Kiiminkipuiston koulu aloitti toimintansa Kiimingissä Syke-talon ja lukion vieressä viime torstaina, jolloin oppilaat kuitenkin olivat päivätyökeräyksessä ja opettajat valmistelivat koulua käyttöönsä. Perjantaina oppilaat pääsivät tutustumaan uuteen kouluun, ja tällä viikolla päästään totuttelemaan arkeen uusissa tiloissa.
Koulun rehtori Hannu Haataja kertoo, että koulu koostuu eri siivistä, joista kussakin keskitytään omiin kokonaisuuksiinsa. Yläkerrassa ovat kulttuurisiipi sekä tiedesiipi ja alakerrassa taidesiipi, joissa opetetaan taito- ja taideaineita. Koulun sydämenä toimii iso aula ruokaloineen sekä upeine portaineen. Lämmintä tunnelmaa uudeen kouluun luo rustiikkinen Ruukin tiili.
– Uudet tilat ovat muuntojoustavat. Täällä on paljon erilaisia tiloja, joita voidaan muokata tarpeisiin sopiviksi. Arjen yksityiskohdat selviävät käytön myötä.
Haatajan mukaan suurin muutos entiseen Jokirannan koulun arkeen on se, että nyt kaikki 620 oppilasta 6.–9. luokilta saavat olla samoissa tiloissa. Taakse ovat jääneet usean vuoden arki väistötiloissa ja kuljetukset niiden välillä. Uusi koulu on 8 000 neliön suuruinen ja oppilaiden lisäksi siellä työskentelee noin 70-päinen henkilökunta.
– Tämä uuden koulun valmistuminen on henkinen helpostus ja toivottu asia.
Kiiminkiläiset taistelivat sisäilmaongelmaisen Jokirannan koulun tilalle rakennettavan uuden koulun puolesta pitkään. Taistelu huipentui koululakkoon 2017 vuoden alussa. Vanhemmat ja oppilaat kampanjoivat terveellisten ja turvallisten koulutilojen sekä opetuksen tasa-arvon puolesta.
– Uusi koulu on nyt aiempaan verrattuna parempien yhteyksien varressa. Kulkeminen helpottuu ja vieressä on Syke-talo palveluineen sekä lukio, joten yhteistyö helpottuu.
Koulu suunniteltiin yhteistyössä rakennuksen käyttäjien kanssa. Suunnittelu käynnistyi arkkitehtuurikilpailulla, jossa toimijoita pyydettiin esittelemään omat ratkaisunsa muun muassa tilojen muunneltavuuteen, turvallisuuteen ja terveellisyyteen.
– Papereilla esitellyt asiat ovat realisoituneet hyvin lopullisessa rakennuksessa. Kouluun rakennettiin muuntojoustava oppimisympäristö, kuvailee hankepäällikkö Juha Kaisanlahti Oulun Tilapalveluista.
Koulun pääsuunnittelijana toimi Uki Arkkitehdit Oy ja pääurakoitsijana Oulun Rakennusteho Oy. Hankkeen kokonaisbudjetti oli 21,5 miljoonaa euroa. Koulun vihkiäisiä vietetään sitten, kun koronatilanne sen sallii.