Huttukyläläinen Pentti Runtti on istuttanut 4 700 kuusentainta entiselle maatalouspellolle, joka on ollut viljelemättä jo jonkin aikaa. Hän on saanut alueelle Metsähallituksen myöntämää joutoalueiden metsitystukea, jonka avulla on tarkoitus lisätä hiilinieluja peltoheitoille ja entisille turvetuotantoalueille, sorakuopille tai muille joutomaille. Tuki vaihtelee 1 000 eurosta 2 000 euroon hehtaarilta riippuen siitä, millaiselle maalle sitä haetaan. Tämän kustannuskorvauksen lisäksi maanomistajalle maksetaan myös hoitopalkkiota.
Pohjois-Pohjanmaalla on tehtyjen kartoitusten mukaan Suomessa eniten joutoalueita metsitettäväksi. Metsitettävää pinta-alaa on kaikkiaan noin 17 500 hehtaaria, joista esimerkiksi Oulun alueella on noin 1 120 hehtaaria ja Iissä noin 880 hehtaaria.
Pohjois-Pohjanmaalla on käynnissä Metsitystaito-hanke, jonka avulla halutaan auttaa maanomistajia tunnistamaan metsitykseen sopivat kohteet ja metsittää ne onnistuneesti. Hanke kokoaa maanomistajille valmiita tietopaketteja metsityksen tueksi, ja se jatkuu vuoden 2024 alkupuoliskolle.
Metsäkeskuksella ja luonnonvarakeskuksella on meneillään myös valtakunnallinen Peltoheitot ja suonpohjat metsittämällä hiilinieluiksi ‑hanke, jonka päätavoitteena on tuottaa tietoa, jonka avulla Suomen hiilinieluja voidaan lisätä metsittämällä turvetuotannosta vapautuneita suonpohjia ja heikkotuottoisia tai viljelystä poistuneita maatalousmaita taloudellisesti, sosiaalisesta ja ekologisesti kestävällä tavalla.
Luonnonvarakeskuksen tutkija Lasse Aro kertoo, että metsitys on haastava laji, ja metsittäjän vastuksina ovat muun muassa vanhan pellon aiempi siemenpankki ja ravinteet, joita peltoon on laitettu. Myös turvepelloissa on omat haasteensa ja niissä on ravinteita, jotka eivät ole puille ominaisia. Suomen metsäkeskuksen elinkeinopäällikkö Eeva-Liisa Repo huomauttaa, että myös rikkakasvit sekä tuholaiset, jyrsijät ja sienitaudit aiheuttavat usein ongelmia pellon metsittäjälle.
Revon mukaan maanomistajat ovat olleet kiinnostuneita metsitystuesta ja peltojen metsittämisestä. Pohjois-Pohjanmaalla jätettyjä hakemuksia on ollut yli 290, ja ne ovat koskeneet noin 1 600 hehtaaria. Suurin osa hakemuksista on hyväksytty.
– Hakemuksia voi jättää ensi vuoden loppuun saakka. Metsitykseen varattu alkuperäinen rahamäärä ylittyy, mutta lisäbudjetissa siihen varattiin lisää rahaa. Nykyisen lain puitteissa ei kaikkia joutomaita saada metsitettyä.
Ilmastovaikutuksiltaan varsinkin turvepellot ja turvemaat ovat tärkeitä, mutta myös muut metsitetyt alat sitovat tehokkaasti hiiltä. Peltomaan metsitys vähentää hiilipäästöjä kivennäismaalla vuosittain 0,2 tonnia hehtaaria kohden ja turvemaalla 2,1 tonnia/ha ensimmäisten 15 vuoden aikana metsityksestä.