- Netta, Iida-Maria ja Iina kertovat, että esteratsastus kepparilla on kuin oikealla hevosella hyppäämistä. Muuan muassa virhepisteet ja arvosteluperusteet tulevat hevosmaailman esteratsastuksen säännöistä.
Keppihevosharrastus tai keppihevostelu tarkoittaa keppihevosten ja niiden varusteiden ompelua ja askartelua, niiden kanssa liikkumista ja kilpailua sekä muiden lajin harrastajien kanssa toimimista. Keppihevosia tehdään eri rotuisia oikeiden hevosten rotujen mukaisesti.
Hevosten lisäksi harrastajat valmistavat erilaisia varusteita oikeiden hevosten varusteiden mukaan. Harrastajat saattavat valmistaa keppihevosesteitä, talleja ja muita varusteita myös itse esimerkiksi puusta.
Keppihevosten alkuperä on hämärän peitossa. Tiedetään kuitenkin, että keppihevonen on yksi ihmiskunnan vanhimpia ja tunnetuimpia ”leikkikaluja”. Tosin vanhimmassa muodossaan keppari ei ollut lelu tai harrastusväline, vaan esihistoriallisten heimojen tarinankertoja.
Keppihevosia käytettiin apuvälineenä esityksissä. Ne saavuttivat suurta suosiota antiikin aikaan kreikkalaisten ja roomalaisten lasten parissa. Esimerkiksi Spartan kuningas teki keppihevosia lapsilleen ruokojen varsista. Aikojen saatossa keppihevosista kehittyi vähitellen lelu ja sitä myöten harrastus.
Keppihevosilla harjoitellaan erilaisia hevosurheilulajeja kuten koulu- ja esteratsastusta. Keppihevosten suomenmestaruuskilpailut ovat jokavuotinen Suomen suurin keppihevostapahtuma, jossa kilpaillaan muun muassa este- ja koulumestaruudesta sekä pidetään näyttelyitä, erilaisia esityksiä ja keppihevosaiheista ohjelmaa. Ensimmäiset keppihevosten SM-kisat järjestettiin kesällä 2012 Lahdessa.
Melkein kaikissa kisoissa järjestetään kouluratsastuskisoja. Luokkia on helposta C‑luokasta vaativampaan Grand Prix- luokkaan asti. SM-kisoissa on kaksi virallista koululuokkaa, juniormestaruus ja mestaruus. Erilaisia liikkeitä on kymmeniä, kootusta käynnistä laukkapiruettiin.
Oma lempparimme on lisätty ravi. Kouluratsastus on toiseksi suosituin laji keppareilla.
Kisoissa on tärkeää luottaa hevoseen, muistaa ohjelma, tervehtiä tuomaria ja tehdä pakolliset liikkeet. Ennen esteratsastuksen yleistymistä kouluratsastus oli kuninkuuslaji, mutta nykypäivänä se on kenttäratsastus, jossa on myös kouluratsastuskoe.
Esteratsastus kepparilla on kuin oikealla hevosella hyppäämistä. Muuan muassa virhepisteet ja arvosteluperusteet tulevat hevosmaailman esteratsastuksen säännöistä. Oikean eläimen sijaan käytössämme on harrastusväline, keppihevonen! Esteratsastuksessa vaaditaan, että ratsastajalla on mm. ponnistuskykyä, nopeutta, tasapainoa, muistia, kestävyyttä ja paineensietokykyä.
Suomen Keppihevosratsastajat Ry:n sivuilta näkee kisat ja karsinnat virallisiin kisoihin sekä ohjelmat. Ratsastusteitä ovat esimerkiksi täyskaarto, kiemuraura, lävistäjä, keksihalkaisija, kaarto radan poikki ja voltti.
Kun harrastat keppareita, saatat olla altis murtumille, venähdyksille ja muille haavereille. Tämän vuoksi on tärkeää, että teet alkulämmittelyjä ja erilaisia venyttelyjä. Ne parantavat hyppytuloksia. Kisaradalla on tärkeää esteiltä alastulo. Jos tulee huonosti alas, voi murtaa jopa käden!
Todella moni keppihevosharrastaja lopettaa harrastuksensa kiusaamisen takia! Kiusaaminen voi olla esimerkiksi pilkkaavia kommentteja, naureskelua, hirnuntaa, ulkopuolelle jättämistä ja keppihevosten rikkomista. Meistä kaikkien pitäisi saada harrastaa mitä haluaa! Eivät ihmiset kiusaa, jos joku harrastaa, vaikka jalkapalloa tai jääkiekkoa!
Iina Ylipelto, Iida-Maria Alakurtti, Netta Ukkola
Kirjoittajat ovat Aseman koulun 5B-luokan oppilaita.