Jolosjoen kunnostamiseen tähtääviä toimenpiteitä on tehty jo usean vuoden ajan. Kunnostustarveselvitys valmistui vuonna 2018, ja siinä arvioitiin kunnostustarvetta olevan 59 kohteessa. Suurin osa näistä koskee perattujen koskien ennallistamista. Tämän vuoden aikana Kiiminkijoki ry:n aloitteesta on tehty kuormitusselvitystä sekä koskikunnostussuunnitelmaa, joka valmistui vastikään. Parhaillaan kunnostamisella lasketaan hintalappua, jotta rahoitusta voidaan lähteä eri hankkeille hakemaan.
Jolosjoki valittiin kunnostustoimien kohteeksi, koska se on Kiiminkijoen toiseksi pisin sivujoki, jonka ekologinen tila on arvioitu hyväksi, mutta joka on vaarassa heikentyä. Joen kunnostamisella pystytään vaikuttamaan jonkin verran myös Kiiminkijoen alajuoksun tilaan.
Virtausolot, viipymä ja veden korkeus on Jolosjoessa arvioitu tyydyttäväksi, vaikka joen tila muuten on hyvä. Syy tähän on koskien perkauksessa. Jolosjoen koskia on Jukka Tuohinon tekemän kunnostustarveselvityksen mukaan perattu 1950-luvulla maanviljelysedellytysten parantamiseksi, ja näiden perkausten vuoksi koskipaikat ovat monin paikoin jokieliöstölle suojattomia ja karuja.
Jolosjoen kalataloudellisen koskikunnostussuunnitelman on laatinut Kuopion Teho-Louhinta Oy:n Juha Rouvinen. Suunnitelma kattaa toimenpide-ehdotukset 27 eri kunnostuskohteelle, jotka kannattaa toteuttaa useammassa vaiheessa ja useana eri vuonna.
Rouvisen mukaan suunnitelmassa esitettyjen koskikunnostusten myötä Jolosjokeen muodostunee taimenille yhteensä noin 0,8 hehtaaria lisääntymissoraikkoja sekä noin 1,9 hehtaaria pienpoikasalaa. Kunnostustoimilla tavoitellaan parasta mahdollista taimenen poikastuotantoa eri koskikohteissa. Laskelmissa joki jää vielä alle taimenen luontaisen elinkierron, mutta jos sitä tuettaisiin istutuksilla, tilanne saattaisi ajan myötä Rouvisen mukaan muuttua, ja lopulta Jolosjoki olisi joki, jossa eläisi oma taimenkanta, jota ei tarvitsisi tukea istutuksin. Nyt joessa tavataan taimenen lisäksi muun muassa lohta ja harjusta, mutta määrät ovat pieniä.
Jolosjoen valuma-alueella on tarvetta vähentää metsä- ja maatalouden kuormitusta, joten siksi kuormitusselvitys tehdään koko valuma-alueelta. Kuormitusselvityksen ennakkotiedoista selviää muun muassa, että Jolosjärven tila on tyydyttävä, Keskimmäisenjärvi on umpeenkasvanut ja esimerkiksi Kalaojasta Hannuksen länsipuolelta tuleva vesi on hyvin ruskeaa. Hydrobiologi Pekka Majurin laatiman kuormitusselvityksen pohjalta tullaan laatimaan toimenpide-ehdotukset, jotta joen tulevat kalataloudelliset kunnostukset menestyisivät, ja joen virkistyskäytön mahdollisuudet kasvaisivat.
Nyt Jolosjoen suhteen selvitellään ranta-asukkaiden sekä maatalouden ja metsänomistajien mielipiteitä sekä innokkuutta yhteistyöhön Jolosjoen kunnostamiseksi. Suunnittelussa Kiiminkijoki ry:n lisäksi mukana ovat muun muassa Metsäkeskus, ELY ja Kiiminkijoen kalatalousalue.
– Heitämme haasteen maanomistajille ja mökkiläisille: Miten vähentää yhdessä kuormitusta jokeen ja sen latvapuroihin? Alueen maat ovat happamia sulfaattimaita, joten on tärkeätä, että joen läheisyydessä ei kaiveta liian syviä uomia ja suojakaistaa jätettäisiin reilusti, Kiiminkijoki ry:n Petri Haapala sanoi Hannuksessa järjestetyssä hanketilaisuudessa, jossa oli mukana 45 asiasta kiinnostunutta ihmistä.
Hannuksessa paikalla ollut Oulun seudun ympäristötoimen ympäristötarkastaja Hannu Salmi kiitteli Kiiminkijoki ry:tä siitä, että se on ottanut jo hyvissä ajoin hankkeeseen mukaan useita eri asiantuntijatahoja sekä alueen asukkaat ja maanomistajat.
– Hieno nähdä, että väki on yksissä tuumin täällä koolla pelastamassa Jolosjokea. Tämä vaikuttaa merkittävästi myös Kiiminkijokeen. Esimerkillistä toimintaa ihan valtakunnallisesti.