Sosiaali- ja terveyspalvelut, pelastuspalvelu ja koulut sekä muu palveluverkko kokevat tulevina vuosina mittavia uudistuksia ja uudelleenorganisointia. Rantapohjan alueelle tämä tarkoittanee muun muassa sitä, että kouluja lakkautetaan ja hyvinvointipisteiden toimintaa supistetaan.
Kaupunki tekee pakon edessä lapsivaikutusten arviointeja ja asukaskyselyitä, joiden vaikutukset päätöksiä tehdessä taitavat valitettavasti jäädä minimiin. Ajatustasolla päätökset on jo tehty ja sitten niitä ajetaan eteenpäin kaikesta huolimatta.
Alueiden asukkaiden ja virkamiesten näkymyserot syntyvistä säästöistä ja esimerkiksi koulujen lakkauttamisista eroavat jyrkästi toisistaan.
Palveluiden lakkauttamisia perustellaan muun muassa lapsimäärän rajulla laskulla sekä asukasmäärien pienuudella. Kylillä nähdään, että vuosikausia velloneet koulujen lakkautuspuheet ovat aiheuttaneet osaltaan sen, että lapsimäärät kääntyvät laskuun. Monet, jotka olisivat muuttaneet kyliin, eivät ole sitä tehneet, koska on oletettavaa, että pian kylä on ilman omaa koulua. Kaavoitustakaan ei ole kylillä syytelty liiasta aktiivisuudesta.
Jos kaupungit ja kunnat haluaisivat, uskoisin, että löytyisi ratkaisu, jolla kyläkoulut saadaan säilytettyä ja kyliä elävöitettyä. Sama koskee myös tiettyjä peruspalveluita, jotka toivoisi säilyvän esimerkiksi Yli-Iissä ja Ylikiimingissä. Paljon alueilta on jo palveluita keskitetty. Nähtävästi se ei lopu ennen kuin ei enää ole mitään lakkautettavaa.
Uskooko kukaan enää muuten Yli-Iin monialaisen monitoimitalon toteutumiseen?