Jäälinjärven valuma-alueella on käynnissä hanke, jossa pilotoidaan uusia työkaluja metsätalouden vesiensuojeluun. Itä-Suomen yliopisto ja Luonnonvarakeskus ovat kehittäneet suosimulaattoriksi kutsutun ohjelmiston metsätalouden vesiensuojelun edistämiseen. Simulaattori tuottaa maanomistajalle tietoa, jota voi halutessaan hyödyntää metsätaloudessa.
Suosimulaattoria on jo testattu Jäälinjärven valuma-alueella, ja tuloksista on muodostettu metsikkökuviokohtaiset kartat, joita hyödyntämällä on tavoitteena kohdistaa kunnostusojitus vain niille metsikkökuvioille, jossa se on puuston kasvun kannalta välttämätöntä sekä sopivalla ojitussyvyydellä vähentää pohjaveden pinnanvaihteluita ja siten rautasakan kulkeutumista vesistöön.
Jäälinjärven valuma-alueella suosimulaattoria pilotoitiin MTK:n metsäasiantuntija Markku Ekdahlin mukaan siksi, koska metsätalous on yksi suurimmista syistä, joiden vuoksi järven tila on heikentynyt.
–Alueen turvemaat sisältävät paljon rautaa ja suuret pohjaveden pinnanvaihtelut lisäävät raudan liukenemista maaperästä, jolloin se kulkeutuu Jäälinjärveen, Ekdahl kuvailee.
Suosimulaattorin avulla kunnostusojitukset voidaan kohdentaa siten, että hyöty puuston kasvulle on suurin mutta raudan liukeneminen pienintä.
Nyt muodostetusta kartasta selviää, että Jäälinjärven valuma-alueen metsänpohjat ovat pääsääntöisesti melko reheviä, ja metsät kasvavat hyvin ilman kunnostusojituksiakin. Toki sieltä löytyy niitäkin alueita, joilla ojitusten kunnostaminen kannattaa.
– Alueella on paljon pieniä tiloja, joten jos päätetään toteuttaa kunnostusojituksia, ne kannattaisi tehdä useiden tilojen yhteisinä hankkeina, Ekdahl kertoo.
Jäälinjärven valuma-alueelta muodostettuja karttoja sekä suosimulaattoria esitellään Korteojan ja Saarisenojan valuma-alueen maanomistajille Huttukylän nuorisoseuralla torstaina 2.6. kello 18 alkaen. Kahvitarjoilun vuoksi tilaisuuteen pyydetään ilmoittautumaan etukäteen Markku Ekdahlille.
Kartat ovat myös nähtävillä alueen metsänhoitoyhdistyksessä.
– Toistaiseksi kartta on kooltaan niin suuri, että sitä ei voi sähköpostise lähetellä ja toisaalta sitä ei voi sinänsä laittaa nettiinkään nähtäville, koska se sisältää paljon tilakohtaisia tietoja, Ekdahl kertoo.
Hän uskoo, että suosimulaattorissa ja sen pohjalta tuotetuissa kartoissa on aineksia toimivaksi työkaluksi tulevaisuudessa, kunhan käyttöliittymät saadaan kuntoon.
– Ihanteellista olisi, että kartta tulisi nähtäville Metsäkeskuksen Metsään.fi-palveluun, mutta vielä se ei siellä ole.
Jäälin pilottihankkeen rahoittajina toimivat Kiimingin-Jäälin vesienhoitoyhdistys, MTK, Suomen Metsäsäätiö sekä Pohjois-Suomen metsänhoitoyhdistykset.
Tutustu Rantapohjan tilaustarjouksiin tästä.