Tirinkylän koululla vietettiin iloista kyläpäivää kisailuineen kaikkineen, mutta tapahtumaa sävytti ikävä pohjavire. Kyläkoulun kohtalo on vaakalaudalla. Oulun kaupungin palveluverkkomalleissa Tirinkylän koulu lakkautettaisiin viimeistään vuoteen 2028 mennessä, ehkä jopa aiemmin. Myös Ylikylän koulu Kiimingistä on kaupungin lakkautuslistalla ajallisesti jo ennen Tirinkylää. Keiskan koulua Haukiputaalta on esitetty lakkautettavaksi jo vuonna 2023. Lakkautuslistalla ovat myös Takkurannan koulu Kellosta sekä Sanginsuun ja Pikkaralan koulut Oulujokivarresta.
Tirinkylän asukkaita lakkautusuhka potuttaa erityisesti, koska mahdollista lakkautusta perustellaan lasten määrän laskulla.
– Toki näin saattaa jollain aikavälillä tapahtua, mutta meitä asukkaita ihmetyttää, miksi tämä on nyt syy mihinkään, sillä tällä hetkellä koulu on ääriään myöten täynnä. Lapsimäärässä pitäisi tapahtua massiivinen muutos, jotta koulun säilyttäminen ei olisi enää järkevää. Vaikka lapsimäärien on aiemminkin ennustettu lähtevän laskuun, Tirinkylän koulun lasten määrässä ei ole tapahtunut juuri minkäänlaista muutosta viimeisten 16 vuoden aikana, Tirinkylän kyläyhdistys ry:n puheenjohtaja Miia Sankilampi kertoo.
Tämän vuoksi hän ihmettelee, miten heti, jos lapsimäärän ennusteissa on lievää pudotusta, koulun päälle laitetaan raksit. Se, että Tirinkylälle ollaan kaavoittamassa uusia asuinpaikkoja, ei asukkaiden mielestä ole linjassa kouluverkkokeskustelun kanssa.
– Koulua ympäröivä luonto ja kylän halki virtaava joki tarjoavat lapsille monimuotoisen oppimisympäristön ja kyläkoulun sijainti auttaa lapsiamme juurtumaan lähelle luontoa ja arvostamaan asuinympäristöään, huolestunut vanhempi Katariina Mäkelä korostaa.
Tirinkylän koulu on hallinnollisesti osa Alakylän koulua. Tirinkylän koululla on reilut sata oppilasta, koululla ei ole sisäilmaongelmia ja tilat ovat hyvässä kunnossa. Koulun kattoa ja pihaa on remontoitu vastikään.
Oulun alueen pienet kylät ovat yhdistäneet voimansa koulutaistelussa.
– Tässä voimien yhdistämisessä Tirinkylällä on oma osuutensa, ja meidän tehtävämme on nostaa lähiliikunnan merkitystä ja liikunnan merkitystä kyläläisille, Miia Sankilampi sanoo.
Tätä liikunnallista teema noudatettiin myös Tirinkylän kyläyhdistyksen järjestämässä syysriehassa, jossa lapsille järjestetyssä juoksukisassa oli kaikkiaan 54 osallistujaa. Tapahtumassa mukana olivat myös muun muassa Kiimingin palomiehet autoineen sekä useat kyläaktiivit leivonnaisineen. Koulu kokosi kyläläiset ympärilleen.
Tirinkyläläiset nostavat palveluverkkokeskustelussa esiin sitä, miten suuri merkitys toimivalla koululla on kylän yhteisöllisyyteen ja liikuntamahdollisuuksiin. Koulu tuo mukanaan hoidetun, turvallisen piha-alueen leikkipaikkoineen ja pelikenttineen sekä luistelu- ja hiihtomahdollisuudet talvella.
– Koulumatkat kuljetaan nyt pyörillä, kävellen ja potkureilla. Jos lapset kuljetetaan Alakylään tai Kiimingin keskustaan, heidän koulumatkaliikuntansa putoaa dramaattisesti. Tällaisten muutosten vaikutukset ovat tietenkin ikävät, kun lapset liikkuvat muutenkin liian vähän, Sankilampi jatkaa.
Tirinkyläläiset toivovat, että päättäjät haluaisivat pitää kylän elinvoimaisena ja pitäisivät päällimmäisenä mielessään päätöksiä tehdessään lapsen edun ja asukkaiden yhteisöllisyyden.
Kylät järjestävät yhdessä keskustelutilaisuuden Oulun pienten koulujen säilyttämisen puolesta. Avoin tutkimustietoon perustuva keskustelutilaisuus on keskiviikkona 5.10. Aleksinkulmassa kello 17.30–19.30. Kutsujina ovat Oulun alueellinen vanhempainyhdistys, kaikkien Oulun kyläkoulujen vanhempaintoimikunnat ja kylien kyläyhdistykset, Siku-palvelut sekä yhteistyössä Pohjois-Pohjanmaan kylät.
Keskustelun tarkoitus on lisätä ihmisten tietoa kouluverkkoratkaisuiden merkityksestä ja erilaisista vaikutuksista. Keskustelua virittävät valtakunnallisen tason asiantuntijat.Tilaisuuden paneeliin asiantuntijoiksi ovat lupautuneet muun muassa kasvatustieteen tohtori Taina Peltonen ja yksityishenkilönä opetustoimen ylitarkastaja Kari Lehtola. Juontajaksi illan tilaisuuteen on myös alustavasti lupautunut radio ja tv-persoona Lauri Salovaara. Tätä tilaisuutta varten kerätään nimiä aloitteeseen osoitteessa https://www.kuntalaisaloite.fi/fi/aloite/13378 .
Todennäköisesti Oulun sivistys- ja kulttuurilautakunta käsittelee palveluverkkosuunnitelmia kokouksessaan 20.9. ja kaupunginhallitus puolestaan 26.9. Kaupunginvaltuustossa asia on esillä 10.10.