Kui­va­nie­men kou­lun jouk­kue ruokafinaaliin

Jenni Viinamäki (vas.), Ella-Maria Karen ja Janika Pakanen Kuivaniemen koululta lähtevät Ruokavisan finaaliin Helsinkiin. Kuva: Sirpa VarankaJenni Viinamäki (vas.), Ella-Maria Karen ja Janika Pakanen Kuivaniemen koululta lähtevät Ruokavisan finaaliin Helsinkiin. Kuva: Sirpa Varanka

Kui­va­nie­men kou­lun jouk­kue kil­pai­lee per­jan­tai­na Hel­sin­gis­sä Ruo­ka­vi­san osaa­mis­kil­pai­lun finaa­lis­sa. Jouk­ku­ees­sa kil­pai­le­vat yhdek­säs­luok­ka­lai­set Jen­ni Vii­na­mä­ki, Ella-Maria Karen ja Jani­ka Paka­nen.

Ruo­ka­vi­sa on ylä­kou­luil­le suun­nat­tu ruo­ka­kas­va­tuk­sen ope­tus­ko­ko­nai­suus, jon­ka tavoit­tee­na on vah­vis­taa nuor­ten tie­tä­mys­tä ruo­an alku­pe­räs­tä ja rei­tis­tä sekä tukea hei­dän kulut­ta­juus­tai­to­jaan. Kui­va­nie­men kou­lun koti­ta­lous­o­pet­ta­ja Sir­pa Varan­ka ker­too, että Ruo­ka­vi­saan liit­ty­vil­lä tun­neil­la käsi­tel­tiin muun muas­sa vas­tuul­li­suut­ta ja kes­tä­vän kehi­tyk­sen huomioimista.

– Oppi­laat har­joit­te­li­vat myös teke­mäl­lä koto­na van­ho­ja Ruo­ka­vi­sa­teh­tä­viä. Kil­pai­lu­päi­vä­nä jokai­nen oppi­las vas­ta­si yksi­löl­li­ses­ti Ruo­ka­vi­san teh­tä­viin. He eivät saa­neet kes­kus­tel­la kes­ke­nään, eivät­kä minun kanssani.

Alku­kar­sin­ta­teh­tä­vien perus­teel­la Kui­va­nie­men kou­lun jouk­kue oli kol­men par­haan jou­kos­sa. Muut fina­lis­tit ovat Kuu­lam­men kou­lul­ta Tyr­nä­väl­tä ja Posion perus­kou­lus­ta. Alku­kar­sin­ta­na toi­mi­nee­seen net­ti­vi­saan osal­lis­tui yli 2 500 ylä­kou­lu­lais­ta ympä­ri Suomea.

Finaa­li jär­jes­te­tään per­jan­tai­na Ruo­ka­mes­su­jen kisa­la­val­la Mes­su­kes­kuk­ses­sa. Lop­pu­kil­pai­lus­sa jouk­ku­eet eläy­ty­vät tuo­te­ke­hit­tä­jik­si, jot­ka suun­nit­te­le­vat ja toteut­ta­vat menun, jos­sa tuu­na­taan perin­ne­ruois­ta moder­nim­mat ver­siot. Jouk­kuei­den tulee myös perus­tel­la valin­tan­sa kes­tä­vän kehi­tyk­sen ja ravit­se­mus­suo­si­tus­ten näkökulmasta.

Lop­pu­kil­pai­lus­sa jouk­ku­eet val­mis­ta­vat pää- ja jäl­ki­ruo­at, jois­ta aina­kin toi­ses­sa on käy­tet­tä­vä täys­jy­vä­tuot­tei­ta. Lisäk­si toi­sen ruo­ka­la­jin val­mis­tuk­ses­sa on käy­tet­tä­vä lei­von­taa. Ruo­kien suun­nit­te­lus­sa sekä val­mis­tuk­ses­sa oppi­lai­den tulee ottaa huo­mioon kes­tä­vän kehi­tyk­sen peri­aat­teet, ravit­se­mus ja ruo­ka­kult­tuu­ri. Tuo­ma­rei­na toi­mii jouk­ko ruo­ka-alan ammattilaisia.

Kui­va­nie­men jouk­kue on val­mis­tau­tu­nut kil­pai­luun har­joit­te­le­mal­la tuu­nat­tu­ja perin­ne­ruo­kia, joi­den koos­tu­mus­ta ei vie­lä pal­jas­te­ta. Jouk­kue mat­kaa opet­ta­jan­sa kans­sa Hel­sin­kiin tors­tai­na ja on val­mii­na astu­maan kil­pai­lu­la­val­le perjantaiaamuna.

– Tytöt ovat käy­neet kok­ki­ker­hoa nel­jän­nel­tä luo­kal­ta asti, joten ovat hyvin moti­voi­tu­nei­ta. Ja onhan tämä voit­to jo nyt, kun he pää­si­vät finaa­liin, Varan­ka toteaa.

TUTUSTU RANTAPOHJAN TILAUSTARJOUKSIIN TÄSTÄ.