25 vuotta täyttävä Pohjois-Pohjanmaan Liikunta liikuttaa kymmeniä tuhansia ihmisiä.
– Parhaat tarinat syntyvät ruohonjuuritason kontakteista. Innostuneet ihmiset saavat aikaan ihmeitä, iloitsee Pohjois-Pohjanmaan Liikunnan aikuisliikunnan kehittäjä Ilkka Kurttila.
Hän kertoo esimerkin, miten sai vuonna 2002 soiton Maarit Huotarilta, joka harmitteli, ettei Oulun seudulla voi harrastaa miekkailua. Kurssi järjestettiin yhdessä lajiliiton kanssa, ja vireän ja menestyksekkään Oulun Miekkailuseuran toiminta sai alkunsa.
Toisen tarinan Kurttila kertoo triathlonista: Haukiputaalla järjestettiin harrastekurssi, jonka jälkeen laji jatkui urheiluseurassa.
Pohjois-Pohjanmaan Liikunta tekee paljon yhteistyötä valtakunnallisten ohjelmien, kuntien ja muiden liikunnan aluejärjestöjen kanssa.
– Yksin tekeminen on mahdottomuus, Kurttila huomioi.
– Kun kehon koostumuksen InBody-mittaukset alkoivat kiinnostaa ja kuljin laite auton peräkontissa ympäri maakuntaa, pohdin, miten voisimme yhteistyössä tehdä tätä laajemmin. Soitin Kuusamon liikuntapäällikölle Jukka Makkoselle ja esitin idean yhteistyömallista. Hän piti ideaa hyvänä ja nyt meillä on kolme testilaitetta, joilla on mitattu pohjoispohjanmaalaisia lähes 150 000 kertaa. Se on enemmän kuin missään muualla Suomessa.
Vuodesta 2013 lähtien liikuntaneuvonta-auto Eikka-bussi on vieraillut jokaisessa Pohjois-Pohjanmaan kunnassa. Bussissa on kohdattu lähes 35 000 ihmistä ja kuntien kanssa on pohdittu liikuntaneuvonnan edistämistä. Tällä hetkellä liikuntaneuvontaa on noin puolessa kunnista.
– Hyvinvointia edistävillä hankkeilla jalkaudumme ihmisten arkeen. Monet niistä ovat jääneet elämään hankekauden jälkeenkin, kuten Maakunta Liikkeelle ‑hanke, jonka toimintamalli pohjautui kuntakumppanuuteen. Hankkeiden avulla kehitämme toimintaamme.
Vuosina 2017–2020 toimineen Kyläkisälli-hankkeen ajatus lähti liikkeelle Pudasjärven Sarakylästä. Toiminnallista terveystietoa sai lähes 12 000 maaseudun asukasta.
Yksi Pohjois-Pohjanmaan Liikunnan kohderyhmistä ovat urheiluseurat. Järjestö tukee seurojen toimintaa sekä jalkauttaa alueelle valtakunnallisia hankkeita. Olympiakomitean seuratoiminnan koulutuskokonaisuudet ovat laajasti käytössä.
– Seuratoiminta on monimuotoista ja muuttuu yhä ammattimaisemmaksi. Tämä tuo seuroille omat haasteensa, Pohjois-Pohjanmaan Liikunnan seurakehittäjä Juha Laukka huomauttaa.
Yksi käytännön esimerkki seuroille tarjottavasta tuesta on takavuosilta tuttu Nuori Suomi ‑sinetti, joka nyttemmin on muuttunut Tähtiseura-standardiksi.
– Seuramme syynättiin uudessa järjestelmässä suurennuslasilla, kuvailee tänä syksynä seitsemäntenä jääkiekkoseurana Suomessa tähtiseuraksi nousseen Oulun Kärpät 46 ry:n toiminnanjohtaja Mika Pieniniemi.
Neutraalina liikunta-alan asiantuntijana Pohjois-Pohjanmaan Liikunta onnistuu kokoamaan ihmisiä ja yhteisöjä yhteisten asioiden äärelle. Esimerkiksi Raahen harjoitusjalkapallohallin alkusykäyksenä oli alueen seurojen harjoitushalliseminaari. Urheiluseurojen yhteinen Oulun seuraneuvottelukunta on toiminut vuosia.
Kiimingin Urheilijoiden toiminnanjohtaja Päivi Mikkonen kertoo, että PoPLi on ollut heille jo pitkään muun muassa todella tärkeä yhteistyökumppani, edunvalvoja, sparraaja ja korvaamaton talousasioiden apu.
– Yhteistyö tiivistyi osaltamme vuonna 2008. Tulipalon tuhoaman toimitalomme tilalle rakennettu uusi talo oli vuoden vanha ja toimintamme kasvoi. PoPLi antoi tuolloin alkusysäyksen työllistää henkilö seuran hallintoon. He ehdottivat silloin myös, että voimme hakea siihen seuratukea.
Mikkosen mukaan PoPLin tärkeintä antia ovat koulutukset, joita se tarjoaa seuroille. Myös apu talous- ja kirjanpitoasioissa on monesti osoittautunut korvaamattomaksi. PoPLin talousosaston kautta viimeistellään useiden seurojen kirjanpito.
– Olympiakomitean Tähtiseura-projekteissa on tehty yhteistyötä PoPLin kanssa. Tälle vuodelle meillä on tulossa yleisurheilussa lasten toiminnalle auditointi, jonka tavoitteena on saada Tähtiseura-tunnus. Siinä mukana on PoPLin seurakehittäjä ja Suomen Urheiluliiton Pohjois-Suomen aluepäällikkö.
Kiimingin Urheilijoilla on vuosien varrella ollut PoPLin kanssa yhteistyötä myös muun muassa Kyläkisälli-hankkeen, inbody-mittausten sekä Kunnossa Kaiken Ikää ‑hankeen merkeissä.
Kiimingin Urheilijat on monipuolinen urheilun yleisseura, joka liikuttaa kaiken ikäisiä ihmisiä. Seuran palkkalistoilla on tällä hetkellä kolme kuukausipalkkaista työntekijä sekä 15 tuntiohjaajaa. KiimUlla on noin 1 000 jäsentä. Tulevina kuukausina käynnistyy hanke, jolla halutaan tukea vähävaraisten perheiden lasten liikkumista. Seura hakee mukaan harrastamisen Suomen malli ‑hankkeeseen, jolla halutaan lisätä lasten harrastamista koulupäivien aikana.
– Kiinteistön osalta todennäköisesti ensi vuonna alkaa laajennushanke, jossa rakennetaan toiseen kerrokseen kokoustilaa ja laajennetaan kuntosalia.
Liikunnallinen elämäntapa omaksutaan jo varhaislapsuudessa.
– Perhe on tärkeä roolimalli, mutta esimerkiksi varhaiskasvatuksella ja koululla on merkittävä vaikutus lapsen liikuntasuhteeseen ja liikuntataitojen oppimiseen, toteaa Pohjois-Pohjanmaan Liikunnan lasten ja nuorten liikunnan kehittäjä Mari Patanen.
Monipuolisilla liikuntakoulutuksilla Pohjois-Pohjanmaan Liikunta lisää lasten ja nuorten parissa toimivien osaamista ja innostusta.
– Erityisen antoisia ovat lasten ja nuorten vertaisohjaajakoulutukset. Kouluttamamme oppilaat toimivat välituntiohjaajina ja liikuntatutoreina peruskouluissa ja toisen asteen oppilaitoksissa.
Liikuntahaipakka-kiertueet liikuttivat aikanaan kymmeniä tuhansia lapsia. Nämä tapahtumat avasivat ovia myös Liikkuva koulu ‑yhteistyölle, jonka myötä alueen peruskoulut ovat kehittäneet toimintakulttuuriaan fyysisesti aktiivisemmaksi.
– Pienillä päivittäisillä teoilla on hyvinvoinnin kannalta erittäin suuri merkitys. Meidän tehtävämme liikunnan aluejärjestönä on innostaa ja kannustaa eri tahoja toteuttamaan noita pieniä tekoja liikkumisen edistämiseksi, Patanen tiivistää.
– Tärkein tehtävämme on saada maakunnan asukkaat liikkumaan terveytensä kannalta riittävästi, kiteyttää Pohjois-Pohjanmaan Liikunnan aluejohtaja Esko Hassinen.
– Jotta tähän päästäisiin, tarvitsemme yhteistyötahoja ja kumppaneita. Kannustamme kuntapäättäjiä ja kuntien viranhaltijoita investoimaan kuntalaistensa liikuntaan ja hyvinvointiin.
Hassinen huomauttaa, että investoiminen ei tarkoita pelkästään liikuntarakentamista, vaan monia muitakin keinoja.
– Euro liikuntaan säästää moninkertaisesti sairausmenoissa. Se ei ole pelkkä slogan, hän korostaa.