Aiemmin tietokirjoja kirjoittanut kuivaniemeläislähtöinen Tapani Blomster on julkaissut ensimmäisen romaaninsa. Kirja Iisakanmäki kertoo Tornion maihinnoususta Lapin sodassa lokakuussa 1944. Maihinnousussa oli mukana monia Rantapohjan alueen sotilaita.
Blomster on käyttänyt kirjan lähteinä muun muassa jalkaväkirykmentti 53:n ja sen eri komppanioiden sotapäiväkirjoja. Pääosin siinä taistelivat Pohjois-Pohjanmaan pohjoisimpien pitäjien miehet.
– Rykmentin kolme ensimmäistä komppaniaa muodostui asevelvollisista ja kuusamolaisista, kolme seuraavaa pudasjärvisistä. Yli-iiläiset muodostivat seitsemännen, kuivaniemeläiset kahdeksannen ja ylikiiminkiläiset yhdeksännen komppanian. Iiläisten pääosa oli rykmentin 3. konekiväärikomppaniassa, Blomster kertoo.
Jalkaväkirykmentin 53 sotatie vei Kiestingin ja Uhtuan kautta huhtikuussa 1944 Kannakselle linnoittamaan vielä keskeneräistä VT-linjaa.
– Näissä asemissa rykmentti otti vastaan Neuvostoliiton suurhyökkäyksen. Kesäkuun 14. päivä rintama murtui rykmentin 5. komppanian kohdalla Kuuterselässä. Toisen kerran muutaman kuukauden sisään rintama murtuu saman komppanian kohdalla Lapin sodan alussa Alavojakkalassa.
Romaanin historialliset tapahtumat ovat pääosin tosia, mutta niitä on elävöitetty lisäämällä niihin fiktiivisiä osuuksia. Henkilöt sen sijaan ovat Blomsterin mukaan täysin fiktiivisiä lukuun ottamatta ylimpiä johtajia.
– Kirja on enemmänkin ihmissuhderomaani kuin sotaromaani. Ihmisten traumaattiset kokemukset kärjistävät ristiriidat. Kriittisessä tilanteessa paljastuvat ihmisten niin hyvät kuin huonotkin puolet.
Ihmissuhdekuvausten lisäksi romaanissa on tarkkaa kuvausta tuon ajan miljööstä ja olosuhteista. Kirjan henkilöt ovat kokeneet niin Karjalasta evakkoon lähtöjä kuin morsiamen lähdön saksalaissotilaan matkaan.
Kuivaniemellä vuonna 1952 syntynyt Tapani Blomster on työskennellyt historian opettajana, sivistystoimenjohtajana ja lukion rehtorina. Hän oli yksi neljästä vuonna 2020 ilmestyneen Kuivaniemen kunnallinen keskikoulu 1962–1976 ‑teoksen kirjoittajasta. Viime vuonna häneltä ilmestyi tietokirja Kuninkaallisen Pohjanmaan rykmentin Kemin komppania.
Iisakanmäki-romaanin Blomster kertoo kirjoittaneensa kiinnostuksesta sotahistoriaan.
– Olisin ehkä sijoittanut tapahtumat kuivaniemeläisten komppaniaan, mutta sen vaiheista ei ole lähdetietoja. Sotapäiväkirjat ovat säilyneet vain vuoteen 1942 saakka. Pudasjärvisten 5. komppaniassa minua kiinnosti varsinkin linjojen murtuminen lyhyen ajan sisällä kahdesti ja se, miten miehet kokivat nämä tapahtumat.
Nyt Blomster on aloittanut Kemiin sijoittuvan dekkarin käsikirjoituksen.
– Mielessä on myös Kuuterselän taisteluun ja sen jälkeisiin tapahtumiin liittyvä romaani. Siinä mahdollisesti liikutaan kuivalaisten mukana.
Tutustu Rantapohjan tilaustarjouksiin tästä.