Huttukyläläisen Yrjö Runtin isä Kaarlo Runtti muisteli aikanaan sotavuosia jonkin verran poikansakin kuullen, mutta Sohjana oli hänen mukaansa niin hirveä paikka, että sitä ei kannattanut muistella yhtään. Sohjanan lisäksi Kiestingin sekä Uhtuan suunta oli erityisen paha III/JR53:lle, jonka riveissä sotaan osallistui kymmeniä kiiminkiläisiä ja lisäksi paljon muitakin Rantapohjan alueen miehiä.
Huttukyläläinen Kaarlo Runtti oli tulenjohtaja kranaatinheitinkomppaniassa, ja niin ollen aina ensimmäisenä “montussa”. Hän kuitenkin selvisi sodasta ja eli 90-vuotiaaksi kuollen toukokuussa vuonna 2000. Hänen kotitalonsa, Pyykösen miehistä sodassa kaatuivat Yrjö Runtti (k. 17.12.1939), Jaakko Runtti (k. 7.8.1941) sekä viimeisenä nuorimmainen, Martti Runtti (k. 15.7.1944). Erkki Runtti kuoli keuhkotautiin sotavuosina. Vanha isäntä, Suomen kaartin sotamies Juho Runtti ei sotaan joutunut. Talossa vietettiin hautajaisia useana peräkkäisenä sotavuonna, ja lopulta talon naisväki vetosi ylempiin tahoihin, että Kaarlo Runtti pääsisi huoltojoukkoihin, jotta edes yksi talon miehistä säilyisi elossa sodasta. Hän olikin jatkosodan viimeiset kuukaudet palveluksessa suutarin verstaalla.
– Elokuun 7. päivä tulee kuluneeksi 80 vuotta päivästä, jolloin jatkosodan Kiestingin valtauksessa Kokkosalmen–Kiestingin suunnalla kaatui yhdellä kertaa peräti viisi kiiminkiläistä. Myös haavoittuneiden joukossa oli tuona päivänä kiiminkiläisiä, Yrjö Runtti kertoo.
Hän kuvailee päivää kiiminkiläisten mustaksi surun päiväksi. 7.8.1941 kaatuneet kiiminkiläiset olivat Jaakko Huru, Ahti Räsänen, Aarne Autio, Jaakko Runtti ja Eino Vilppola. Joukko miehiä oli avokalliolla, kun kranaatti osui paikalle tappaen ja haavoittaen. Kaikkiaan kiiminkiläisiä kaatui jatkosodassa 49.
– Myös äidin veli, ylikiiminkiläinen Erkki Heikkinen oli Kiestingissä ja haavoittui siellä vakavasti. Paikalle sattunut saksalainen lääkäri harsi hänet kokoon. Heikkinen kuoli 1970-luvulla.
Yrjö Runtille hänen isänsä sotapolusta kertoo Yrjö Anttilan vuonna 1979 kokoama kirjanen, jossa kerrotaan III/JR 53:n taisteluista jatkosodassa. Kirjasen Runtti löysi isänsä jäämistöistä. Vihkosen alussa kerrotaan joukkueen historiaa sotapäiväkirjoihin perustuen. Siinä on myös lueteltu kaatuneet, haavoittuneet sekä hengissä selvinneet.
– Vuonna 1979 järjestettiin tuon joukkueen tapaaminen, jossa osallistujien oli mahdollista ostaa tämä Anttilan kirja. Onneksi isä sen on silloin ostanut. Tämä on arvokas muisto.
Yrjö Runtti kertoo, kuinka hänen ylikiiminkiläissyntyinen äitinsä Iines Runtti (s. Heikkinen) mainitsi sodan aikana kuulevansa porstuasta soittoa ja tiesi siitä jo ennen kuin viesti tuli, että talon miehistä joku oli kaatunut sodassa.
Elokuussa 1941kun soittoa kuului, Iines pelkäsi, oliko kuollut hänen miehensä Kaarlo vai hänen Jaakko-veljensä. Melkein saman tien porstuan ovi kävi, ja sisään astui Kaarlo. Iines sanoi tälle, että Jaakko on kuollut, mutta Kaarlo ei uskonut. Iineksen vaisto oli kuitenkin osunut oikeaan. Jaakko kuoli kiiminkiläisten mustana päivänä.
Ainoastaan nuorimmaisen Martin kuollessa soittoa ei kuulut, ja niinpä Iines odotti tämän palaavan sodasta aina 1960-luvulle saakka. Martti Runtin kohtaloksi koitui Vuontele 15.7.1944. Hän joutui toisen miehen kanssa keskitykseen, eikä hänestä löytynyt jälkeäkään enää sen jälkeen. Mies merkittiin kadonneeksi. Paikalta löytyi myöhempien vuosikymmenten tutkimuksissa miehen jalan luu, mutta ei pystytty todistamaan sitä kenelle se kuuluu. Yrjö Runtti uskoo, että luu oli Martin.