Tapa­ni Bloms­te­rin Kemi-dek­ka­rit­ri­lo­gian toi­nen osa on ilmestynyt

Kuivaniemellä syntyneen kirjailija Tapani Blomsterin dekkarisarjan toinen osa on ilmestynyt ja tarinassa kietoudutaan kullankuljetusryöstön maailmaan. Kuva: Tapani Blomster.Kuivaniemellä syntyneen kirjailija Tapani Blomsterin dekkarisarjan toinen osa on ilmestynyt ja tarinassa kietoudutaan kullankuljetusryöstön maailmaan. Kuva: Tapani Blomster.

Dek­ka­rit­ri­lo­gian ensim­mäi­nen osa Rak­kau­den hin­ta antoi pien­tä esi­ma­kua 20.8. ilmes­ty­nees­tä sar­jan toi­ses­ta osas­ta. Miten reh­to­rin kuo­le­ma liit­tyy Kul­lan hin­ta ‑teok­sen tari­naan ja sel­vi­ää­kö tapaus? Kui­va­nie­mel­lä syn­ty­nyt kir­jai­li­ja Tapa­ni Bloms­ter ker­too, että sar­jan ensim­mäi­nen Rak­kau­den hin­ta ‑osa otet­tiin todel­la hyvin vas­taan ja Outi-kir­jas­tois­sa varauk­sia on ollut jul­kai­sus­ta asti useam­pi kym­me­nen. Myös uut­ta osaa odo­te­taan kovas­ti, sil­lä varauk­sia on yhtä pal­jon tuo­rees­ta Kul­lan hin­ta ‑teok­ses­ta.

– Myös ääni­kir­ja­pal­ve­lui­hin on jätet­ty pää­sään­töi­ses­ti posi­tii­vis­ta palau­tet­ta. Ensim­mäi­sen kir­jan niin sanot­tu cliff­han­ger sel­väs­ti toi­mii, Bloms­ter hymyilee.

Dek­ka­ri­sar­jan toi­nen osa ero­aa kui­ten­kin aiem­mas­ta osas­ta sel­keäs­ti tyy­lil­tään ja muka­na on sel­väs­ti enem­män ilki­ku­ri­suut­ta. Kir­jas­sa seik­kail­laan Ruot­sis­sa Tuk­hol­man Ham­mar­bys­sä, Oulus­sa kuin myös Pel­los­sa ja kir­jas­ta löy­tyy kan­sain­vä­li­siä roo­le­ja venä­läi­sis­tä jugos­laa­vei­hin ja tie­ten­kin muka­na ovat suo­ma­lai­set polii­sit ja varkaat.

Ruot­sis­sa asu­val­le enti­ses­sä elä­mäs­sä työn­sä ros­vo­na teh­neel­le Allan Poro­jär­vel­le tar­jo­taan raha­kas­ta kul­ta­kul­je­tuk­sen ryös­tö­keik­kaa. Kei­kan tilaan­neet venä­läi­set saa­vat kui­ten­kin Poro­jär­ven varuil­leen. Kir­jas­sa on usei­ta eri hah­mo­ja, jot­ka aut­ta­vat Poro­jär­veä ryös­tön suun­nit­te­lus­sa kuin toteu­tuk­ses­sa­kin. Bloms­ter on osan­nut nivo­ta hen­ki­lö­hah­mo­jen tari­nat sekä yhteen että hie­noik­si omik­si sivu­juon­teik­si. Oman maus­teen­sa tari­naan tuo­vat aseis­ta vas­tan­nut Mik­ko Sil­ta­la, Kemin polii­sin rikos­kons­taa­pe­li Pert­ti Luusua, Oulun polii­sin rikos­ko­mi­sa­rio Tais­to Meri­läi­nen, Kemiin polii­sin har­joit­te­luun tul­lut Roo­sa Ran­ta sekä KRP ja Suojelupoliisi.

– Tut­kin­ta­lin­jo­ja on usei­ta niin kuin sel­vi­tet­tä­viä rikok­sia­kin. Näh­tä­väk­si jää osaa­vat­ko tut­ki­jat yhdis­tää pis­tei­tä toisiinsa.

Luki­ja saa jän­nit­tää lop­pu­met­reil­le asti tut­kin­nan suju­mi­sen lisäk­si sitä, jää­kö kukaan ryös­tö­jen­gis­tä tai ryös­tön tilan­neis­ta venä­läi­sis­tä eloon ker­to­maan tari­naa. Palau­tuu­ko kul­ta omis­ta­jal­leen? Bloms­ter käyt­tää kir­jois­saan aina­kin koti­seu­tu­rak­kaan luki­jan mie­les­tä oival­li­ses­ti mur­ret­ta hyväk­seen yhte­nä koros­tus­kei­no­na. Vaik­ka tri­lo­gian ensim­mäi­nen osa on nimel­tään Rak­kau­den hin­ta, ei roman­tiik­kaa ja suh­de­kie­mu­roi­ta puu­tu uudes­ta­kaan teoksesta.

Tari­naan ja tee­maan poh­jau­tuu myös kak­si ajan­koh­tais­ta tee­maa. Kul­ta on himoit­tu arvo­me­tal­li, jon­ka hin­ta on nous­sut todel­la kor­keak­si ja sitä tavoit­te­le­vat niin sotaa käy­vät maat kuin ros­vot­kin. Toi­sek­seen ensi vuon­na tulee kulu­neek­si 80 vuot­ta toi­sen maa­il­man­so­dan lop­pu­mi­ses­ta ja kir­jas­sa ryös­tö toteu­te­taan tuon ajan aseil­la, jot­ka on säi­ly­tet­ty kui­vas­sa ja läm­pi­mäs­sä kätkössä.

– Ryös­tö teh­dään antiik­ki­sil­la, mut­ta toi­mi­vil­la suo­mi-kone­pis­too­leil­la, pans­sa­ri­nyr­keil­lä ja tela­mii­noil­la. Kemin polii­sis­ta löy­tyy kui­ten­kin Pert­ti Luusua, joka enti­se­nä aktii­vi­se­na reser­vi­läi­se­nä ja soti­la­sar­vol­taan reser­vin kap­tee­ni­na tun­nis­taa asei­den hyl­syt, Bloms­ter avaa tarinaa.

His­to­rian opet­ta­ja­na toi­mi­neel­la Bloms­te­ril­la oli his­to­rian suu­ret lin­jat hyvin entuu­des­taan hal­lus­sa, mut­ta asei­siin hänen täy­tyi tutus­tua lähem­min, jot­ta tari­na on toden­mu­kai­nen niil­tä osin.

– Käy­tin tie­don­han­kin­nas­sa apu­na myös teko­ä­lyä, Bloms­ter kertoo.

Huu­mo­rin yhdis­tä­mi­nen dek­ka­riin kävi kir­jai­li­jan mukaan hel­pos­ti. Muu­ten­kin toi­sen osan työs­tö oli jou­he­vaa, mis­tä ker­too rei­pas jul­kai­su­tah­ti­kin. Tri­lo­gian kol­man­nen osan aja­tus on muhi­nut jo tovin Bloms­te­rin mie­les­sä ja ensim­mäi­ses­tä kir­jas­ta tutuk­si tul­lut Juha Par­pa­la palaa Ukrai­nan sodas­ta haa­voit­tu­nee­na ja kir­jas­sa kes­ki­ty­tään ihmiskauppaan.

TUTUSTU RANTAPOHJAN TILAUSTARJOUKSIIN TÄSTÄ.