Olemme Kuivaniemen koulussa oppilaskunnan kanssa alkaneet tänä syksynä pitämään yläkoulun oppilaille ja opettajille suunnattua kioskia, jossa myydään pientä välipalaa. Tällä hetkellä valikoimassamme on smoothieita, välipalapatukoita, kahvia, teetä ja kaakaota. Myöhemmin olemme ajatelleet laittaa myyntiin myös vissyä, itse leivottuja tuotteita ja erilaisia hedelmiä. Olemme valmistelleet 7.–9.-luokkien oppilaille Google Forms –kyselyn, jossa kysymme palautetta kioskin toiminnasta ja mahdollisia toiveita, mitä he haluaisivat tulevaisuudessa kioskissa myytävän.
Kioski-idea sai alkunsa siitä, kun moni on koulussamme kertonut, että kouluruoka ei aina ole heidän mieleensä tai se ei muuten vain maistu. Lounas on kuitenkin erittäin tärkeä ateria koululaisten päivässä, sillä varsinkin yläasteella päivät ovat yleensä yhdeksästä kolmeen, jolloin pelkällä näkkileivällä tai vesilasillisella ei vain yksinkertaisesti jaksa ahertaa koko päivää. Idea lähti osin myös oppilaiden omasta toiveesta, joten päätimme oppilaskunnassa lähteä viemään tätä ideaa eteenpäin.
Halusimme vaikuttaa siihen, että oppilaat saisivat edes jotain syötävää koulupäivän aikana, jos ruoka ei ole mieluista tai jos haluttaa jotain pientä välipalaa. Silloin keksimme, että kioski olisi hyvä ratkaisu tähän. Koulussamme ei ole pitkiin aikoihin ollut kioskitoimintaa, joten se tuntui myös siksi hyvältä idealta. Aloimme suunnittelemaan, miten kioski toimisi koulussamme ja miten saisimme sen järjestettyä. Lisäksi tarvitsimme rehtoriltamme Markku Varangalta luvan kioskin pitämiseen. Kun hän näytti idealle vihreää valoa, aloimme tosissamme suunnittelemaan kioskin käyttöönottoa ja siihen liittyviä käytännön asioita, jotka pitäisi hoitaa. Olemme saaneet korvaamatonta apua kioskitoiminnan suunnitteluun ja käytännön asioihin oppilaskuntamme vastuuopettajalta Eero Karhuselta.
Ensimmäinen ongelma kioskin suunnittelussa oli se, miten kioskivuorot saisi järjestettyä, mutta tulimme siihen tulokseen, että kioskia pitävät maanantaisin ja keskiviikkoisin 7.–9. luokan oppilaat. Ensimmäinen pari järjestää tarvittavat välineet kioskia varten ja seuraava pari pitää kioskia ja purkaa tavarat. Oppilaskunta on laatinut vuorolistat ja mainoksen kioskista, jotka ovat näkyvillä koulun ilmoitustaululla.
Toinen ongelma oli se, mitä kioskissa myytäisiin. Me emme saaneet lupaa myydä karkkia, limsaa tai muuta hirveän makeaa. Tästä kaikki oppilaat koulussamme eivät tykänneet, mutta rehtorimme perusteli asian siten, että oppilaiden pääruoka koulussa on kouluruoka. Jos koulussa myytäisiin karkkia, ruokahävikki voisi nousta huimasti. Lisäksi halusimme oppilaskunnassa, että koulussa myytäisiin terveellisiä tuotteita.
Alussa kioskin pitäminen tuntui vaikealta ja emme oikein tienneet, mitä pitää tehdä. Muutaman kerran jälkeen kioskin pito alkoi sujua, ja se on tuottanut oppilaskunnalle ihan hyvin voittoa. Kioskista saadut voitot käytämme koulun yhteiseen hyvään, esimerkiksi tapahtumien järjestämiseen. Olemme saaneet positiivista palautetta siitä, että tuotteet ovat halpoja ja siitä, miten hyvin kioskin toiminta on lähtenyt käyntiin. Kaiken kaikkiaan kioski on meidän koulussamme onnistunut ja olemme valmiita kehittämään sitä enemmänkin oppilaskunnan kanssa.
Sini Tolonen, Tiia Ylitalo
Juttu on syntynyt osana Rantapohjan ja alueen koulujen välistä yhteistyötä.
TUTUSTU RANTAPOHJAN TILAUSTARJOUKSIIN TÄSTÄ.