Suomen ensimmäinen maailmankauppatuote oli terva. Se oli välttämätön aine purjelaivojen aikakaudella laivanrakennusteollisuudelle. Pohjanmaalla on tervaa poltettu vähäisissä määrin myyntiä varten jo 1500-luvun lopulla. Vasta 1700-luku oli tervanpolton kulta-aikaa luoden perustan pohjalaiselle vauraudelle ja yrittelijäisyydelle.
Talonpoika sai 1700-luvun puolivälissä polttaa tervaa 20–30 tynnyriä manttaalia kohden. 1800-luvulla metsien ruvetessa ehtymään ja uusien metsänkäyttömuotojen tullessa tärkeimmiksi tervantuotanto siirtyi Pohjanmaan rannikolta sisämaahan ja lopulta Kainuuseen.
Kiimingin nimistössä on erityisen runsaasti tervanpoltosta kertovaa nimistöä. Kiiminki oli ihanteellista tervanpolttoseutua, koska kuljetusmatka Oulun tervakaupunkiin oli kovin lyhyt niin maitse kuin vesitse Kiiminkijokea pitkin.
Tervan kuljetusastia oli tynnyri. Sen tuli olla tietyn mallinen ja kokoinen: tilavuus 125 litraa, korkeus 77 cm, halkaisija 53 cm, kimpitekniikalla kuusi- tai mäntylaudoista tehty astia, jossa tynnyrilautoja oli yleensä 13 kpl ja päätylautoja 3 kpl. Päätylautojen tuli olla aina pystysuorassa tapin ollessa ylöspäin. Tällä tavoin valmistettu tynnyri kesti laivoissa päällekkäin lastaamisen. Kuusen näreestä tehtyjä vanteita oli aina kahdeksan kappaletta.
Kuukauden esineenä on tynnyrisaha, johon on veistetty vuosiluku 1707 ja viisi erilaista puumerkkiä. Työkalulla on pituutta 51 cm, myös terä on paikoillaan. Tynnyrisahalla höylättiin laitalautoihin uurre pohjaa varten. Tämä uusi innovaatio saapui oletettavasti Ruotsista 1700-luvun ensi vuosina. Jo samalla vuosisadalla käytettiin tynnyrisahoja suurimmassa osassa maata. Uusi keksintö helpotti uurroksen tekoa korvaten aikaisemmin käytetyt työkalut kimmisahan ja uurrepuukon.
Kiimingissä ja Ylikiimingissä puuastioiden valmistus oli vanhaa perua. Näissä kunnissa valmistettiin jo ammoin terva- ja lohitynnyreitä, joita pidettiin ehdottomasti maakunnan parhaina.
Tervatynnyreitä tehtiin aina toukotöiden alkuun asti. Yksi nikkari valmisti noin kolme tynnyriä päivässä. Kun tynnyrit olivat valmiit, kutsuttiin kruunaaja paikalle tarkistamaan tynnyrit. Jos tynnyri täytti standardimitat, leimasi hän tynnyrin polttoraudalla.
Juhannusviikolla sitten sytytettiin juhlallisesti taidokkaasti ladottu tervahauta 3–4 vuotta kestäneen monivaiheisen uurastuksen huipentumana.
Kiiminki-Seura r.y. aloitti vuoden 2021 syyskuussa Rantapohjassa Kuukauden esine ‑teeman mukaisen juttusarjan. Pääsääntöisesti kuukausittain ilmestyvässä jutussa esitellään vanhoja esineitä ja työkaluja sekä kerrotaan niiden käyttötarkoituksesta. Syyskuussa 2021 esittelyssä oli Kylänkapula eli oltermanninkapula, lokakuussa Kaulauslauta ja ‑tukki, marraskuussa entisajan teurastajan puukkosetti, joulukuussa Poron länget.
Viime vuoden tammikuussa esiteltiin Luuluistimet, helmikuussa Jääsaha, maaliskuussa Hirvenhiihtäjän sukset, huhtikuussa Veteraanin sotamuisto 1808–1809, kesäkuussa Liitupiiput, heinäkuussa Suosukset ja Siipiviikate, marraskuussa Plootulaukku 1768 ja plootu ja joulukuussa pläkkilyhty. Tämän vuoden ensimmäisenä kuukauden esineenä oli helmikuussa Tulenkuljettajan pakkula vuodelta 1716, maaliskuussa Rakennuskätkö,”Kotivakuutus” 1850-luvun tapaan, huhtikuussa Täikampa, toukokuussa Riimukalenterirasia. Nyt esittelyssä on Tynnyrisaha.
Kiiminki-Seura on perustettu 1999. Yhdistyksen toimialueena on Oulun kaupungin suuralueet Kiiminki ja Jääli, eli entisen Kiimingin kunnan alue.
Yhdistyksen toiminnan tarkoituksena on mm. kotiseututietouden lisääminen, kotiseutuhengen ylläpitäminen ja omatoimisuuden voimistaminen sekä kotiseudun kulttuurien vaaliminen ja edistäminen. Näitä asioita Kuukauden esine juttusarja tukee, kertoo yhdistyksen johtokunnan puheenjohtaja Matti Kontio.
Juttusarjan kuukauden esineen esittelee asian harrastaja ja johtokunnan jäsen Eino Mikkonen. Kiiminki-Seuran muut johtokunnan jäsenet ovat Aila Berg, Marika Huttu, Eero Huttula, Hannele Kutilainen, Marja-Terttu Mertaniemi, Marja-Liisa Ruokola ja Eeva-Liisa Vilmi.
Kiiminki-Seura on mukana elokuun 4.–6. pv. pidettävillä Kiiminkipäivillä. Tuomme päivien ohjelmistoon Kiimingin historian sähköisen valokuvanäyttelyn kirjaston Sykesalissa, vanhan esineistön näyttelyn ja tietokilpailun, sekä perunankuorinnan SM-kisat. Uutena ohjelmistossa on Lintujen tunnistaminen ja kuvaus harrastuksena. Mistä kipinä harrastuksen aloittamiseen, välineet, lintujen tunnistaminen netin ja äänisovellusten kautta, whatsapp-ryhmät, lintukuvaus. Asiantuntijana Harri Kantola.
Lauantain alkuillan ohjelmassa klo 18.00 on yhteislauluilta torialueella laulattajana Lauri Tuohimaa. Sunnuntaina järjestämme opastetun kotiseuturetken lähikohteeseen.
Lähteet:
Sirelius U.T.: Suomen kansanomaista kulttuuria, 1919
Rytkönen Raili: Suur-Iin historia, 1978
Kuukauden esine: Eino Mikkosen yksityiskokoelma