Kiimingissä sijaitseva Vekara-Ahon päiväkoti on tuonut Kiimingin kirjaston porrasvitriiniin esille näyttelyn, jossa se kertoo päiväkotinsa toiminnasta.
Näyttely on syntynyt osana STEAM in Oulu ‑yhteisön toimintaa, jossa Vekara-aho on mukana. STEAM tulee sanoista science (tiede), technology (teknologia), engineering (insinööritaidot), art (taide ja kirjallisuus) ja math (matematiikka). Sen perusajatuksena on yhdessä tekeminen sekä kokeileva ja yhteisöllinen oppiminen. STEAMissa on mukana sekä varhaiskasvatuksen että perusopetuksen yksiköitä.
Näyttelyä kokoamassa ollut Marika Tiirola Vekara-ahon päiväkodilta kertoo, että päiväkoti haki keväällä 2023 Oulun kaupungilta STEAM-toiminnan tuhannen euron suuruista investointirahaa.
– Halusimme tarjota lapsille STEAM-toimintaa, joka olisi monipuolista ja kaikenikäisten lasten vertaistyöskentelyyn sopivaa toimintaa. Yhtenä kriteerinä hakuvaiheessa oli kaupungin yksiköiden kanssa tehtävä yhteistyö ja laaja-alainen vaikuttavuus. Käytämme kirjastoa ahkerasti, joten näyttelyn kysyminen sinne oli luonteva vaihtoehto. Lisäksi haluamme tarjota yleisölle pienen ikkunan kurkistaa siihen hienoon lapsilähtöiseen työhön, mitä varhaiskasvatuksessa tapahtuu, Tiirola kertoo.
Porrasvitriinissä esillä olevaan projektitoimintaan ovat Tiirolan mukaan osallistuneet molemmat Vekara-ahon päiväkotiyksiköt, eli kunnantalon yksikkö ja varsinainen Vekara-ahon päiväkoti Kolamäessä. Mukana olevia osastoja oli yhteensä kuusi, ja toimintaan osallistuneet lapset olivat iältään yhdestä kuuteen vuotta.
– Näyttely tuo katsojalle palasen päiväkodin arkea. Kuvista voi aistia sitä iloa, mitä yhdessä toimiminen mukavassa seurassa synnyttää. Näyttelytuotoksissa yhdistyy varhaiskasvatussuunnitelman eri oppimisen alueet, ja taideaineet integroituvat esimerkiksi luonnontiedon asioihin. Olemme aktiivisia Puoli päivää pihalla ‑toimijoita, mikä näkyy vaikkapa Tassutaaperoiden metsätaideprojektissa.
Näyttelyssä kerrotaan myös, että esimerkiksi Viiksiviikarien ryhmä on rakentanut siilille talvipesän ja muotoillut kirjaimia luonnosta kerätyistä materiaaleista. Miukumaakarit ovat ohjelmoineet Beebot-lattiarobotteja kulkemaan haluttuja reittejä ja jopa kisailleet roboteilla.
Tiirola kertoo, että päiväkodin lapset ovat olleet projektista ja näyttelystä innoissaan.
– Lapset ovat innoissaan tehneet projektia ja esitelleet näyttelyä kotiväelle. Yhdessä on käyty oikein paikan päälläkin katselemassa. Näyttelyn kuviin päässeet lapset ovat olleet erityisen täpinöissään. Viiruveijareiden esiopetusryhmä esittelee näyttelyn Kiiminkijoen koulun alkuluokkalaisille päiväkodin ja koulun välisessä yhteistyössä, hymyilee Tiirola, ja jatkaa:
– Tämä projektimme on lisännyt talomme sisällä tietoisuutta STEAM-pedagogiikan mukaisten töiden ja projektien valmistelemisesta ja toteuttamisesta. Kirjastossa näyttely on esillä kaksi viikkoa, eli 27.11. asti.