Kahvia alettiin tuomaan Suomeen 1720-luvulla turkulaisporvarien varustamissa laivoissa. Kahvi oli saapunut Eurooppaan 1600-luvulla venetsialaisten tuomana arabimaailmasta. Aluksi kahvia nautittiin vain säätyläiskartanoissa ja suurporvareitten kodeissa. Kahvittelu levisi sieltä pappiloihin ja kaupunkien porvareiden saleihin.
Kahvinjuonti levisi rahvaan keskuuteen verrattain myöhään. 1800-luvun alkupuolella kahvin keittämiseen tarkoitettuja kuparisia keittimiä ei ollut muilla kuin herrasväellä. Mutta jo 1850-luvulla voitiin todeta, että kahvipannu porisi jo melkein kaikissa taloissa ja useissa tölleissä ja mökeissäkin. Kahvipapuja tuotiin Suomeen nyt juuttisäkeissä, jotka saattoivat painaa jopa 90 kg. Paahtamattomat pavut olivat vaaleita ja vihertäviä. Kahvi myytiin aluksi raakoina papuina, koska se säilyi paremmin raakana. Paahtamattomana kahvia myytiin kaupoissa 1950-luvulle saakka.
Kahvin tuonti keskeytyi kuudeksi vuodeksi toisen maailmansodan takia. Suomessa jouduttiin turvautumaan kitkerään korvikkeeseen, jota tehtiin viljasta tai sikurin ja voikukan juurista. Korvikkeessa saattoi olla aitoa kahvia vain 15–25%. Kokonaan kahvi loppui vuonna 1943. Kun kahvilaiva saapui vihdoin turun satamaan vuonna 1946, oli tapahtumaa todistamassa suuri kansanjoukko. Kahvin säännöstely loppui vasta vuonna 1954.
Kotioloissa oloissa kahvia paahdettiin ja jauhettiin sen verran kuin tarvittiin. Kahvipavut paahdettiin prännärillä. Paahdetut kahvipavut säilyivät hyvänä vain muutaman viikon.
Kahvipapujen rikkomiseen käytettiin aluksi vanhoja tuttuja välineitä, kuten huhmaria tai pahkakulhoa, jossa hienontimena toimi rautakuula tai ymmyrkäinen kivi.
Kuukauden esineiden esittelyssä selviää kahvimyllyjen kehityshistoria.
Kahvimylly 1. Huhmar, pikarin mallinen puusta sorvattu kahvimylly, jossa on puinen survin. Mylly on maalattu ulkopuolelta ruskeaksi, maalipinta kulunut ja voimakkaasti patinoitunut. Korkeutta tällä 1800-luvun esineellä on 19 cm.
Kahvimylly 2. Puusta sorvattu patamainen kulho, jonka sisällä n.1,3 kg:n rautakuula. Suomen sodassa 1808–1809 oli suomalaisilla joukoilla kahden kokoisia tykkejä: 3- ja 6‑naulaisia. Naula on vanha suomalainen painomitta. Kulhossa hienontimena toimiva kuula vastaa painoltaan ja mitoiltaan 3‑naulaisen tykin ammusta.
Kahvimylly 3. Kyläsepän valmistama kahvimylly. Nelikulmaisen, punaiseksi maalatun puukotelon osat on kiinnitetty toisiinsa puutapein. Yläosassa on peltivahvikkeinen avoin kita, alaosassa vetolaatikko puunupein. Koneisto on rautaa ja kampi sijaitsee kotelon kyljessä. Korkeutta myllyllä on 22 cm, valmistusaika sijoittuu aikavälille1860-1900.
Kahvimylly 4. Rauha-äidin teollisesti valmistettu puurunkoinen kahvimylly, jonka nurkat on tehty sinkkaamalla. Pohja ja kannen reunat on muotoiltu kaareviksi. Pinnat on käsitelty petsaamalla ja lakkaamalla kellanruskeaksi, voimakkaasti kulunut. Koneisto-osa on rautaa ja messinkiä, kammen nuppi puuta. Laatikon etulevy ja vetonuppi uusittu jo lähes 70 vuotta sitten.
Valmistajan kyltti on kadonnut, mutta luotettavien lähteiden (www.finna.fi) mukaan mylly on valmistettu saksassa 1930–1950-lukujen välisenä aikana. Valmistajana H.T. Armin. Nouseepa mieleeni kahvintuoksuinen kuva äidistäni, kuinka hän asetteli tämän myllyn polviensa väliin, varisteli Katriina-paketista valmiiksi paahdetut pavut myllyn kitaan. Kampi pyörähteli äidin käsissä rytmikkäästi.
Kiiminki-Seura r.y. aloitti vuoden 2021 syyskuussa Rantapohjassa Kuukauden esine ‑teeman mukaisen juttusarjan. Pääsääntöisesti kuukausittain ilmestyvässä jutussa esitellään vanhoja esineitä ja työkaluja sekä kerrotaan niiden käyttötarkoituksesta. Syyskuussa 2021 esittelyssä oli Kylänkapula eli oltermanninkapula, lokakuussa Kaulauslauta ja ‑tukki, marraskuussa entisajan teurastajan puukkosetti, joulukuussa Poron länget.
Vuoden 2022 tammikuussa esiteltiin Luuluistimet, helmikuussa Jääsaha, maaliskuussa Hirvenhiihtäjän sukset, huhtikuussa Veteraanin sotamuisto 1808–1809, kesäkuussa Liitupiiput, heinäkuussa Suosukset ja Siipiviikate, marraskuussa Plootulaukku 1768 ja plootu ja joulukuussa Pläkkilyhty.
Vuoden 2023 helmikuussa esiteltiin Tulenkuljettajan pakkula vuodelta 1716, maaliskuussa Rakennuskätkö, ”Kotivakuutus” 1850-luvun tapaan, huhtikuussa Täikampa, toukokuussa Riimukalenterirasia, kesäkuussa Tynnyrisaha, lokakuussa Tuulastusvälineet 1800-luvulta, marraskuussa Ryyppykupit 1700 ja 1800-luvuilta ja joulukuussa Kupparinkoneet.
Tämän vuoden 2024 ensimmäisessä esittelyssä tammikuussa oli Susiverkon katkelma 1800-luvulta, helmikuussa Permiluokit 1800-luvulta, maaliskuussa Parireki hevosten aikakaudelta, huhtikuussa Puinen sarvisatula, toukokuussa Paimentytön huilu 1794, kesäkuussa Pesukurikka ja pyykkilauta, syyskuussa Juurisaavi, lokakuussa Palokeksi, marraskuussa Silitysraudat, ”muinaista rautaa”. Nyt esittelyssä on Kahvimyllyt, kahvi-kansan historiaa.
Kiiminki-Seura on perustettu 1999. Yhdistyksen toimialueena on Oulun kaupungin suuralueet Kiiminki ja Jääli, eli entisen Kiimingin kunnan alue.
Yhdistyksen toiminnan tarkoituksena on mm. kotiseututietouden lisääminen, kotiseutuhengen ylläpitäminen ja omatoimisuuden voimistaminen sekä kotiseudun kulttuurien vaaliminen ja edistäminen. Olemme julkaisseet nyt ylläkerrotut 30 Kuukauden esinettä hyvässä yhteistyössä Rantapohja-lehden kanssa. Perinnetietouden ylläpitäminen ja julkaiseminen on Kiiminki-Seuran yksi tärkeä toiminto, kertoo yhdistyksen johtokunnan puheenjohtaja Matti Kontio.
Juttusarjan kuukauden esineen esittelee asian harrastaja ja johtokunnan jäsen Eino Mikkonen. Kiiminki-Seuran muut johtokunnan jäsenet ovat Aila Berg, Eero Huttula, Hannele Kutilainen, Marja-Terttu Mertaniemi, Mirja Mikkonen, Marja-Liisa Ruokola ja Eeva-Liisa Vilmi.
Lähteet: Sirelius U.T.: Suomen kansanomaista kulttuuria, 1919 www.finna.fi Wikipedia
TUTUSTU RANTAPOHJAN TILAUSTARJOUKSIIN TÄSTÄ.