Kiiminkiläinen Eläkeliiton Pohjois-Pohjanmaan piirin ja Eläkeliiton Kiimingin yhdistyksen puheenjohtaja Sirkka-Liisa Mikkonen haluaa puhua eläkeläisistä yksilöinä, ei massana. Hän toivoo, että puhuttaessa eläkeläisistä puhuttaisiin ja ajateltaisiin ihmistä omine tarpeineen.
Mikkonen rohkaisee kaikenikäisiä eläkeläisiä pohtimaan omia halujaan ja tarpeitaan ja rakentamaan eläkevuotensa niiden näköiseksi.
– Ei kenenkään tarvitse jäädä kotiin, passivoitua tai osallistua vain tietynlaiseen toimintaan. Eläkevuosia voi olla kymmeniä, joten siinä ehtii tehdä vaikka mitä ja oppia uutta. Jokainen tuntee itse parhaiten tarpeensa. Tehdään eläkevuosista itselle mukavia.
Yhteiskunnalliseeen keskusteluun Mikkonen toivoo monipuolisuutta, sillä eläkeläisiä on eri ikäisiä, eri taloudellisessa asemassa olevia, eri sosiaaliset suhteet omaavia sekä muutoinkin taustaltaan hyvin monenlaisia.
– Eläkeläiset eivät ole vain homogeenistä, harmaata massaa, joista jokainen tarvitsee samanlaisia palveluita ja apua yhteiskunnalta.
Monella eläkkeelle siirtyvällä ja jo vuosia eläkkeellä olleella on Mikkosen mukaan paljon annettavaa yhteiskunnalle. Hän hämmästelee sitä, että eläkeläisiä ei nähdä voimavarana.
– Eläkeläisiä ei saa lakaista maton alle, meitä pitää kuulla, meille pitää antaa mahdollisuuksia ja vastuuta. Vanhuus ei ole sairaus.
– Työnteko eläkevuosina on yksi asia, jota pitäisi jotenkin tuoda esille positiivisemmassa valossa, ja antaa tähän kukin oman halun mukaan paremmat mahdollisuudet vaikkapa osa-aikatyön puitteissa. Ikäihmisiä pitäisi saada myös runsaammin mukaan päätöksentekoon, sillä elämänkokemus antaa varmasti syvyyttä ajatteluun.
Eläkeläisjärjestöt tekevät työtä eläkeläisten äänen kuuluville saamiseksi, mutta se ei yksinään riitä. Muitakin tarvitaan, jotta asenteet eläkeläisiä kohtaan saadaan muuttumaan. Lisäksi eläkeläisjärjestöt tarvitsevat lisää jäseniä, jotta vaikuttavuus kasvaa, ja jotta iäkkäimmille jäsenille riittää nuorempia mahdollistamaan toimintaa.
Hoiva-alan yrityksessä toimitusjohtajana työskennelleelle Mikkoselle on syntynyt näkemys siitä, että iäkkäät ihmiset pohtivat usein peloissaan sitä, miten heille käy kun he vanhenevat, eivätkä pärjää enää yksin omassa kodissaan.
– Erittäin huolestuttavana pidän ympärivuorokautisen palveluasumisen alasajoa. Vanhusneuvostossa puhutaan paljon siitä, että ihmistä ei voi siirrellä miten ja minne vaan.
Toisaalta häntä harmittaa, että hoiva-asumisesta mediassa nostetaan esiin yleensä vain huonoja esimerkkejä. Mikkonen pohtii, mitä tapahtuisi, jos esiin nousisikin niitä hyviä kokemuksia, muuttuisivatko käytännöt sen myötä paremmiksi.
Asumisratkaisuja hän toivoo tarjottavan ikääntyville monenlaisia. Erityisesti ajatus yhteisöllisestä asumisesta kiehtoo Mikkosta.
– Seuraa, turvaa, tukea, yhdessäoloa ja ‑tekemistä. Tässäkin huomioitaisiin omannäköinen arki ja pehmeät arvot. Toivottavasti yhteisöllisestä asumisesta nähdään Suomessa ja Oulussakin pian hyviä esimerkkejä.
Maailman muuttuminen yhä yksilökeskeisemmäksi ja byrokraattisemmaksi huolettaa Mikkosta.
– Sanokaapa, mitä on tapahtunut? Miksi yksilö on unohdettu? Tässä ajassa on jotain, joka haluaa laittaa ihmiset lokeroon ja unohtaa. Toivottavasti tämä muuttuu. Voisiko yhteisöllisyydestä ja sukupolvien välisestä vuorovaikutuksesta tulla uusi normaali, Mikkonen kysyy.