Vanha, 1900-luvun alussa rakennettu viljariihi on saanut Tirinkylässä uuden elämän tunnelmallisena joulupuotina. Joulupuoti Wanhassa Riihessä myydään Sanna Haipuksen valmistamia käsitöitä. Myynnissä on muun muassa joulukransseja, joulukuusenkoristeita, kosmetiikkapussukoita, korkista valmistettuja miesten rusetteja ja jouluisia koruja. Villasukat ovat Sannan äidin ja tädin valmistamia. Lisäksi puodilta myydään joulukuusia, jotka ovat Sannan isän toimittamia. Näin jatkuu suvun 1950-luvulta kotoisin oleva kuusenmyyntiperinne.
– Valikoima vaihtelee, sillä teen kransseja lukuunottamatta tuotteita aina pienen erän kerrallaan myyntiin.
Sanna Haipus on parhaillaan äitiyslomalla hoitamassa perheen 6 kuukauden ikäistä vauvaa. Perheeseen kuuluu myös Sannan mies ja heidän 7‑vuotias poikansa. Sanna haaveilee, että saisi jossain vaiheessa kädentaidoista ja käsillä tekemisestä elannon itselleen.
–Hääräily joulupuodin parissa on tervetullutta vaihtelua vauva-arkeen. Ajatuksissani on kehittää joulupuotia monipuolisemmaksi ja tunnetummaksi tulevina vuosina, joko yksin, tai yhdessä Kiimingissä asuvien idearikkaitten sukulaisteni kanssa.
Elämäntyönsä maanviljelijänä tehneellä Sannan isällä, Taisto Haipuksella on paljon muistoja riiheen liittyen. Hän muistelee, että riihi on rakennettu 1900-luvun alkupuolella. Se on saatettu aikoinaan siirtää jostakin muualta Syrjälän tilalle Tirinkylään. Riihessä on kuivatettu viljaa ja puitu viljaa, ja riihen sisällä on ollut uuni sitä varten. Siinä on alunperin ollut pärekatto, sitten huopakatto ja nyt peltikatto. Riihessä on ollut myös välikatto, joka on poistettu tänä kesänä. Välikaton päällä oli aiemmin olkia ja kuivattua suosammalta, joiden tarkoitus oli estää lämpöä karkaamasta viljaa kuivatessa.
Rukiin kuivattaminen on ollut kovaa ja likaista hommaa. Taisto muistelee nähneensä aikoinaan kylän miehiä yltäpäältä mustana vaatteita ja kasvoja myöten, kun työn tuoksinnassa savu on mustannut sekä rakennuksen sisäosat että viljan kuivaajat. Laitetta, joka erottelee jyviä, on perheessä kutsuttu rysämassiinaksi.
Viljan kuivaamisen lisäksi riiheä on käytetty myös muun muassa jyväaittana ja tavaroiden, esimerkiksi rekien, säilytykseen.
– Yksi pappani tekemä reen jalka somistaa tällä hetkellä Joulupuodin seinää. Jyvän säilytykseen käytettyjä jyvätynnyreitä on vieläkin tallella ja osa niistä on Joulupuodin käytössä somistus tarkoitukseen.
Sanna Haipus kertoo, että hänen omat varhaisimmat muistonsa riihestä liittyvät lapsuuteen ja hauskoihin piiloleikkeihin olkien ja olkipaalien seassa 80- ja 90-luvun taitteessa serkkujen ja kavereiden kanssa.
– Edesmennyt isoisäni Väinö Haipus oli aikoinaan tuumannut, kuinka riihen paikalla olisi komea talon paikka jollekin: Kiiminkijoki virtaa vieressä, peltoja ja metsää ympärillä ja olisi rauhallinen paikka asua. Ajatukseni kodin rakentamisesta kyseiselle paikalle vahvistui tämän kuultuani.
Riihi siirrettiin Sanna Haipuksen perheen kodin paikalta sivuun, kun kotia alettiin rakentaa vuonna 2018. Joulupuoti Wanha Riihi sijaitsee Tirinkylässä Kukkulanraitti 38:ssa. Puotia voi seurata Instagramissa, josta näkee aina ajankohtaista tietoa tuotteista ja aukioloajoista. Riihi on avoinna sunnuntaisin kello 15–18 jouluun saakka.
Tutustu Rantapohjan tilaustarjouksiin tästä.