Hilja eli säännöllistä elämää ja hän oli Maria ja Kalle Huotarin 7‑lapsisen perheen kolmanneksi vanhin lapsi. Hilja oli sota-ajan lapsi, joka kulki siskonsa Mirjan kanssa kahdeksan kilometrin matkan Oijärven koululle ilmavartioon. Toukokuussa 1945 Hilja joutui veneonnettomuuteen, josta ei vuosikymmentenkään jälkeen puhuttu. Perheille tuli tieto, että köyhille perheille olisi Närrässä Oijärven toisella puolella siemenperunoita, joita Hilja ja naapurin Eeva lähtivät hakemaan. Kangasahosta venettä hakiessa kaksi muuta kylän naista liittyi seuraan. Järven toiselle puolelle päästyään, naiset lastasivat perunasäkit naapurin miesten avulla veneeseen ja lähtivät matkaan. Puolessa välissä matkaa liian raskaan lastin yllätti ukkosmyrsky, jonka seurauksena kaksi muuta naista hukkuivat, Hilja ja Eeva selvisivät.
Hilja työskenteli savottakämpillä kokkina ja miehet kiittelivät taitavaa ruoanlaittajaa maittavista ruoista. Hilja oli hyvä kokki. Haukiputaalle haettiin Simppulaan vanhainkotiin keittäjää ja sinne hän pääsikin. Hilja muisteli Simppulan työaikoja paljon. Eläkeikään tullessa Hilja palasi kotikonnuille Oijärvelle, missä hän asui naapureina kummityttärensä, eli minun kanssa. Minä työskentelin Kievarissa ja Hilja oli kova auttamaan. Tuli aika, kun Hilja ei pystynyt asumaan enää yksin ja toiveissa oli päästä ODL:n yksikköön asumaan, mutta tie vei Limingan Vesperkotiin. Hilja tunsi ikävää ja valitti tuttavien puutetta ja pyysi aina käymään.
Asuin Hiljan ja äitini äidin eli mummun luona yksivuotiaasta saakka ja mummu sanoi aina, että Raili on aina tuntunut omalta lapselta. Muistan Hiljan ottaneen minut aina mukaan Haukiputaalle. Rantapohja tuli aina Hiljalle ja hänelle oli tärkeää lukea oman kylän asioista. Hilja oli hyväsydäminen ja hän laittoi aina serkuksille mekkokankaat, joista Hiljan veljen vaimo ompeli tytöille mekot. Hilja muisti viimeiseen asti aina kummityttöön sekä hänen lapsia ja lapsenlapsiaan merkkipäivinä.
– Kummitädin sydän oli puhdasta kultaa.
Raili Suomela