Kiiminki-Seura ry:n johtokunnalla on vahva tahto siitä, että Kiiminkipäivät tullaan järjestämään ensi vuonna ja perinteinen tapahtuma saa edelleen jatkua vuosittaisena. Kiiminki-Seuran puheenjohtaja Matti Kontio aikoo kutsua jo tammikuulle koolle tahoja, jotka voisivat olla mukana suunnittelemassa Kiiminkipäivien jatkoa. Jo nyt on selvää, että useat kiiminkiläisyhdistykset ja ‑tahot haluavat kantaa kortensa kekoon.
– Nykymallilla, usean päivän tapahtumana, vastuun ottajaa ei Kiimingin Yrittäjien tilalle löydy. Kotiseutupäivänä tai muun vastaavan rajatun tapahtuma-ajan tapahtuman järjestämiseen resursseja sen sijaan löytyy, Kontio toteaa.
Varsinaisesta organisoijatahosta ja vastuista tullaan hänen mukaansa sopimaan kaikkien mukaan lähtevien yhteisöjen kesken tulevassa palaverissa.
Kiimingin Yrittäjät ilmoitti marraskuussa, että heillä ei enää ole resursseja järjestää Kiiminkipäiviä. Tapahtuman järjestelyt uuvuttivat pienen talkooporukan, ja taloudellinen riskienhallinta oli haasteellista.
Tänä vuonna Kiiminkipäivät juhli 50. tapahtumakertaansa. Alkunsa se on saanut tiettävästi 13.6.1971. Ensimmäisessä juhlassa puhui Juha Viramo aiheenaan ympäristönsuojelu Kiimingissä sekä taitelija Oskari Jauhiainen aiheenaan Kiiminki kotiseutuna. Tapahtumassa muun muassa nautittiin kiiminkiläisen pitopöydän antimista.
Eri nimillä eri vuosikymmenillä järjestetty kotiseututapahtuma tunnettiin aikanaan myös nimellä Kiimingin Messut, joista ensimmäiset järjestettiin vuonna 1984 Kiimingin Yrittäjien toimesta. Parhaina aikoina tapahtumassa vieraili tuhansia kävijöitä. Vuonna 1999, jolloin vietettiin 25. Kiiminkipäiviä päästiin Rantapohjan mukaan jopa lähelle 10 000 kävijää.
Kiiminkipäivien pitopaikkakin on vuosikymmenten saatossa muuttunut. Välillä on oltu kunnantalon pihamaalla, välillä jopa Lasitorilla, mutta 1990-luvun puolivälistä siirryttiin hyväksi havaitulle nykypaikalle Kiiminkipuistoon.
Aikanaan myös ainakin Jäälissä järjestettiin Kiiminkipäivien aikaan oheistapahtumia, kuten Jäälisoutu. Huttukylässä ja Alakylässä vuoroittain puolestaan on jo pitkään järjestetty Kiiminkipäivien tanssit.
Kiiminki-Seuran väki lupaa, että tutut ja odotetut ohjelmanumerot, kuten perunankuorinnan SM-kilpailu, justeerisahauksen SM-kilpailu, vanhojen esineiden tunnistaminen sekä yhteislauluhetki tulevat säilymään päivien ohjelmassa.
– Jokainen mukaan lähtevä yhteisö tuo tuttuun tapaansa omaa ohjelmaansa Kiiminkipäiville. Varmasti kehitämme jotain uuttakin, ja myös nuorten osallisuutta tapahtumaan halutaan lisätä, Matti Kontio arvioi.
Kiiminki-Seuran syyskokouksessa henki oli se, että tapahtuma voitaisiin järjestää yksipäiväisenä, lämminhenkisenä kotiseutujuhlana, jossa esiteltäisiin Kiimingin perinteitä sekä vanhoja työtapoja. Myynnissä voisi olla käsitöitä ja paikallisia tuotteita. Tiedä, vaikka jääliläisetkin saataisiin innostettua uudelleen mukaan tapahtuman järjestelyyn.
– Viemme positiivisessa hengessä Kiiminkipäivien suunnittelua eteenpäin, Kontio summaa.
Syyskokouksessaan Kiiminki-Seura valitsi johtokuntaansa jäsenet erovuoroisten tilalle. Matti Kontio jatkaa puheenjohtajana. Johtokunnassa jatkavat Eino Mikkonen, Aila Berg, Eero Huttula, Marja-Terttu Mertaniemi ja Mirja Mikkonen. Uusina jäseniä aloittavat Pertti Kutilainen, Leena Huhanantti ja Anu Uusitalo.
TUTUSTU RANTAPOHJAN TILAUSTARJOUKSIIN TÄSTÄ.