Yhteispohjoismaista Luonnonkukkien päivää vietetään vuosittain juhannusta edeltävänä sunnuntaina. Kiiminkien Luonnonsuojeluyhdistys ry järjesti päivän kunniaksi metsäretken mustikkamaille ja pientareille yhteistyössä Huttukylän Nuorisoseura ry:n ja Oulun Seudun KILPI ry:n kanssa. Tämän vuoden teemalaji on mustikka, joka on puolukan jälkeen toiseksi tärkein luonnonmarja. Vuosittain mustikkaa poimitaan noin 17–18 miljoonaa kiloa, mikä on kuitenkin vain pieni osa koko sadosta. Mustikka on ollut kautta aikain maukas hyötykasvi, jota voi käyttää myös elintarvikkeiden ja lankojen värjäyksessä.
Innokkaita retkeläisiä ja kukkien tunnistajia saapui Huttukylän nuorisoseuran talolle parisenkymmentä joista osa oli opastetulla retkellä ensimmäistä kertaa ja osalle luonnonkukat olivat jo entuudestaan tuttuja. KILPI ry:n Yhdessä eteenpäin ‑hanke kehittää, koordinoi ja edistää monialaista verkostoitumista ja yhteistyötä toiminnan turvaksi. Hankkeen kilpikoordinaattori Anu Uusitalo kertoi, että hankkeessa tiivistetään myös yhteistyötä eri yhdistysten kanssa ja siihen myös järjestetty metsäretki tähtäsi.
– Eikös se ole ihan tutkittu juttu, että jo alle puoli tuntia luonnossa vähentää stressiä ja jopa alentaa verenpainetta. Retken tarkoitus on rentoutua luonnossa, Uusitalo lisäsi.
Retken oppaina toimivat Kiimingin lukiossa biologiaa, maantietoa ja terveystietoa opettava Eija Iisakka ja emeritaprofessori Esteri Ohenoja.
– Jos minä en jotain tiedä niin Esteri kyllä tietää. Hän on itseasiassa opettanut minullekin biologiaa, Iisakka kertoi.
– Jos vastaan tulee sieniä ja haluaa tietää niistä lisää niin voimme yhdessä katsoa niitäkin, Ohenoja lisäsi.
Retkikunta otti suunnaksi lähimetsän, josta jo piakkoin alkoi löytymään jo kukkineen mustikan varpuja sekä paljon muitakin luonnonkasveja. Iisakka antoikin ryhmälle tehtäväksi etsiä erilaisia kukkia, joita hänen johdollaan yhdessä tunnistettiin. Hän myös paljasti saaneensa alueelta viime kesänä ämpärillisen mustikkaa pieneltä alueelta.
– Mustikkasatoon vaikuttaa moni asia. Ensin pitää selvitä keväthallojen läpi, jonka jälkeen toivotaan, että pölyttäjiä riittää. Nyt mustikat ovat jo kukkineet, mutta sadetta ja pölyttäjiä mustikka kaipaisi, Iisakka kertoi.
Mukana retkellä olleet Jenny, Jenni ja Johanna olivat opastetulla retkellä ensimmäistä kertaa, vaikka luonnossa liikkuminen on muuten hyvinkin tuttua. Metsästä siirryttiin myös pientareen puolelle etsimään kasveja ja moni retkeilijä saikin ruksia useita uusia kasveja tunnistuslistoiltaan. Tutut siankärsämö, mustikka, puolukka, hilla ja metsätähti löytyivät helposti, mutta nurmihärkin, tikankontin ja puna-ailakin löytäminen ilahdutti monia.
– Kuulin ihan äskettäin, että jotkut Kiimingissä kutsuvat puna-ailakkia taivaan avaimeksi, jota en ole itse koskaan aiemmin kuullut, Iisakka sanoi.
Piennarta edettäessä Iisakka ja Uusitalo päättivät myös näyttää hieman kauempana majailevan erikoisuuden. Nimittäin kosteassa viihtyvää suovehkaa löytyi myös lähistöltä. Retkellä mukana olleet Pentti ja Anneli Moilanen olivat kiinnostuneita ohjatusta retkestä.
– Olemme vaeltaneet todella paljon pohjoisessa ja luonnossa liikkuminen on meille tuttua. Taidan olla ainoa mies porukassa, liekö eivät uskaltaneet muut mukaan, Pentti Moilanen naurahti.
Retken ehkä yllättävin ja ilahduttavin tapaus oli, kun melkein koko retkikunta kohdisti katseensa tienpientareeseen, jossa Ohenoja kertoi nähneensä kissankäpälän. Pitkässä jonossa kaikki etsivät katseellaan kyseistä kasvia ja toivosta kerettiin jo luopumaan muutamaan otteeseen. Kunnes pienellä alle neliön kokoisella alueella vastaan tulikin mikäs muukaan, kuin etsitty ja toivottu kissankäpälä.
– Uskomatonta. En ole nähnyt yli 40 vuoteen tällä alueella kissankäpälää. Kyllä Esterin silmä on tarkka, kun hän on autosta tämän bongannut. Ei oteta kasvista nyt edes näytettä, kuvataan vain ja annetaan sen kasvaa, Iisakka sanoi.
Melkein kaksi tuntia kestäneen retken jälkeen auringossa paahtuneille retkeilijöille tarjottiin viileää juotavaa ja kuumaa makkaraa. Retkellä kerättyjä kasvinäytteitä tutkittiin vielä tarkemmin Esterin ja Eijan johdolla sisätiloissa ja KILPI ry oli paikalla myös kertomassa omasta toiminnastaan.
Luonnonkukkien päivän juuret ovat Tanskassa, jossa päivää on vietetty jo vuodesta 1988 lähtien. Suomessa päivä otettiin käyttöön 2003 ja muissa pohjoismaissa samoihin aikoihin. tavoitteena on kasviharrastuksen ja luonnontuntemuksen lisääminen sekä yhteisten luontoelämysten tarjoaminen mahdollisimman monelle.