Helsinkiläinen sosiaali- ja terveysalan ammattilainen sekä Irti Huumeista ry:n toiminnanjohtaja Mirka Vainikka on Rantapohjan toimittaja Terhi Ojalan kanssa kirjoittamassaan kirjassa tarkastellut huumemaailmaa sosiaali- ja terveysalan ammattilaisen näkökulmasta, mutta ollut myös huumeriippuvaisen läheinen.
Mirka on nähnyt ihmisten arjen kaupungin pimeillä kujilla, huumekämpissä ja hämärissä kuppiloissa. Samaan aikaan hän on istunut Helsingin kaupunginhallituksessa ja tehnyt yhteistyötä yli puoluerajojen eriarvoisuuden vähentämiseksi. Mirka on kohdannut huumemaailman myös henkilökohtaisessa elämässään.
Kirjassa Mirka kertoo persoonallisella otteellaan kokemuksistaan huumetyön kentällä ja esittää näkemyksiään huumehaittojen huomaamiseksi sekä kitkemiseksi. Mirkalle ihminen tulee aina ensin. Hän haluaa kannustaa ihmisiä hyväksymään itsensä ja muistuttaa, että vaikeneminen ei aina ole kultaa. Vaikeista asioista on voitava puhua, häpeän taakse on turha jäädä piiloon.
Terhi Ojala kertoo valikoituneensa Mirkan tarinan kirjoittajaksi Deadline Kustannuksen toimitusjohtajan ja rikostoimittaja Vera Miettisen kautta.
– Teimme vuonna 2022 Veran kanssa yhteistyötä Rikollisen profiili ‑podcastin ensimmäisen tuotantokauden parissa, ja podcastin tuotannon yhteydessä Vera tarjosi minulle mahdollisuutta kirjoittaa teos. Mirkan tarinalle oltiin jo jonkin aikaa pohdittu kirjoittajaa, ja Vera oli ajatellut, että minun ja Mirkan persoonat klikkaisivat hyvin yhteen. Olen haaveillut kirjan kirjoittamisesta niin kauan kuin jaksan muistaa, joten en edes harkinnut kieltäytyväni tarjouksesta.
Kirjoitusprosessi alkoi vuoden 2022 kesällä. Käytännössä Terhi haastatteli Mirkaa viikoittain puhelimitse, ja sen lisäksi he viestittelivät aktiivisesti.
– Tongin myös Mirkan blogeja, sosiaalisen median tilejä sekä vanhoja lehtijuttuja hänestä. Lisäksi tapasin Mirkan ystäviä ja entisiä asiakkaita, ja heiltä sain kuulla lisää Mirkan persoonasta. Kirjoitusurakan loppuvaiheissa työstimme tekstiä yhdessä Mirkan ja kustannustoimittajamme kanssa.
Prosessin aikana Mirka vei Terhin myös vierailulle päihdekuntotujien päivätoimintaan sekä asumisyksikköön, jossa Mirkan serkku oli asunut.
– Nämä vierailut olivat silmiä avaavia ja erittäin merkityksellisiä sekä itselleni henkilökohtaisesti että myös kirjan kannalta. Sain myös haastatella sekä kasvokkain että puhelimitse useita ihmisiä, joita huumeriippuvuus on tavalla tai toisella koskettanut elämän varrella — huumeita käyttäneitä ihmisiä sekä huumeille läheisensä menettäneitä. Olen erittäin kiitollinen siitä, että nämä ihmiset jakoivat tarinansa kanssani ja osaksi kirjaa.
Terhi kertoo myös olevansa kiitollinen Deadine Kustannuksen väelle, ja erityisesti Veralle uskosta nuoreen kirjoittajaan. Lisäksi hän haluaa kiittää Mirkaa luottamuksesta ja ystävyydestä, joka kirjan myötä on syntynyt. Prosessi on opettanut ja antanut paljon.
Viime viikolla julkaistuun kirjaan Terhi on erittäin tyytyväinen, mutta toki häntä hieman jännittää, kuinka kirja otetaan vastaan. Huumejärjestön pomo on yhteiskunnallisesti tärkeä teos, sillä huumekuolemien määrä kasvaa koko ajan, ja tällä hetkellä Suomi on Euroopan maista kärjessä alle 25-vuotiaiden nuorten huumekuolemissa.
– Kuten Mirka on useaan kertaan todennut, on kestämätöntä, että nuori saa Suomessa helpommin päihteitä kuin apua päihdeongelmaan. Toivon, että tämän kirjan avulla huumeiden käytöstä ja riippuvuussairauksista voidaan käydä avoimempaa keskustelua, joka osaltaan purkaa päihderiippuvuuteen kohdistuvaa stigmaa ja voi rohkaista apua tarvitsevia sitä hakemaan.
Esikoiskirjansa julkaisun kynnyksellä Terhi Ojala katsoo toiveikkaana tulevaan. Hn uskoo, että hänen nimensä tulee löytymään kirjan kannesta vielä jatkossakin. Ideoita uusille teoksille on, mutta niistä hän ei halua vielä sen tarkemmin kertoa.
– Katsotaan, mihin tie vie, hän sanoo.