Ylikiimingin Joloksella toimivan Sortolan tilan kesään mahtuu ainakin yhdet kunnon täytekakkukahvit. Tilan kirjoihin ja kansiin viety historia on nimittäin saavuttanut pyöreät 300 vuotta.
Tällä hetkellä Sortolan navetassa Leskelänniemellä lypsäviä lehmiä on noin 50 ja lisäksi parikymmentä hiehoa ja vasikkaa. Kuten muillakin maatiloilla Suomessa, tilalla taistellaan kallistuneiden tuotantopanosten ja alhaisten tuottajahintojen puristuksessa.
–Juuri kävi säiliöauto pihassa, en ole ikinä ostanut näin kallista polttoöljyä, huokaa tilaa siskonsa kanssa pitävä Markku Kokkoniemi.
– Kustannukset ovat kyllä nousseet julmasti, mutta kyllä tässä vielä pärjäillään. Itku ei auta markkinoilla, ei muuta kuin positiivisesti eteenpäin, hän virnistää jatkoksi.
Maitotilalla hyvälaatuinen rehu on tuotannon lähtökohta, siksi Sortolassakin toivotaan hyvää satokautta. Tällä hetkellä Markku laittaa poikiensa Vernerin ja Oskarin kanssa korjuukoneita kuntoon. Säilörehun ensimmäinen satsi olisi kohta korjattavana.
– Meillä on rytminä se, että peltolohko on ensin neljä vuotta nurmella, sitten vuoden viljalla. Tänä vuonna otimme viljelyyn myös hernettä, jolla korvaamme osan ostettavasta rypsistä ja saamme siten valkuaista karjalle, Kokkoniemi kertoo.
Oulun ympäristössä Sortola tuli tunnetuksi tilajäätelöstä, jota ehdittiin valmistaa kymmenisen vuotta. Jäätelön teosta vastasi Markun vaimo Sanna, joka joutui lopulta vaihtamaan alaa terveydellisistä syistä. Tällä hetkellä Markun ja Pirkko-siskon maatalousyhtymä suuntaa vakaasti perinteiseen maidontuotantoon.