Kansallista veteraanipäivää vietetään vuosittain huhtikuun 27. päivänä Suomen sotaveteraanien kunniaksi ja muistoksi sodan päättymisestä ja rauhan alkamisesta. Lapin sota päättyi tuona päivänä vuonna 1945.
Nyt esiteltävä esine liittyy sotaan, joka päättyi yli kaksisataa vuotta sitten. Kyseessä on ruotusotamies Matin sotasaalis, venäläinen piilukkokivääri, vuosimalli 1798. Jalkaväkimallia, kaliiperi noin 8 linjaa eli 21 mm, valmistettu todennäköisesti Tulassa. Piipussa vasemmalla puolella kyrillisin kirjaimin ”HP”. H=Asetarkastajan sukunimen ensimmäinen kirjain. P=Priomnaja=hyväksytty. ”EP”=Asemestarin nimikirjaimet. Liipasimenkaaren edessä on Kaksipäinen kotka, jolla kruunu päässä=Valtion leima.
Esittelykuvassa kuukauden esine on ”Veteraanin” polvella. Oikeassa kädessä on Suomen sodassa palvellut pistimellä varustettu ruotsalainen piilukkokivääri, vm 1775. Lapikkaiden vieressä on ruotusotamiehen vasikannahkaiset rensselit, joihin on hihnoilla kiinnitetty ruoka-astia ja hukari. Viimeksi mainitut ovat ikänsä puolesta voineet olla jo mukana Suomen sodassa.
Tuohon aikaan Suomessa oli palkka-armeija, jonka ylläpidosta suurimman osan kantoivat talonpojat. Sotaväen ylläpito oli organisoitu ruotuihin, joissa 3–5 tilaa ylläpiti yhtä sotamiestä.
Alakiimingin kylästä lähti Kemin komppanian mukana sotaan viisi soturia, joista kolme selvisi hengissä. Eli heitä voi kutsua Suomen sodan veteraaneiksi.
1 Puitin ruotu: Aatami Matinpk, sotilasnimi Adam Kiming, 49 v, sotilaspalvelusta 27 v.
2 Kaattarin ruotu: Kustaa Mursu, sotilasnimi Gustaf Fyhr 31 v, sotilaspalvelusta 5 vuotta.
3 Ukkolan ruotu: Mikko Simonpk, sotilasnimi Michell Canon 47 v, sot. palvelusta 17 v.
Yksittäisiä taisteluita voitettiin, mutta lopputuloksena Ruotsi hävisi sodan ja Suomi liitettiin Venäjään. Hyvänä onnena voidaan pitää sitä, että tuolloin Venäjää hallitsi valistusajan keisari, jonka lähtöajatuksena oli ottaa Suomi mahdollisimman vähin vaurioin. Tämä johti siihen, että Suomi pääsi harjoittelemaan itsenäisyyttä yli sadan vuoden ajaksi suuriruhtinaskuntana.
Ruotutilojen tuli kustantaa sotilaalle: Sotilastorppa, johon rakennettiin n.5,5 m pitkä ja leveä lämmitettävä tupa, aitta sekä pieni navetta. Torpassa piti olla kaalimaa, puoli tynnyrinalaa ruispeltoa sekä kahden heinäkuorman verran niittyä.
Sotamies sai ruodulta kuusi hopeataaleria pestirahaa, lehmän, tynnyrillisen viljaa sekä pukukerran, johon kuului sarkatakki, liivit tinanapein, sarkahousut, villasukat, hattu sekä villalapaset. Pukukerta oli tarkoitettu siviilikäyttöön. Lisäksi hän sai vasikannahkaisen repun.
Valtio hankki aseistuksen, sotilaspuvun ja varusteet. Vuosipalkka oli 30 kuparitaalaria.
Kiiminki-Seura r.y. aloitti viime vuoden syyskuussa Rantapohjassa Kuukauden esine ‑teeman mukaisen juttusarjan. Kuukausittain ilmestyvässä jutussa esitellään vanhoja esineitä ja työkaluja sekä kerrotaan niiden käyttötarkoituksesta. Syyskuussa esittelyssä oli Kylänkapula eli oltermanninkapula, lokakuussa Kaulauslauta ja ‑tukki, marraskuussa entisajan teurastajan puukkosetti, joulukuussa Poron länget. Tämän vuoden tammikuussa esiteltiin Luuluistimet ja helmikuussa Jääsaha. Nyt esittelyssä on Hirvenhiihtäjän sukset.
Kiiminki-Seura on perustettu 1999. Yhdistyksen toimialueena on Oulun kaupungin suuralueet Kiiminki ja Jääli, eli entisen Kiimingin kunnan alue.
Yhdistyksen toiminnan tarkoituksena on mm. kotiseututietouden lisääminen, kotiseutuhengen ylläpitäminen ja omatoimisuuden voimistaminen sekä kotiseudun kulttuurien vaaliminen ja edistäminen. Näitä asioita viime vuoden syyskuussa aloitettu juttusarja tukee, kertoo yhdistyksen johtokunnan puheenjohtaja Matti Kontio.
Juttusarjan Kuukauden esineen esittelee asian harrastaja ja johtokunnan jäsen Eino Mikkonen. Kiiminki-Seuran muut johtokunnan jäsenet ovat Aila Berg, Marika Huttu, Hannele Kutilainen, Marja-Terttu Mertaniemi, Yrjö Runtti, Marja-Liisa Ruokola ja Eeva-Liisa Vilmi.
Lähteet:
Blomster Tapani: Pohjanmaan rykmentin Kemin komppania 1734–1810.
Taflor till Fänrik Ståls sägner med Finska armens uniformer 1808–1809.
Kuukauden esine: Eino Mikkosen yksityiskokoelma.
TUTUSTU RANTAPOHJAN TILAUSTARJOUKSIIN TÄSTÄ.