Olemme Kellon koulussa valinneet uuden äidinkielen valinnaisen kurssin nimeltä Sinä pystyt, jota vetävät opettajat Taina Pirttijärvi ja Jaana Heikkinen. Siellä tehdään kaikenlaista kivaa, jonka on tarkoitus lisätä oppilaiden hyvinvointia. Teemme esimerkiksi erilaisia ilmaisuharjoituksia ja teatteria. Lisäksi askartelemme, teemme retkiä ja keskustelemme. Olemme myös osallistuneet yhteistaideteoksen tekoon Lumo-festivaaleille, joka tulee esille Valveelle.
Yhtenä perjantai-iltapäivänä menimme Maaret Markuksen luokse Hoitokeskus Vihreään Keitaaseen Kellon Kiviniemeen. Ensin saimme jokainen kaksi muovipussia, johon valitsimme erilaisia kuivattujen kukkien terälehtiä. Maaret kertoi samalla niiden vaikutuksista. Oli esimerkiksi ruusua, kehäkukkaa ja laventelia. Lisäksi pussiin laitettiin hieman jalkakylpysuolaa ja lopuksi lämmintä vettä. Jalkahoito vaikutti tosi rentouttavalta.
Jalkakylvyn aikana Maaret tarjosi meille yrttiteetä ja lehtikaalisipsejä. Tee oli tehty Maaretin omista yrteistä, jotka hän kasvattaa omassa puutarhassaan. Maaret valmisti teen teenkeittimessään, jonne hän lisäsi kuivatut yrtit. Tee oli hyvää ja siinä oli myös piparminttua, joka antoi kivasti makua. Teehen lisättiin myös hunajaa antamaan makeutta.
Maaret tarjosi meille myös uunissa valmistettuja lehtikaalisipsejä, jotka hän oli tehnyt aamulla. Maaret kertoi, miten hän oli valmistanut sipsit. Maaret oli itse kasvattanut lehtikaalit. Hän oli käyttänyt esimerkiksi oliiviöljyä, suolaa ja hiukan pippuria antamaan sipseille makua. Ensin oli ennakkoluuloja, mutta sipsit olivat todella hyviä. Maaretin tarjoamat herkut olivat kokonaisuudessaan todella hyviä!
Maaret Markus tekee itse ihovoiteita mehiläisvahasta. Saimme kokeilla chili-mehiläisvahavoidetta jalkakylvyn jälkeen. Voiteella oli lämmittävä vaikutus. Tämän jälkeen saimme vielä nähdä itse, miten mehiläisvahavoide syntyy.
Akupunktiokokemuksia: Maaret on perehtynyt kiinalaiseen lääketieteeseen ja on kokenut akupunktiohoitaja ja ‑kouluttaja. Tutustuimme akupunktioon. Ensin Maaret etsi kädestä jonkin pisteen. Sitten hän vain näpäytti neulan siihen kohtaan. Neulan annettiin olla noin 10 — 30 minuuttia. Sen oli tarkoitus parantaa mm. vastustuskykyä.
– Akupunktioneula oli aluksi jännittävä ja uusi asia. Olen piikkikammoinen, mutta päätin kokeilla. Pelkäsin sen sattuvan, mutta hetken päästä neula olikin kädessäni enkä edes ollut huomannut, Meea Männikkö kommentoi.
– Tunsin pienen kivun, kun neula pistettiin käteen, mutta sen jälkeen ei tuntunut enää mitään. Neulan ollessa kädessä piti kävellä varovasti kuin zombi, Siiri Paaso kuvailee.
– Neulan laittaminen ei tuntunut miltään. Voisin joskus mennä laajaan neulahoitoon, sillä tykkäsin paljon, Helmi Jaara kertoo.
Retki oli tosi hieno ja todella mukavaa vaihtelua tavalliseen koulupäivään.
Meea Männikkö, Helmi Vainionpää, Lumi Hyvönen, Siiri Paaso
Juttu julkaistaan osana Rantapohjan ja alueen koulujen välistä yhteistyötä