Kiimingin Syke-talolla on käynnistynyt viikoittainen, 18–35-vuotiaille työn ja koulutuksen ulkopuolelle jääneille nuorille aikuisille suunnattu kohtaamispaikkatoiminta. Paikka on auki torstaisin klo 10–12.
Toiminta on osa Yhdistämö-hanketta, joka hakee uusia uria työn ja koulutuksen ulkopuolella olevien nuorten aikuisten toimintakyvyn ja osallisuuden vahvistamiseen. Mukaan jokainen voi tulla omana itsenään ja juuri siinä olotilassa, missä sillä hetkellä on. Kohtaamispaikka on tarkoitettu paitsi Kiimingin, myös Yli-Iin ja Ylikiimingin alueen nuorille aikuisille.
Kohtaamispaikka oli ensimmäistä kertaa avoinna viime torstaina, ja heti ovien avauduttua paikalla oli Joensuusta Kiiminkiin pari vuotta sitten muuttanut Maisa, joka tuli paikalle, jotta arkeen tulisi toimintaa, säännöllisiä liikkeelle lähtöjä ja sosiaalisia kontakteja.
– Minulle ehdotettiin tätä, ja kun olin aiemminkin käynyt saman tyyppisessä toiminnassa, niin päätin tulla paikalle. Korona-aika on entisestään hankaloittanut sosiaalisten kontaktien muodostamista, joten kaikki järjestetty on tervetullutta.
Maisan mielestä on hyvä, että nuorille järjestetään toimintaa, sillä varsin usein kaikki vastaavat jutut kohdistuvat hänen mukaansa ikäihmisiin ja ala-ikäisiin nuoriin tai lapsiin.
– Monelle nuorelle voi olla iso kynnys lähteä oman kodin ulkopuolelle, varsinkin, jos uudet ihmiset pelottaa. Uskallus tulla mukaan tänne lähtee nuorista itsestään, ja on vaikea tietää, millä heidät saisi mukaan, Maisa pohtii.
Diakin projektikoordinaattorina hankkeessa mukana oleva Marja Pinolehto toteaa, ettei ole olemassa mitään poppaskonstia, jolla nuoret saisi mukaan. Työn pitää olla pitkäjänteistä ja monipuolista, jotta jokainen löytää itselleen sopivan väylän päästä elämässä eteenpäin.
Maisa ehdottaa, että joskus voisi olla kiva, jos kohtaamispaikalla kokoonnuttaisiin jonkun teeman ja yhdessätekemisen merkeissä.
– Silloin voisi olla helppo tulla paikalle, jos teema kiinnosta. Se, että saa jotain rytmiä elämään, on tosi tärkeää. On hyvä, jos tulee lähdettyä pois koneelta istumasta.
Kiimingissä Marja Pinolehdon työparina on Oulun kaupungin etsivä nuorisotyöntekijä Päivi Kemppainen.
– Olemme matalan kynnyksen kohtaamispaikka, jonne nuoret voivat tulla juttelemaan ja pelailemaan, mutta myös saada keskusteluapua meiltä. Tarjolla on aamupalaakin, Kemppainen sanoo.
Marja Pinolehdon mukaan toiminta on nyt tarkoitus juurruttaa Kiiminkiin niin, että hankkeen päättyessä huhtikuussa 2023, se voisi jatkua eri toimijoiden yhteistyöllä. Kohtaamispaikkaa ovat suunnitelleet nuoret aikuiset ja heidän kanssaan työskenteleviä järjestöistä, kunnasta, seurakunnasta ja hankkeista. Suunnittelu jatkuu keväällä vielä kahdessa yhteiskehittämisen työpajassa.
Hankkeen projektipäällikkö Piritta Pietilä-Litendahl toteaa, että vaikka suuri osa maakuntamme nuorista aikuisista voi hyvin, osalle nuorista on kasautunut ongelmia.
– Ei ole työ- tai opiskelupaikkaa, on taloudellista niukkuutta, yksinäisyyttä, pelkoja ja jopa kodittomuutta.
Tukea tarvitsevien nuorten sanoma on Pietilä-Litendahlin mukaan yksimielinen eli yhtäältä palveluihin on haastavaa hakeutua ilman tukea tai toisaalta palveluverkosto on niin pirstaleinen, että sinne hukkuu.
Yhdistämö-hanke on kokonaisuudessaan toiminut jo syksystä lähtien Kiimingin alueella intensiivistä yksilötyötä tehden. Hankkeen asiakastyötä toteutetaan Kiimingin, Yli-Iin ja Ylikiimingin alueella tiistaisin ja torstaisin, ja asiakastyöstä vastaa projektikoordinaattori, palveluohjaaja Saana Hautala. Diakilta hankkessa on mukana myös asiantuntija Päivi Vuokila-Oikkonen, joka vetää yhteiskehittämisen työpajoja.
– Tuemme syrjäytymisvaarassa olevien tai jo syrjäytyneiden nuorten sosiaalista osallisuutta sekä mahdollisuutta hakeutua ja sitoutua tarvittaviin palveluihin, Pietilä-Litendahl lisää.
Oulun diakonissalaitoksen, Diakonia ammattikorkeakoulun ja Oulun kaupungin käynnistämän ESR-rahoitteisen hankkeen tavoitteena on kehittää nuorilähtöinen toimintamalli nuorten osallisuuden ja toimintakyvyn parantamiseksi.