Kun Katja ja Kai Lotvonen noin kuusi vuotta sitten päättivät lähteä Pelastakaa Lapset ry:n tukiperheeksi, asiaa oli perheessä kypsytelty jo pidemmän aikaa. Auttamisenhalua oli ja aikaa alkoi vapautua omien lasten harrastuksista.
Lotvosilla on kolme omaa lasta, joista vanhimmat Valtteri ja Ilari asuvat nyt jo pois kotoa. Kotona asuu vielä nuorin, Roosa. Tukiperheeksi alkaessa kaikki lapset asuivat vielä kotona ja he olivat mukana päätöksenteossa tukiperheeksi alkamisessa. Vanhempien ajatus oli, että tukiperheenä ollessa myös omat lapset oppivat suvaitsevaisuutta ja näkevät, että maailmassa on monenlaisia tarinoita.
Sekä Katja että Kai ovat molemmat töissä kasvatusalalla ja he ajattelivat, että haluavat vapaa-ajallaankin olla avuksi ja antaa omaa aikaansa niille, jotka sitä tarvitsevat.
– Sitähän tämä enimmäkseen on: Annetaan omaa aikaa. Pysähdytään, kuunnellaan lasta, keskitytään positiiviseen ja otetaan lähelle, Kai tiivistää.
Nyt Lotvoset ovat tukiperheenä 5- ja 7‑vuotiaille sisaruksille, jotka käyvät heillä seitsemänä päivänä kuukaudessa. Tämä on tavallista enemmän, sillä yleisesti lapset ovat perheissä yhden viikonlopun ajan kuukaudessa. Koulutustaustastaan johtuen Lotvoset ovat ammatillinen tukiperhe, eli heillä olevilla lapsilla voi olla joitain erityistarpeita.
Kasvavan ammatillisten tukiperheiden tarpeen lisäksi valtava pula on ihan tavallisista tukiperheistä, joita voivat olla myös lapsettomat ja yksinasuvat sekä iäkkäämmät henkilöt, ihan kaikenlaiset perheet.
– Tukiperheissä lapset ovat osa tavallista arkea, mitään erikoista ei tarvitse järjestää. Monesti tukiperhelapselle tärkeätä on rauhoittuminen ja se, että perusasiat ovat kunnossa, kertoo Oulun aluetoimiston sosiaaliohjaaja Tuuliina Kaartinen.
Lotvoset kertovat, että nykyisten tukiperhelasten kanssa he ulkoilevat paljon ja antavat sisaruksille yksityisiä hetkiä erilaisen tekemisen parissa. Lapset ovat mukana myös esimerkiksi perheen mummulavierailuilla, joka on ollut tärkeätä myös Lotvosten vanhemmille. Ikimuistoisia hetkiä on koettu yhteisillä retkillä ja vaikkapa kalastamassa. Lähialueen leikkipuistot ovat myös tulleet erittäin tutuiksi.
– Kun lapset ovat meillä, tuntuu, että omakin arki rauhoittuu. He ovat olleet meillä jo kolmisen vuotta ja tulleet todella tärkeiksi tänä aikana, Katja Lotvonen kertoo.
Myös tukiperheen yksinhuoltajaäidin kanssa Lotvosilla on erittäin hyvä suhde, ja lasten asioista keskustellaan hyvässä hengessä.
Tukiperhetoiminta perustuu täysin vapaaehtoisuuteen puolin ja toisin. Myös perheet, jotka tarvitsevat lapsilleen tukiperhettä, ovat mukana vapaaehtoisesti ja saavat toivoa, millaista perhettä haluaisivat tuekseen. Tukiperheetkin saavat toivoa, millaisen lapsen tai lapsia haluavat.
– Etsitään hyvää yhteensopivuutta lapsen parhaaksi, Kaartinen sanoo.
Pelastakaa Lapset järjestää Oulussa kuudesti vuodessa valmennuskursseja tukiperheille. Valmennukset kestävät kahden arki-illan ja yhden lauantaipäivän verran. Valmennuksen jälkeen tukiperheeseen tehdään kotikäynti, jossa selvitetään, että perheellä on tarjota lapsille turvalliset puitteet. Kunnan sosiaalitoimelta pyydetään lausunto siitä, että tukiperheen kotiolot ovat vakaat. Myös rikostaustaotteet vaaditaan.
Ennen kuin lapset menevät tukiperheeseen, järjestetään yhteinen tutustumiskäynti, johon osallistuvat tukiperhe, tuettava perhe lapsineen sekä Pelastakaa Lasten sosiaaliohjaaja. Tämän jälkeen tehdään päätös jatkosta.
– Lähtökohtaisesti toivomme lapsen edun vuoksi, että tukiperhe sitoutuu toimintaan vähintään vuodeksi, mutta tukiperhe voi päättää toiminnan tauolle laittamisesta tai lopettamisesta milloin vaan, Tuuliina Kaartinen kertoo.
Pelastakaa Lapset tukee tukiperhettä säännöllisesti ja keskusteluapu on aina puhelimen päässä. Tukiperhe saa vapaaehtoistyöstään kulukorvauksen, joka kattaa lapsen ruuasta ja hygieniasta tulevat kustannukset. Ammatillinen tukiperhe saa palkkion kulukorvauksen lisäksi.
Lotvoset toivovat, että ihmiset uskaltaisivat rohkeasti antaa aikaansa tarvitseville lapsille.
– Jälkikäteen ajatellen, pidimme itsekin mukaan lähtemiselle liian korkeaa kynnystä, vaikka ei olisi tarvinnut. Tämä ei ota meiltä mitään pois, päinvastoin se antaa paljon ja opettaa. Tukiperheet tekevät tärkeätä työtä, Katja Lotvonen sanoo.
Sata vuotta Suomessa toiminut Pelastakaa Lapset on yksi merkittävimmistä valtakunnallisista lastensuojelun ja lapsen oikeuksien parissa työskentelevistä järjestöistä.
Kansalaisjärjestön juuret ovat kansalaistoiminnassa ja vapaaehtoiset ovat olleet koko järjestön historian ajan tärkeässä roolissa lasten tukijoina ja auttajina. Paikallisesti toimivat Pelastakaa Lasten yhdistykset ovat lähellä lapsia ja nuoria omilla paikkakunnillaan.
Sata vuotta sitten Suomen tasavallan presidentin puoliso Ester Ståhlberg halusi muuttaa tavan, jolla Suomessa huolehditaan lapsista. Hänen perustamansa järjestö on jo sata vuotta seurannut rouva Ståhlbergin viitoittamalla tiellä lasten oikeuksia ja asemaa edistäen.
Tänä vuonna Pelastakaa Lapset juhlii arjen sankareita. Sankari on vapaaehtoinen, lahjoittaja, jäsen, kumppani tai esikuva. Yhdellä turvallisella aikuisella voi olla pysyvä vaikutus lapsen koko elämään.