Kuu­kau­den esi­ne: Pesu­ku­rik­ka ja pyykkilauta

Kuvassa oleva saavi on nähnyt 147 juhannuspyykkäystä. Saavin korvakkeisiin on aseteltu pyykkipulikka kantamisen apuvälineeksi. Pulikan päällä pyykkilauta ja pesukurikka. Muuripata odottaa tulen virittäjää.Kuvassa oleva saavi on nähnyt 147 juhannuspyykkäystä. Saavin korvakkeisiin on aseteltu pyykkipulikka kantamisen apuvälineeksi. Pulikan päällä pyykkilauta ja pesukurikka. Muuripata odottaa tulen virittäjää.

Valo­ku­vas­sa saa­vin pääl­le ase­tel­tua esi­net­tä on käy­tet­ty apu­vä­li­nee­nä pyy­kin pesus­sa 1800-luvun lopus­ta läh­tien aina pyy­kin­pe­su­ko­nei­den aika­kau­del­le saak­ka. Kysees­sä on pesu­ku­rik­ka, 40 sen­tin mit­tai­nen käden­si­jal­li­nen puu­nui­ja, jos­sa on lit­teä ja leveäh­kö lapa. Esi­ne on koris­tel­tu kau­niis­ti puu­leik­kauk­sin, jot­ka kuvaa­vat kuk­ka­ruuk­kua ja kuk­kaa. Kuk­ka­ku­vion uur­teis­sa on säi­ly­nyt hyvin punais­ta väri­tys­tä. Koris­te­ku­vion ala­puo­lel­le on kai­ver­ret­tu omis­ta­jan nimikirjaimet.

Kuri­kal­la on hakat­tu pesu­pen­kin pääl­lä lipeä­ve­des­sä lio­te­tuis­ta vaat­teis­ta liat pois. Peri­mä­tie­don mukaan kart­tu on kuu­lu­nut Hele­nal­le, joka on saa­nut sen kih­la­jais­lah­ja­na yli 130 vuot­ta sit­ten. Tämän päi­vän lap­sil­le pesu­ku­rik­ka ja sen käyt­tö on tul­lut tutuk­si Koi­ra­mä­ki-kir­jois­ta, jois­sa Heta pesee pyyk­kiä kuri­kan avulla.

Toi­nen esi­tel­tä­vä esi­ne on yhdes­tä puus­ta veis­tet­ty suo­ra­kai­teen mal­li­nen pyyk­ki­lau­ta. Mate­ri­aa­li­na on koi­vu­puu, pituut­ta on 70 cm ja leveyt­tä 23 cm. Taus­ta­puo­li on sileä, etu­puo­lel­la 17 poi­kit­tais­ta vakoa, joi­den pääl­lä pyyk­kiä han­gat­tiin. Ala­lai­das­sa 11 cm levey­del­tä tasais­ta lau­taa, ylä­lai­das­sa 15 cm leveä ylös­päin kape­ne­va tasai­nen osa, jos­sa sydän­ku­vioi­nen lävis­tys. Taus­ta­puo­lel­le kai­ver­ret­tu omis­ta­jan nimi­kir­jai­met ja vuo­si­lu­ku 1937.

Pyyk­ki­lau­to­ja on val­mis­tet­tu eri mate­ri­aa­leis­ta. Van­hin, pui­nen, lau­ta alkoi yleis­tyä Suo­mes­sa 1900-luvun alus­sa, mut­ta var­si­nai­nen seson­ki osuu 1920-luvulle.

Puis­ten lau­to­jen jäl­keen kehi­tel­tiin sink­ki­pel­ti­set, jot­ka oli­vat kes­tä­väm­piä. Pel­ti­lau­to­jen seson­ki oli vähän puis­ten lau­to­jen jäl­keen tai samoi­hin aikoi­hin. 1930-luvul­la yleis­tyi­vät lasi­set pyyk­ki­lau­dat. Lasi­nen lau­ta oli täy­del­li­nen pese­mis­vä­li­ne. Se ei kulu­nut eikä rik­ko­nut vaa­tet­ta. Pui­sia ja pel­ti­siä lau­to­ja ras­kaam­pa­na lasi­nen lau­ta pysyi tuke­vam­min oikeas­sa asen­nos­sa pyyk­ki­pal­jus­sa, kos­ka se ei pyr­ki­nyt kel­lu­maan veden pinnalle.

Kii­min­ki­joen var­res­sa pyyk­kiä pes­tiin 1960-luvun alku­puo­lel­le asti joki­ran­noil­la, joko omal­la pyyk­ki­ran­nal­la tai talo­ryh­mien yhtei­sil­lä pyyk­ki­ran­noil­la. Yhtei­set alu­eet oli muo­dos­tet­tu ilmei­ses­ti vas­ta 1900-luvun puo­lel­la eli pal­jon Iso­jaon jäl­keen. Yhtei­siä aluei­ta oli Ala­ky­läs­tä läh­tien aina­kin Hon­ka­ses­sa, Ala­ta­los­sa, Kon­tio-Hurun ran­ta Yli­kos­kel­la, Pik­kuau­tion ran­ta Aution sil­lan ala­puo­lel­la, Mik­ko­sel­la, Kaat­ta­ris­sa ja niin edel­leen aina Hut­tu­ky­län Run­tin ran­nal­le asti.

Vaat­tei­den pesu oli vie­lä vii­me vuo­si­sa­dan alku­puo­lel­la rank­kaa työ­tä nai­sil­le. Ras­kau­des­saan sitä ver­rat­tiin mies­ten teke­miin met­sä­töi­hin. Pyyk­ki­päi­vä käyn­nis­tyi vesien kan­ta­mi­sel­la joes­ta ja muu­ri­pa­das­sa läm­mit­tä­mi­sel­lä. Pesu­pai­kal­le oli edel­li­se­nä päi­vä­nä vie­ty likai­nen pyyk­ki likoa­maan puusaa­vei­hin. Lio­te­tut pyy­kit siir­ret­tiin kuu­maan pesu­ve­teen, jos­sa nii­tä hie­rot­tiin puh­taak­si käsin tai hakat­tiin lika irti puu­kar­tuin ran­ta­ki­vien tai pesu­penk­kien pääl­lä. Pesuai­nee­na käy­tet­tiin koi­vun­tuh­ka­li­peäs­tä ja eläin­ten teu­ras­jät­tei­den ras­vas­ta itse kei­tet­tyä saip­pu­aa. Val­ko­pyyk­kiä kei­tet­tiin ja sekoi­tet­tiin puu­pu­li­koil­la muu­ri­pa­das­sa, min­kä jäl­keen se käy­tet­tiin lipeä­ve­des­sä. Pes­ty pyyk­ki huuh­dot­tiin moneen ker­taan ran­nal­la tai veneel­lä sou­taen kau­em­pa­na ran­nas­ta. Tal­vel­la sau­no­jen padoil­la kei­te­tyt pyy­kit kul­je­tet­tiin vesi­kel­kal­la saa­veis­sa joen jääl­le, jon­ne oli hakat­tu avan­not pyy­kin huuh­to­mis­ta var­ten. Pyy­kin huuh­te­lu jäi­ses­sä vedes­sä ja sen vään­tä­mi­nen käsi­voi­min tuu­les­sa ja tuis­kus­sa oli toti­ses­ti kovaa työtä.

Nyky­ai­ka­na pyy­kin­pe­su on pal­jon hel­pom­paa kuin se kuu­lui­sa hei­nän­te­ko. Lajit­te­let pyy­kit, pis­tät ne koneen kitaan, annos­te­let omot ja napis­ta kone käyn­tiin. Jot­tei työ oli­si lii­an haas­ta­vaa myös­kään mie­hil­le ker­too näyt­tö, mil­loin puh­taat pyy­kit voi ottaa koneesta.

Eino Mik­ko­nen

Läh­teet: Toi­vo Vuo­re­la: Suo­ma­lai­nen kansankulttuuri.

Kuu­kau­den esi­ne, Eino Mik­ko­sen yksityiskokoelma

Mikä kuu­kau­den esine?

Kii­min­ki-Seu­ra r.y. aloit­ti vuo­den 2021 syys­kuus­sa Ran­ta­poh­jas­sa Kuu­kau­den esi­ne ‑tee­man mukai­sen jut­tusar­jan. Pää­sään­töi­ses­ti kuu­kausit­tain ilmes­ty­väs­sä jutus­sa esi­tel­lään van­ho­ja esi­nei­tä ja työ­ka­lu­ja sekä ker­ro­taan nii­den käyttötarkoituksesta.

Syys­kuus­sa 2021 esit­te­lys­sä oli Kylän­ka­pu­la eli olter­man­nin­ka­pu­la, loka­kuus­sa Kau­laus­lau­ta ja ‑tuk­ki, mar­ras­kuus­sa enti­sa­jan teu­ras­ta­jan puuk­ko­set­ti, jou­lu­kuus­sa Poron län­get. Vuo­den 2022 tam­mi­kuus­sa esi­tel­tiin Luu­luis­ti­met, hel­mi­kuus­sa Jää­sa­ha, maa­lis­kuus­sa Hir­ven­hiih­tä­jän suk­set, huh­ti­kuus­sa Vete­raa­nin sota­muis­to 1808–1809, kesä­kuus­sa Lii­tu­pii­put, hei­nä­kuus­sa Suo­suk­set ja Sii­pi­vii­ka­te, mar­ras­kuus­sa Ploo­tu­lauk­ku 1768 ja ploo­tu ja jou­lu­kuus­sa Pläkkilyhty.

Vuo­den 2023 hel­mi­kuus­sa esi­tel­tiin Tulen­kul­jet­ta­jan pak­ku­la vuo­del­ta 1716, maa­lis­kuus­sa Raken­nus­kät­kö, ”Koti­va­kuu­tus” 1850-luvun tapaan, huh­ti­kuus­sa Täi­kam­pa, tou­ko­kuus­sa Rii­mu­ka­len­te­ri­ra­sia, kesä­kuus­sa Tyn­ny­ri­sa­ha, loka­kuus­sa Tuu­las­tus­vä­li­neet 1800-luvul­ta, mar­ras­kuus­sa Ryyp­py­ku­pit 1700 ja 1800-luvuil­ta ja jou­lu­kuus­sa Kup­pa­rin­ko­neet. Tämän vuo­den 2024 ensim­mäi­ses­sä esit­te­lys­sä tam­mi­kuus­sa oli Susi­ver­kon kat­kel­ma 1800-luvul­ta, hel­mi­kuus­sa Per­mi­luo­kit 1800-luvul­ta, maa­lis­kuus­sa Pari­re­ki hevos­ten aika­kau­del­ta, huh­ti­kuus­sa Pui­nen sar­vi­sa­tu­la. Tou­ko­kuus­sa Pai­men­ty­tön hui­lu 1794. Nyt esit­te­lys­sä on Pesu­ku­rik­ka ja pyykkilauta.

Kii­min­ki-Seu­ra on perus­tet­tu 1999. Yhdis­tyk­sen toi­mia­lu­ee­na on Oulun kau­pun­gin suur­alu­eet Kii­min­ki ja Jää­li, eli enti­sen Kii­min­gin kun­nan alue.

Yhdis­tyk­sen toi­min­nan tar­koi­tuk­se­na on mm. koti­seu­tu­tie­tou­den lisää­mi­nen, koti­seu­tu­hen­gen yllä­pi­tä­mi­nen ja oma­toi­mi­suu­den voi­mis­ta­mi­nen sekä koti­seu­dun kult­tuu­rien vaa­li­mi­nen ja edis­tä­mi­nen. Näi­tä asioi­ta Kuu­kau­den esi­ne jut­tusar­ja tukee, ker­too yhdis­tyk­sen joh­to­kun­nan puheen­joh­ta­ja Mat­ti Kon­tio.

Jut­tusar­jan kuu­kau­den esi­neen esit­te­lee asian har­ras­ta­ja ja joh­to­kun­nan jäsen Eino Mik­ko­nen. Kii­min­ki-Seu­ran muut joh­to­kun­nan jäse­net ovat Aila Berg, Eero Hut­tu­la, Han­ne­le Kuti­lai­nen, Mar­ja-Tert­tu Mer­ta­nie­mi, Mir­ja Mik­ko­nen, Mar­ja-Lii­sa Ruo­ko­la ja Eeva-Lii­sa Vil­mi.

Tänä vuon­na Kii­min­ki-Seu­ra viet­tää 25-vuo­tis­juh­la­vuot­taan. Muka­na ollaan Kii­min­ki­päi­vil­lä 10.–11. elo­kuu­ta useil­la ohjel­mil­la seu­raa­vas­ti. Ter­ve­tu­loa mukaan tapahtumiin.

Lau­an­tai­na 10.8. Kii­min­gin his­to­rian valo­ku­va­näyt­te­ly kel­lo 10–11 Syke­sa­lin scree­nil­lä ”Ihmi­siä ja elä­mää” – kuva­muis­to­ja koti­kun­nas­ta non-stoppina.

Jus­tee­ri­sa­hauk­sen SM-kisat myyn­tia­lu­eel­la kel­lo 11–13 Kisas­sa saha­taan jus­tee­ri­sa­hal­la puu­pölk­ky­jä kah­den hen­ki­lön jouk­kueil­la, nopeus rat­kai­see. Ilmoit­tau­tu­mi­set pai­kan­pääl­lä. Sar­jat ylei­nen ja yri­tyk­set / yhtei­söt, 2 hlöä/joukkue.

Van­han esi­neis­tön näyttely/tunnistaminen Syke­sa­lis­sa kel­lo 13.30–14.

Raa­din maal­lik­ko­jä­se­net anta­vat mie­len­kiin­toi­sia vaih­toeh­to­ja van­hois­ta esi­neis­tä ja nii­den käyt­tö­koh­teis­ta. Ylei­sö voi arva­ta omas­ta mie­les­tään oikean vaihtoehdon.

Peru­nan­kuo­rin­nan SM-kisat kel­lo 15 tapah­tu­ma­la­van edus­tal­la, Ilmoit­tau­tu­mi­set pai­kan pääl­lä. Sar­jat ylei­nen ja yhtei­söt / yritykset.

Yhteis­lau­lu­ti­lai­suus tapah­tu­ma­la­van edus­tal­la kel­lo 18 esiin­ty­jä­nä ja lau­lat­ta­ja­na koko kan­san viih­dyt­tä­jä Mik­ko Ala­ta­lo.

Sun­nun­tai­na 11.8. kel­lo 11.15 sep­pe­leen­las­ku san­ka­ri­hau­dal­le Juma­lan­pal­ve­luk­sen jäl­keen Kii­min­ki-Seu­ran edus­ta­jat las­ke­vat sep­pe­leen san­ka­ri­hau­dal­le, jon­ka jäl­keen kirk­ko­kah­vit seurakuntakeskuksessa.