Alakyläläinen Sirkka-Liisa Mikkonen elää elämäänsä samalla Kiiminkijoen törmällä, jonne hänen esi-isänsä Joseph Oinas eli Panuma vuonna 1716 asettui asumaan. Aiemmat asukkaat joutivat Isovihan tuhojen kohteeksi, ja pudasjärvinen Joseph ja vaimonsa Maria tulivat Kiiminkijoen varrelle tilaa asuttamaan.
– Paikalle tulee arvoa, kun tuntee sen juuret pitkälle. Lapsuusperheeni oli kuusilapsinen pienviljelijäperhe, ja isä teki töitä myös kodin ulkopuolella. Äiti oli romakka työihminen, joka teki kotona monet työt, Mikkonen kertoo.
Yhteisöllisyys oli hänen lapsuudessaan vahvaa niin perheen kotipaikalla kuin koko kylässä.
– Uimaranta oli tässä meidän rannassa, kyläläisten lapset kävivät siellä kaikki uimassa. Joki oli tärkeä osa arkea, sen varrella olivat myös pyykkirannat. Jotenkin toivoisin, että se sama yhteisöllisyys saisi vielä jatkua jollain tapaa. Otettaisiin käyttöön vanhoja hyväksi havaittuja käytäntöjä. Uskon että hyvin toteutetulla yhteisöllisellä asumisella olisi esimerkiksi paljon annettavaa, Mikkonen tuumaa.
Yhtenä lapsuutensa tärkeimpänä henkilönä Sirkka-Liisa Mikkonen pitää kansakouluopettaja Yrjö Ervastia. Tämän ansiosta Mikkonen lähetettiin 11-vuotiaana oppikouluun.
– Rahasta oli tiukkaa, koulussa oli lukukausimaksu, ja myös ruoka sekä koulumatkat aiheuttivat kuluja. Kuitenkin Ervasti sai puhuttua niin, että pääsin oppikouluun Kiimingin kirkolle.
Mahdollisuus opiskella ei ollut itsestäänselvyys, ja Mikkonen ymmärsi sen arvon.
– Olin hyvä koulussa, mutta ajatuskin oli se, että jos ei pärjää, sinne ei saa jäädä. Se innosti opiskelemaan.
Talo, jossa Mikkonen nyt elämänkumppaninsa Yrjö Raution kanssa asuu, on talo, jonka hänen vanhempansa 1960-luvun lopussa rakensivat. Perhe ei alkujaan ehtinyt asua talossa kuin vuoden, kun isä kuoli yllättäen vuonna 1970. Kotona lapsista asuivat silloin enää nuorimmat Seppo ja Sirkka-Liisa.
– Samaan aikaa valmistuin ylioppilaaksi. En oikein tiennyt, mitä lähtisin sen jälkeen opiskelemaan, sillä minua kiinnosti oikeastaan kaikki. Lopulta hain kauppakorkeaan, kun kaveri sanoi, että sinne pääsisin suoraan papereilla.
Mikkonen meni ensimmäiseen avioliittoonsa jo hyvin nuorena. Lapset syntyivät tuosta liitosta, josta Sirkka-Liisa Mikkonen päätti lähteä lasten ollessa pieniä. Perhe asui tuolloin Jäälissä, mutta äiti teki radikaalin päätöksen ja muutti lapsineen Helsinkiin. Siellä he viipyivätkin vajaat kymmenen vuotta, kunnes elämä kuljetti heidät takaisin Mikkosen törmälle, omaa synnyinkotia asuttamaan.
Työurallaan Sirkka-Liisa Mikkonen oli pitkään Tradekalla myyntipäällikkönä sekä tavaratalonjohtajana. Sitä ennen hän oli jonkin aikaa lääninverovirastolla ja nuorena pankissa. Jonkin aikaa hän työskenteli toisen miehensä rakennusalan yrityksen palveluksessa.
Hän jäi eläkkeelle työskenneltyään kymmenen vuotta yhteiskunnallisen yrityksen Ektakompuksen asiantuntijana ja toimitusjohtajana Oulussa. Tuo yhteiskunnallinen yritys tuotti ikäihmisten palveluita, ja siinä oli mukana useita yhdistyksiä sekä Oulun kaupunki.
– Tuossa työssä havahduin siihen, miten paljon paremmin ikääntyvien ihmisten asioita olisi mahdollisuus järjestää. Se voitaisiin toteuttaa ilman maksimaalisen voiton tavoitteluun. Yhteiskunnallisen yrityksen idea on tuottaa voittoa vain sen verran, että se pystyy investoimaan, pärjäämään ja laajentumaan. Omistajuus ei ole tärkeintä.
Työuransa lopulla Sirkka-Liisa Mikkosta kauhistutti se, miten huonolla tolalla vanhusten hoito monelta osin jo tuolloin oli. Se on linkki siihen, että Mikkosesta onkin eläkkeelle jäätyään tullut moniääninen ikäihmisten ja vanhusten puolestapuhuja. Hän on Eläkeliiton Pohjois-Pohjanmaan piirin puheenjohtaja, Oulun palvelusäätiön hallituksen jäsen sekä Oulun kaupungin vanhusneuvoston jäsen. Mikkonen on tällä hetkellä myös Business Oulun johtokunnassa.
Tänä keväänä hän lähtee mukaan politiikkaan, sillä kokee, että vain politiikan kautta asioihin pystyy vaikuttamaan.
Ikääntyminen on Sirkka-Liisa Mikkosen mukaan monelle pelottava ja epävarmuutta herättävä asia. Hänelle on tärkeää nostaa esiin ikääntymiseen liittyviä haasteita ja muuttaa keskustelua myönteisempään suuntaan.
– Ikäihmiset elävät nyt sitä tulevaisuutta, jonka heidän elämänsä on muovannut. Ei kai kukaan ajatellut sellaista, että se herättäisi näin paljon turvatonta tunnetta. Ihmisarvo pitää olla.
Nyt, 70-vuotiaana Sirkka-Liisa Mikkonen elää onnellista aikaa. Rinnalla on jo kymmenen vuoden ajan kulkenut sielunkumppani, jonka kanssa elämä on helppoa.
– Monta mutkaa piti elämässä tehdä, ennen kuin päästiin tähän. Ympärillä on tilaa hengittää, molemmilla on omia harrastuksia, mutta meillä on myös yhteisiä mielenkiinnon kohteita.
Pariskunta harrastaa yhdessä metsästystä, hiihtoa, mökkeilyä, melontaa ja ylipäätään luonnossa liikkumista. He haastavat toisiaan keskustelussa, ja henkinen kasvu jatkuu.
– Haluan nostaa itsellenikin hattua siinä, mistä kaikesta olen elämässä selvinnyt. On ollut tiukkojakin paikkoja, mutta tässä vain ollaan, Mikkonen toteaa tyytyväisenä.
Sirkka-Liisa Mikkonen täyttää 70 vuotta Talvikin päivänä 11.2. Hän juhlii syntymäpäiväänsä perheen kanssa. Kesällä on vuorossa juhlat ystävien kesken.