150-vuo­tias­ta kirk­koa juh­lit­tiin Kuivaniemellä

Hyryn nuorten laulajien heleät äänet viehättivät kuulijoita sekä messussa että juhlassa. Heitä säesti laulajien taakse jäävä kanttori Markku Jaakkola.Hyryn nuorten laulajien heleät äänet viehättivät kuulijoita sekä messussa että juhlassa. Heitä säesti laulajien taakse jäävä kanttori Markku Jaakkola.

Kui­va­nie­men nykyi­nen kirk­ko raken­net­tiin vuo­sien 1871 ja 1874 väli­se­nä aika­na ja vihit­tiin käyt­töön 1874, joten tänä vuon­na raken­nuk­sen sei­nät ovat näh­neet jo 150 vuot­ta kris­til­li­sen sano­man julis­ta­mis­ta ja sakra­ment­tien jaka­mis­ta. Muun muas­sa luke­mat­to­mia avio­liit­toon vih­ki­mi­siä, kon­fir­maa­tioi­ta ja hau­taan siu­naa­mi­sia on kir­kos­sa suo­ri­tet­tu puhu­mat­ta­kaan sii­tä, mon­ta­ko juma­lan­pal­ve­lus­ta tai mes­sua on kulu­nei­den vuo­sien aika­na siel­lä ehdit­ty toimittaa.

Kui­va­nie­me­läi­sil­le kirk­ko on pait­si seu­ra­kun­tae­lä­män kes­kus, tun­ne­taan sen tor­ni myös maal­li­sem­pa­na maa­merk­ki­nä merel­tä joki­suul­le suun­taa­vien kalas­ta­jien ja mui­den venei­li­jöi­den keskuudessa.

Kir­kon his­to­rias­ta kuul­tiin enem­män sun­nun­tai­sen Mik­ke­lin­päi­vän mes­sun jäl­keen pide­tys­sä juh­la­ti­lai­suu­des­sa, jon­ka ter­ve­tu­liais­sa­nat lausui mes­sun­kin toi­mit­ta­nut Kar­ja­sil­lan seu­ra­kun­nas­ta eläk­keel­le siir­ty­nyt kirk­ko­her­ra Juha­ni Lavan­ko, ja juh­la­pu­heen piti eme­ri­tus leh­to­ri Pek­ka Kos­ke­la. Lisäk­si tilai­suu­des­sa esiin­tyi­vät Hyryn nuo­ret lau­la­jat, joi­den hele­ää musi­soin­tia kuul­tiin jo mes­sun aika­na, sekä vart­tu­neem­pien lau­lu­ryh­mä. Molem­pia säes­ti kant­to­ri Mark­ku Jaak­ko­la.

Myös Kui­va­nie­men koti­seu­tu­yh­dis­tyk­sen puheen­joh­ta­ja Kau­ko Vak­ka­la käyt­ti yhdis­tyk­sen toi­min­taa valot­ta­van puheen­vuo­ron. Mais­tu­van lohi­kei­ton ja kak­ku­kah­vien ohes­sa syn­tyi lisäk­si run­saas­ti muu­ta­kin vapaa­ta kes­kus­te­lua niin his­to­rias­ta kuin nykyisyydestäkin.

Pek­ka Kos­ke­lan kokoa­mis­ta tie­dois­ta ilme­ni, että Kui­va­nie­men ensim­mäi­nen oma kirk­ko vihit­tiin käyt­töön jo vuon­na 1762. Sen rukous­huo­ne oli var­sin pie­ni ja kävi pian­kin ahtaak­si seu­ra­kun­ta­lais­ten mää­rän kas­vaes­sa. Kir­kon vie­reen raken­nu­tet­tiin sil­ti myös kel­lo­ta­pu­li, joka val­mis­tui vuon­na 1775, ja jon­ka toteut­ti aikan­sa kuu­lu tapu­li­ra­ken­ta­ja, yli­kii­min­ki­läi­nen Heik­ki Vää­nä­nen. Kirk­ko tapu­lei­neen sijait­si Kui­va­nie­men van­han hau­taus­maan vieressä.

Uuden kir­kon pii­rus­tuk­set laa­ti sak­sa­lai­nen ark­ki­teh­ti Ernst Bern­hard Lohr­mann vuon­na 1852. Seu­raa­van vuo­si­kym­me­nen suu­ret kato­vuo­det toi­vat kui­ten­kin muas­saan nälän­hä­tää ja tau­te­ja, ja koko Suo­men sil­loi­ses­ta noin kah­den mil­joo­nan väes­tös­tä meneh­tyi muu­ta­mas­sa vuo­des­sa enem­män kuin kymmenesosa. 

– Kii­tol­li­suus sii­tä koet­te­le­muk­ses­ta sel­viä­mi­ses­tä innos­ti ilmei­ses­ti uuden kir­kon raken­ta­mi­seen, ja seu­ra­kun­ta­lai­set luo­vut­ti­vat raken­ta­mis­ta var­ten puu­ta­va­raa. Myös tont­ti uut­ta kirk­koa var­ten jär­jes­tyi, ilmai­si Koskela.

Raken­nus toteu­tet­tiin oulu­lai­sen sep­pä­mes­ta­ri P.C. Björn­strö­min joh­dol­la. Kir­kos­ta tuli pää­tor­nil­li­nen pit­kä­kirk­ko, jos­sa on satu­la­kat­toi­nen kirk­ko­sa­li ja suip­po­kaa­ri­set ikku­nat sekä kirk­ko­sa­lin toi­ses­sa pääs­sä saka­ris­to ja toi­ses­sa etei­nen. Istu­ma­paik­ko­ja kirk­ko­sa­liin mah­tui viisisataa. 

Myö­hem­min sekä raken­nuk­sen ulko- että sisä­sei­nät lau­doi­tet­tiin ja maa­lat­tiin sekä kor­vat­tiin vuo­ta­va kat­to “kat­toas­val­til­la”. Ter­min Kos­ke­la arvioi tar­koit­ta­van nykyi­sin kat­to­huo­pa­na tun­net­tua mate­ri­aa­lia. Van­has­ta kir­kos­ta siir­ret­tiin uuteen vain nykyi­sen alt­ta­rin lähel­lä ole­va kat­tok­ruu­nu ja kak­si pien­tä tau­lua sekä pie­ni kir­kon­kel­lo, joka aikoi­naan han­kit­tu kylä­läi­sil­tä kerä­tyil­lä varoil­la. Uudem­pi kel­lo puo­les­taan on han­kit­tu vuon­na 1909.

Alt­ta­ri­tau­lun “Jee­sus tyyn­nyt­tää myrs­kyn” on nykyi­seen kirk­koon maa­lan­nut pai­kal­li­nen tai­tei­li­ja Iiva­ri Halt­tu vuon­na 1941, ja saar­nas­tuo­liin on sijoi­tet­tu niin ikään kui­va­nie­me­läi­sen kalas­ta­jan ja tai­tei­li­jan Väinö Rousun suun­nit­te­le­ma ja toteut­ta­ma relie­fi. Säh­köt kirk­koon on vedet­ty 1950-luvun alus­sa ja perus­kor­jaus suo­ri­tet­tu vuon­na 1974, jol­loin han­kit­tiin myös edel­leen käy­tös­sä ole­vat Kan­ga­sa­lan urku­teh­taan raken­ta­mat 15-ääni­ker­tai­set urut.

– Tänä vuon­na on kat­tok­ruu­nut puh­dis­tet­tu alku­pe­räi­seen lois­toon­sa sekä säh­kö­työ­kor­jaus­ten yhtey­des­sä kynt­ti­lä­lam­put uusittu.

Oma­na koke­muk­se­naan Kos­ke­la myös ilmai­si koti­pai­kan kir­kon ole­van sekä tur­val­li­nen ja vah­va side juu­riin että yhdes­sä elä­mi­sen ja koke­mi­sen paik­ka, jos­ta hänel­lä itsel­lään­kin on muis­ti­ku­via jo var­hai­ses­ta lap­suu­des­ta saakka.