Eduskuntavaalien ennakkoäänestys käynnistyi keskiviikkona, ja jatkuu ensi viikon tiistaihin saakka. Kiimingin liikenneasemalla oleva ennakkoäänestyspaikka avautui aamukymmeneltä. Ensimmäiset äänestäjät olivat jonossa heti äänestyspaikan avauduttua. Jonoa kertyi heti alkuminuuteilla runsaasti, mutta se liikkui ripeästi.
Kiiminkiläinen Reijo Keränen oli paikalla ensimmäisten joukossa. Hän kertoi, että on yleensä käynyt äänestämässä ennakkoon, koska se sujuu niin jouhevasti ja samalla voi hoitaa muitakin asioita.
– Olen katsonut vaaliväittelyitä, ja paljonhan siellä luvataan, mutta lupaukset unohtuvat melko pian. Voin paljastaa, että äänestän tällä kertaa eri puoluetta kuin yleensä, Keränen sanoi.
Hänen mielestään vanhusten , nuorten ja lasten asiat ovat tärkeimmät kolme asiaa näissä eduskuntavaaleissa.
Jääliläiset Reijo ja Ulla Timonen olivat niin ikään äänestämässä Kiimingin liikenneasemalla heti äänestyspaikan avauduttua. Heidän mielestään tulevan eduskunnan ratkaistavana on varsin paljon tärkeitä asioita, mutta eläkkeiden nostaminen ja palveluiden säilyminen ovat ehkä niistä tärkeimpiä.
Kaikkiaan Suomessa on noin 4,5 miljoonaa äänioikeutettua. Edellisissä eduskuntavaaleissa vuonna 2019 Suomessa asuvien äänestäjien äänestysprosentti oli noin 72 prosenttia. Ennakkoon äänestäneiden osuus äänestäneistä oli tuolloin Tilastokeskuksen mukaan 51 prosenttia. Viikon pituisen ennakkoäänestyksen aikana vaaliuurnilla käy siis merkittävä määrä äänestäjistä. Vuoden 2019 eduskuntavaaleissa annettiin ennakkoon noin 1,56 miljoonaa ääntä, eli ennakkoon äänesti lähes 37 prosenttia äänioikeutetuista. Iissä ja Oulussa ennakkoon äänesti noin 35 prosenttia äänioikeutetuista.
Suomessa on kaikkiaan noin 950 ennakkoäänestyspaikkaa, joista Rantapohjan alueella yhdeksän. Rantapohjan alueella ennakkoäänestys järjestetään Haukiputaan S‑Marketissa, Kiimingin liikekeskuksella, Ylikiimingin asukastuvalla, Yli-Iin Salella, Kellon nuorisoseuralla, Jäälin monitoimitalolla, Honkapirtillä Patenniemessä, Iin Nätteporissa ja Kuivaniemen kirjastolla. Oulussa voi ennakkoäänestää muun muassa muutamissa isoimmissa marketeissa ja kauppakeskuksissa. Kaikki ennakkoäänestyspaikat löytyvät osoitteesta www.vaalit.fi .
Eduskuntavaaleissa naisten osuus ehdokkaista on nyt suurempi kuin kertaakaan aiemmin. Naisten osuus on 42,9 prosenttia, mikä on 0,9 prosenttiyksikköä enemmän kuin vuoden 2019 eduskuntavaaleissa. Eduskuntavaalien ehdokkaista enemmistö on aina ollut miehiä. Nyt ehdokkaista miehiä on 1 385 ja naisia 1 039.
– Naisten osuus eduskuntavaalien ehdokkaista kääntyi selvään kasvuun 1970-luvulla. Vuoden 1991 vaaleissa naisten osuus oli ensimmäistä kertaa yli 40 prosenttia. Sen jälkeen osuus jäi pidemmäksi aikaa tuohon 40 prosentin rajan tuntumaan, kunnes on taas ylittänyt sen vuosina 2019 ja 2023, Tilastokeskuksen yliaktuaari Minna Wallenius kertoo.
Eduskuntapuolueiden ehdokkaista naisten osuus on pienin Liike Nytillä (34,5 %) ja suurin vihreillä (60,8 %). Vihreiden lisäksi SDP:llä ja vasemmistoliitolla on enemmän nais- kuin miesehdokkaita.