Jaakko Leiviskä ja Heidi Saarela ostivat Jaakon kotitilan Kiimingin Alakylästä vuonna 2019.He aloittivat mansikanviljelyn viime vuonna ja tänä kesänä mansikka-alaa laajennetaan. Pariskunta aikoo kasvattaa tänä kesänä tilalla mansikan lisäksi myös perunaa.
Keskihurun tilalla on pitkät juuret. Tila oli aiemmin kotieläintila, jossa viljeltiin Jaakon vanhempien toimesta eläinten rehun lisäksi mansikkaa ja perunaa.
Päivätöihin liittyvien muutosten johdosta pariskunnalle tuli mahdollisuus asettua Alakylään, joten Jaakon kotitilan lunastaminen oli luonteva ratkaisu. Tällä hetkellä molemmat ovat työssä myös kodin ulkopuolella.
Viime kesä oli ensimmäinen, jolloin tilalta jälleen myytiin mansikkaa. Kaikki alkoi alusta ja opettelemista oli paljon.
– Kova kiinnostus yllätti meidät ja teki laajentamispäätöksestä helpon. Mansikat vietiin käsistä.
Keskihurun tilalla viljellään polkaa ja honeoyea.
– Polka on sitä, mitä kysytään eniten. Se on vaha lajike, ja se on aika altis kasvitaudeille, joten se on siksi haastava, mutta yhtä hyvänmakuista ja monikäyttöistä lajiketta ei tunnu löytyvän tilalle, Jaakko Leiviskä kertoo.
Honeoye on puolestaan aikaisempi lajike. Se kasvaa alakyläläisen tilan rinnemaalla, lämpimällä paikalla.
Tilalta myydään mansikkaa valmiiksi poimittuna sekä sovitusti myös itsepoimintana.
– Loppukausi on hyvää aikaa itsepoiminnalle. Myös joitain yksittäisiä päiviä voi tulla itsepoimintaan kauden aikana, Heidi Saarela sanoo.
Mansikanviljely on joustavuutta vaativaa puuhaa, jota tehdään luonnon ehdoilla. Ensimmäinen kesä ei päästänyt uusia viljelijöitään helpolla kuumuuden ja kaatosateiden sekä myrskyjen vuoksi. Hallaakin piti torjua sadettimin useampana yönä.
– Viime kesänä linnuista ei ollut haittaa, sillä mustikka kypsyi niin ajoissa. Sanotaan, että rastaat häipyvät metsään mustikan perässä, ja näin näytti käyvän, Jaakko kertoo.
Työvoimana Keskihurun tilalla ovat suomalaiset opiskelijat. Töissä on ollut suomalaisia opiskelijoita eri opintoasteilta. Poimijoiden työ ajoittuu keskimäärin heinäkuun alusta elokuun loppuun, mutta työväkeä tarvitaan jo ennen sitä. Kaikkiaan tila työllistää noin 30 työntekijää kesän mittaan. Heidin ja Jaakon mukaan työvoimaa on riittänyt, mutta rekrytointi ja työnantajavelvollisuudet tarjoavat lisähaastetta uuden edessä.
– Sitä ajattelee, että talvella tässä on rauhallisempaa, mutta paljon on tekemistä silloinkin. Rekrytointien lisäksi tehdään muun muassa viljelysuunnitelmat, budjetointia sekä koneiden ja kaluston huoltoa, Heidi sanoo.
Kevään ja alkukesän töihin kuuluu muun muassa kasvustojen tarkastaminen talven jäljiltä, edelliskesän kuolleiden lehtien harjaaminen, lannoitukset, kastelu ja kasvinsuojelutyöt. Myös valmius hallantorjuntaan pitää huolehtia.
Sen lisäksi, että mansikkaa myydään suoraan Keskihurun tilalta poimittuna tai itsepoimittuna, tulevana kesänä heidän mansikoitaan voi ostaa myös joistain lähialueen kaupoista. Perunaa myydään suoraan tilalta. Keskihurun tila ilmoittelee mansikoiden kypsymisestä ensisijaisesti omalla Facebook sivullaan. Tilalla on sivu myös Instagramissa, ja tänä kesänä on tarkoitus mainostaa myös paikallislehdissä.
Rantapohjan alueen suoramyyntitiloja
Oravan Luomutila, maitoa, lihaa, perunaa. Ristikankaantie 403 90840 Haukipudas
Lepolan tila, kotieläinpiha, muun muassa hunajaa, vadelmaa, mansikkaa, kananmunia. Onkamonkyläntie 160 90840 Haukipudas
Siiran mansikkatila, Museokuja 11, 90940 Jääli
Keskihurun tila, mansikkaa ja kuokkapottua, Kiiminkijoentie 861, 90910 Kontio
Mikkosen marjatila, Rannantie 17, 90830 Haukipudas
Pikkujämsän tila, karitsanlihaa, villalankaa, taljoja, neuleita. Haukiväylä 668 90840 Haukipudas
Ylijakun mansikkatila, Jakuntie 90, 91210 Jakkukylä.
Korpiniityn lammastila, lammastuotteita ja muiden pientuottajien tuotteita, Kemintie 512, 91100 Ii.
Tutustu Rantapohjan tilaustarjouksiin tästä.