Kiiminkiläislähtöinen Mirka Saapunki sai kipinän käsityöharrastukselleen isoäidiltään. Mirka muistaa mumminsa olleen aina ahkera neuloja ja huolehtineen koko perheen villasukkavarastoista.
– Mummin vanhetessa aloin miettiä, kuka hänen jälkeensä perheen villasukat neuloo. Aloin viisi-kuusi vuotta sitten opetella YouTuben avulla neulontaa, ja kiperimmissä paikoissa kysyin myös mumin apua, muistelee Saapunki.
Ensimmäisenä Saapunki neuloi pipon, sitten kaulurin torjumaan kylmää lukion penkkariajelua varten. Pian hän oli villasukkien kimpussa.
– Kun ensimmäisen kerran tajusin, miten kantapää neulotaan, olin tosi ylpeä itsestäni, nauraa Saapunki.
Nyt nuori harrastaja on jo suunnitellut useamman oman neulemallin, ja jakaa käsitöiden iloa myös sosiaalisessa mediassa.
Saapunki suunnitteli ensimmäisen oman neulemallinsa noin vuosi sitten. Hän oli etsinyt pitkään alaskanmalamuutti-sukkaohjetta, mutta ei ollut löytänyt mieleistä.
Lopulta Saapunki ajatteli, että miksei tekisi mallia itse omaa koiraansa apuna käyttäen. Sukkamalli sai myös nimensä Narka-koiran mukaan.
– Julkaisin valmiista oman ohjeeni mukaan tehdyistä sukista kuvan Facebookin neuleryhmään, ja ihmiset alkoivat heti kysellä, onko sukkiin ohjetta. Kirjoitin ohjeen puhtaaksi ja pistin sen esille, ja ihmiset alkoivat tilata sitä ahkerasti. Aloin miettiä, että voisiko tästä kehittyä jotain isompaakin, kun ihmiset tykkäsivät mallista niin kovasti. Sitten aloin tekemään lisää neulemalleja.
Seuraava Saapungin suunnittelema sukkamalli, revontulista inspiroitunut Auroora, herätti sosiaalisessa mediassa ihastusta. Malli päätyi esille myös tuoreeseen Käsityön ABC ‑teemalehteen.
– Tuntui ihan epätodelliselta, kun lehdestä otettiin yhteyttä. On hassua ajatella, että minun varpaani ja sukkani ovat nyt käsityölehden kannessa ja ohje lehteen painettuna, hymyilee Saapunki.
Helmikuun ja ystävänpäivän kunniaksi Saapunki kehitti sosiaalisen median seuraajilleen yhteisneulonnan. Yhteisneulonnan idea on, että Saapunki julkaisee joka päivä pienen pätkän itse suunnitelemaansa käsityöohjetta, ja osallistujat neulovat päivittäin hänen mukanaan.
– Olen aiemmin osallistunut muiden tekemiin yhteisneulontoihin, ja ihastuin niiden ideaan. Yhteisneulonnan kautta käsityöharrastukseen saa mukaan yhteisöllisyyttä sekä yllätyksellisyyttä – usein lopputulos on nimittäin yhteisneulonnan osallistujille yllätys.
Ystävänpäivän yhteisneulonta on toinen, jonka Saapunki järjestää. Ensimmäisen yhteisneulontansa hän piti joulukuussa.
– Joulukuun yhteisneulontaani osallistui arviolta parikymmentä ihmistä, ja nyt mukana on sosiaalisen median perusteella vielä enemmän porukkaa.
Ystävänpäivän yhteisneulonta on alkanut 30. tammikuuta, ja viimeiset ohjeet on jaettu osallistujille tiistaina. Lopputuloksena ovat syntyneet polvipituiset, sydämin koristellut villasukat.
– Ystävänpäivän yhteisneulonnassa on ollut aika rivakka aikataulu, mutta kun työtä tekee pienissä pätkissä, ei se lopulta tunnu niin isolta urakalta.
Saapunki kertoo, että saa ideoita uusiin neulemalleihin omien mielenkiinnonkohteidensa, ympäröivän maailman sekä sosiaalisessa mediassa esitettyjen toiveiden kautta. Saapunki kertoo aiemmin harrastaneensa muun muassa piirtämistä, joten luovuus häneltä ei aivan äkkiä lopu.
Saapunki toteaa neulovansa tässä vaiheessa vain omaksi ilokseen. Hän ei kuitenkaan pidä mahdottomana ajatusta, että harrastus ja FrostyKnits-kanava voisi tulevaisuudessa jalostua esimerkiksi pienimuotoiseksi yritystoiminnaksi. Lisäksi Saapunki haaveilee vuodenaikateemaisen neulontakirjan kokoamisesta.
– Pääasia kuitenkin on, että nautin itse siitä mitä teen.
Mirkan käsityökanavat löytyvät Facebookista ja Instagramista FrostyKnits-nimimerkillä.
TUTUSTU RANTAPOHJAN TILAUSTARJOUKSIIN TÄSTÄ.