Energiakriisin keskellä hallitus on kehittänyt erilaisia tukimuotoja sähköenergian korkeista hinnoista selviämiseen niin yksityishenkilöille, yrityksille kuin maataloudellekin. Erilaiset yhdistykset ovat kuitenkin jääneet tukiviidakon reunalle. Erikseen yhdistyksille suunnattua tukimuotoa ei nimittäin ole säädetty.
Suomen Nuorisoseurat ry:n pääsihteeri Annina Laaksonen kertoo, että yhdistys on seurannut energiatukia koskevaa keskustelua ja päätöksentekoa aktiivisesti jo syksystä saakka.
– Saamme viikoittain yhteydenottoja nuorisoseuroilta ympäri Suomen liittyen energiatukiin. Asia koskettaa etenkin seuroja, jotka omistavat taloja.
Suomen Nuorisoseurat toteutti vuoden 2022 syys-lokakuussa jäsenseuroilleen kyselyn, jossa kartoitettiin kasvavien energiakulujen vaikutusta nuorisoseurojen toimintaan.
– Viikossa saimme kyselyyn 150 vastausta, ja vastanneista seuroista 85 prosenttia oli äärimmäisen huolissaan sähkön hinnan noususta. Sama määrä vastanneista seuroista uskoi ajautuvansa jonkinlaisiin taloudellisiin vaikeuksiin, jos tukea sähkölaskuihin ei saa. Pohjois-Pohjanmaalta kyselyyn vastasi 25 seuraa, Laaksonen kertoo.
Kattoyhdistys on auttanut jäsenseurojaan viestimään tuen tarpeesta esimerkiksi omalle kunnalleen ja kuntapäättäjille. Monet nuorisoseurat ovat saaneet mukaan muita yhdistyksiä, kuten kyläseuroja, joilla huoli tukien puutteesta on yhtäläinen. Yhteistyössä yhdistykset ovat voineet jättää kuntalaisaloitteita yhdistysten toiminnan tukemisesta energiakriisin keskellä, ja yksittäiset kunnat ovatkin saattaneet ryhtyä tukemaan yhdistyksiä sähkökuluissa.
Samaan aikaan Suomen Nuorisoseurat ry on käynyt keskustelua suoraan päättäjien kanssa, ja vienyt huolta yhdistysten pärjäämisestä valtiotason tietoisuuteen.
– Valtiotasolla ymmärretään, kuinka vakavasta asiasta on kyse. Se, millaisilla välineillä ja mistä tukea voitaisiin myöntää, on kuitenkin edelleen auki. Emme siis vieläkään tiedä, onko nuorisoseurojen mahdollista saada tukea seurantalojen sähkölaskuihin.
Laaksosen mukaan Suomessa on noin 2500 seurantaloa, joista jopa 600 on nuorisoseurantaloja. Niin nuorisoseurantalot, työväentalot kuin kansantalotkin ovat merkittäviä kokoontumispaikkoja, joilla on usein myös kulttuurihistoriallista arvoa.
Laaksonen muistuttaa, että seurantaloilla on suuri yhteiskunnallinen merkitys koko maan alueella.
– Esimerkiksi nuorisoseurat ovat monesti etenkin pienemmillä paikkakunnilla ja kylillä pääasiallinnen lasten ja nuorten harrastustoiminnan tarjoaja. Etenkin tässä maailmantilanteessa turvallisen yhteisön löytyminen myös kodin ulkopuolelta on tärkeää, toteaa Laaksonen, ja jatkaa:
– Rippumatta siitä missä seura sijaitsee, sitä pyörittää joukko sitoutuneita vapaaehtoisia. Nyt heidän aikansa menee energiakulujen pohtimiseen, ja se on tietysti pois harrastustoiminnan järjestelystä. Vapaaehtoisten jaksaminen huolettaa tässä tilanteessa erityisesti.
Sähköenergian hinta on puhuttanut mun muassa Kuivaniemen nuorisoseuran toimijoita. Puheenjohtaja Raimo Ikonen kertoo, että Kuivaniemen seurantalolla on pellettilämmitys, ja ennen energiakriisiä pelletin hinta oli noin 100 euroa tonnilta. Nyt hinta liikkuu suunnilleen 500 eurossa per tonni.
– Edellinen meille saapunut pellettierä oli huonolaatuista, ja pelletillä lämmittäminen ei enää onnistu. Pelletistä on puutetta, joten kestää, ennen kuin huonolaatuinen pelletti haetaan pois ja korvataan uudella. Olemme siis nyt joutuneet lämmittämään taloa sähköllä. Ei tämä tilanne todellakaan hymyilytä, Ikonen huokaa.
Suuren seurantalon lämmittäminen sähköllä ei ole luonnollisestikaan halpaa, ja Ikonen toteaakin, että ennen pitkää kasvavat energiakulut tulevat vaikuttamaan nuorisoseuran toimintaan.
– Tämä koskee myös muita kuin meidän seuraamme. Monia seurantaloja on jo jouduttu sulkemaan, kun ei kertakaikkiaan ole varaa pitää taloja lämpimänä.
Ikonen toivoo, että yhdistyksille saataisiin vielä tuotettua yhtä helppo malli energiakulujen tukemiseksi kuin korona-avustustenkin hakemiseen.
– Tuelle olisi käyttöä niin meillä kuin valtakunnan muillakin nuorisoseuroilla ja yhdistyksillä.
Vepsän kyläyhdistys Ylikiimingissä ryhtyi jo viime syksynä toimiin sähkön kulutuksen vähentämiseksi. Kyläyhdistyksen puheenjohtaja Veli Koistinen kertoo, että syksyllä pidetyn kriisikokouksen jälkeen kylätalon yläpohjan lämmöneristystä lisättiin, uuden puolen saleihin asennettiin ilmalämpöpumput ja huoneiden lämpötilaa pudotettiin 20 asteesta 18 asteeseen.
– Joulun hiljaisempana aikana kylätalon lämpö laskettiin 17 asteeseen. Näillä konsteilla olemme lokakuun alusta saaneet kulutusta 5000 kilowattituntia vähemmäksi kuin vuosi takaperin, Koistinen kertoo.
Sähkön hinta on kuitenkin vepsäläisillä edelleen tarkassa syynissä. Koistinen toteaa, että jos sähkön hinta asettuu yli 20 sentin kilowattitunnilta, voidaan kylätalo joutua sulkemaan.
– Siinä vaiheessa emme voi lisätä toimintaamme niin paljoa, että se kannattelisi sähkökulujen yli. Onneksi taloustilanteemme on hyvä – voimme todennäköisesti ainakin kesän korvalle tarkkailla tilannetta hieman korkeammillakin hinnoilla ilman, että ovia joudutaan laittamaan säppiin.
Koistinen toivoo, että yhdistyksetkin otettaisiin mukaan energiatukien piiriin.
– Vaikuttaa kuitenkin siltä, että yhdistysten omistamat talot ja niiden energiakulut ollaan päätöksenteossa täysin unohdettu.
Sähkötuet pähkinänkuoressa – mitä tähän mennessä on säädetty?
Yksityishenkilöt voivat saada joko verottajan myöntämää sähkövähennystä tai Kelan väliaikaista sähkötukea. Molemmat tukimuodot koskevat vasta tänä vuonna syntyviä sähköenergiakuluja. Kumpaakin voi hakea tämän vuoden loppuun asti, mutta vain neljän kuukauden eli tammi-huhtikuun ajalta.
Verottajan myöntämän sähkövähennyksen voi hyödyntää vain, jos veronmaksajalla on sekä riittävän suuret sähköenergiakulut että riittävästi verotettavaa tuloa. Sähkökulujen on oltava tammi-huhtikuun ajalta yli 2000 euroa. Vähennys on 60 prosenttia niistä sähköenergian kuluista, jotka ylittävät 2000 euron summan, ja sen saa enintään 6 000 euron kuluista. Sähkövähennystä voi saada vain sähköenergiasta ja sen perusmaksusta, sähkönsiirtokuluja ei voi laskea mukaan.
Kelan sähkötuki on niille pienituloisille kotitalouksille, jotka eivät voi hakea verottajan myöntämää vähennystä. Kelan sähkötuen omavastuuosuus on 400 euroa kuukaudessa. Omavastuun ylimenevältä osuudelta tukea maksetaan 60 prosenttia enintään 1500 euron kustannuksista, eli käytännössä tukea voi saada enintään 660 euroa kuukaudessa.
Tällä hetkellä lausuntokierroksella on hallituksen lakiluonnos takautuvasti maksettavasta sähköhyvityksestä sekä sähkölaskujen maksuaikojen pidentämisestä. Kertahyvitykseen olisivat oikeutettuja kaikki, jotka maksavat sähköstä yli 10 senttiä kilowattitunnilta. Omavastuuosuus olisi 90 euroa kuukaudessa, ja sen ylittävästä osasta hyvitettäisiin puolet. Tuen enimmäismäärä olisi 700 euroa kuukaudessa.
Lakiluonnoksessa esitetään myös, että sähköyhtiöiden tulisi pyydettäessä myöntää lisämaksuaikaa tammi-huhtikuulta kertyneille sähkölaskuille. Kuluttaja-asiakkaat saisivat maksuaikaa enintään neljä kuukautta. Muut, esimerkiksi yritykset, 60 vuorokautta laskun alkuperäisestä maksupäivästä.
Lausuntokierroksella on myös esitys maatalouden sähkö- ja lannoitetuista. Esityksessä ehdotetaan, että sähkötuki perustuisi aikaisempaan sähkönkulutukseen. Sähkötuen kynnysarvoksi esitetään 15 senttiä kilowattitunnilta, jonka ylittävä sähköenergian kustannus korvattaisiin osittain. Tuki kohdistuisi ainoastaan kalliimpiin sähkön hintoihin, joten edullisen sähkösopimuksen haltijat jäisivät sen ulkopuolelle. Lausuntokierros päättyy tänään tiistaina.