikki sisälemmikin leppoisaa elämää viettävät eläinlajit voivat kuitenkin joskus olla kynsien trimmauksen tarpeessa. Kynnet eivät sisätiloissa kulu, ja ammattilaisten trimmattavaksi voidaan tuoda hyvinkin yllättäviä eläinlajeja.
– Kun olin liikkeessä töissä, meille tuotiin kerran jopa kilpikonna. Se oli horroksessa, joten asiakas oli aika helppo, Maarit Karhu-Teiskonen lemmikkieläinliike Mustista ja Mirristä kertoo.
Yksi eläinlaji on poikkeus. Kotikissalle kynnet ovat tärkeä työkalu ja se osaa hoitaa omat kyntensä myös sisätiloissa, mutta tarvitsee siihen vähän omistajansa apua.
– Kissalle parasta kynsien hoitoa on järjestää sille mahdollisuus teroittaa kynsiään johonkin, esimerkiksi raapimapuuhun. Silloin ne kuluvat luonnollisesti.
Lemmikin kynsien lyhentämisen aloittaminen voi herättää omistajassa epäilyjä omasta osaamisesta. Epäröivä omistaja taas saa lemmikin hermostumaan. Kynsien lyhentämiseen kannattaa alkaa opetella heti pennusta alkaen, jolloin siitä muodostuu tuttu ja turvallinen rutiini sekä lemmikille että omistajalle.
Jotta toimenpide sujuu molemmin puolin mallikkaasti, omistajan pitääkin selvittää, miten temppu tehdään. Tärkeintä on, että kynsiä ei lyhennä liikaa.
– Kynnen sisällä kulkee verisuoni. Tärkeintä on, että leikataan vain sitä osaa, jossa ei kulje suonta. Kannattaa ottaa hyvin varovasti vähän kärjestä, jos vasta opettelee, Karhu-Teiskonen neuvoo alkuun.
Esimerkiksi vaaleakyntisen koiran kynnessä verisuonen voi nähdä hyvässä valossa. Jos kynsi on tumma, kannattaa katsoa kynttä alapuolelta. Silloin huomaa, että kynnen muoto muuttuu kärkeä kohti. Tyvestä kynsi on koverampi, leikattava verisuoneton kärkiosa on piikkimäinen.
– Oppia ja neuvoja voi kysyä ammattilaisilta. Kynsien huolto kuuluu lemmikin perushoitoon, mutta asian kanssa ei tarvitse olla yksin. Apua saa kyllä jos sitä tarvitsee. Huonoa omaatuntoa ei tarvitse tuntea, jos ei asiaa osaa. Pääasia, että kynnet tulee hoidettua säännöllisesti ja tarvittaessa homman voi hyvin antaa ammattilaisille.
Jos homman on valmis opettelemaan, varsinkin pentujen kanssa toimenpidettä kannattaa harjoitella tiheään ja harjoitusta karttuu sekä pennulle että kynnenleikkaajalle.
– Pennuilla kynsiä voi vähän lyhentää jopa kerran viikossa. Ne kasvavat todella nopeasti. Aikuisen eläimen kynsien kasvuun vaikuttavat yksilölliset ominaisuudet ja liikunnan määrä, Karhu-Teiskonen tietää.
Tekipä kynsienleikkuun omistaja tai ammattilainen, lemmikin kynsien huoltaminen kuuluu varsinkin koiran kohdalla perustehtäviin. Kynsien lyhentäminen on tärkeää lemmikin hyvinvoinnin vuoksi. Jos kynnet eivät pääse luonnollisesti kulumaan eikä niitä leikata, kynnet voivat kasvaa jopa korkkiruuville.
– Ympäri asti kiepille kiertyvä kynsi alkaa painaa eläimen varvasta. Siinä on yksilöllisiä eroja, mutta lopulta riittävän pitkäksi, jopa ympäri kasvava kynsi voi aiheuttaa kävelytyylin muutoksia, kipua ja jopa tulehduksia.
Koska eläinten kynnet ovat muodoltaan aivan erilaiset kuin ihmisen kynnet, myös työvälineet ovat hyvin erilaisia. Tavallisilla saksilla ei kannata yrittää lemmikin kynsiä lyhentää.
– Niillä kynsi murtuu. Kynsileikkureiden terä on kourun mallinen. Leikkurin ohella voi kokeilla myös lemmikin kynsille tarkoitettuja kynsiviiloja tai kynsitrimmeriä, Karhu-Teiskonen sanoo.