Ala­ky­län uuden kou­lun ja uuden reh­to­rin yhtei­nen mat­ka koh­ti tule­vaa ottaa ensi askeliaan

Alakylän uuden koulun muoto näkyy jo. Se rakennetaan samalle paikalle, jossa vanha, tulipalossa tuhoutunut koulu oli. Kuva: Teea TunturiAlakylän uuden koulun muoto näkyy jo. Se rakennetaan samalle paikalle, jossa vanha, tulipalossa tuhoutunut koulu oli. Kuva: Teea Tunturi

Ala­ky­län uuden puu­kou­lun raken­nus­työt ete­ne­vät suun­ni­tel­lus­ti. Täl­lä het­kel­lä Raken­nus­yh­tiö Obser­von työn­joh­ta­ja Kim­mo Lai­ti­lan mukaan asen­ne­taan muun muas­sa vii­mei­siä CLT-ele­ment­te­jä, vesi­ka­ton alus­ker­me­jä ja lat­tioi­den eristeitä.

Uusi kou­lu nou­dat­te­lee kou­lua­lu­een aiem­paa tilan­net­ta usean pie­nem­män raken­nuk­sen muo­dos­ta­mas­ta piha­pii­ris­tä. Se on mit­ta­kaa­val­taan ja mas­soit­te­lul­taan saman­kal­tai­nen van­hem­man raken­nus­kan­nan kans­sa. Kou­lu nousee ton­til­le vuon­na 2020 pala­neen van­han kou­lun pai­kal­le. Ala­kou­lu mitoi­te­taan yhteen­sä 240:lle luok­ka-astei­den 0–6 oppi­laal­le. Uuteen raken­nuk­seen teh­dään keit­tiö- ja ruo­kai­lu­ti­lat koko kou­lun tarpeisiin.

Uusi kou­lu avaa oven­sa syys­lu­ku­kau­del­le 2025. Sen myö­tä, mat­to­re­mon­tin jäl­keen, kou­lun lii­kun­ta­sa­li saa­daan takai­sin oike­aan käyt­tön­sä, sil­lä tuli­pa­lon jäl­keen sin­ne raken­net­tiin luok­kien väistötilat.

Uuden kou­lun val­mis­tu­mi­sen jäl­keen ale­taan kou­lun ton­til­ta pur­kaa 1950-luvul­la raken­net­tua osaa Ala­ky­län kou­lun raken­nuk­sis­ta, sil­lä se on sisäil­ma­koh­de. Se pure­taan koko­naan ja uudem­pi, vuon­na 2010 val­mis­tu­nut osa säi­ly­te­tään, johon uusi raken­nus lii­te­tään. Uuteen raken­nuk­seen tule­vat luok­kien lisäk­si muun muas­sa kou­lu­ter­vey­den­hoi­ta­jan ja kuraat­to­rin työ­ti­lat. Nii­den tilo­jen suun­nit­te­lu­työ alkaa vuo­den­vaih­teen jälkeen.

Sen lisäk­si, että Ala­ky­län kou­lun raken­nuk­sia raken­ne­taan uudes­taan, on kou­lun pit­kä­ai­kai­sen reh­to­rin, Vesa Rin­ta-Sän­tin tilal­la aloit­ta­nut uusi reh­to­ri, Lea Asi­kai­nen.

– Olen pääs­syt hyp­pää­mään mukaan tähän liik­ku­vaan junaan, ja osal­lis­tu­maan jo yhteen raken­nus­pa­la­ve­riin. Pää­sen yhdes­sä opet­ta­jien sekä ark­ki­teh­din kans­sa vai­kut­ta­maan irto­ka­lus­tei­siin. Minus­ta kaik­ki vai­kut­taa oikein toi­mi­val­ta, Asi­kai­nen sanoo.

Hän pitää uuden kou­lun puu­pin­nois­ta sekä vaa­leu­des­ta. Myös uusi ruo­ka­sa­li lin­jas­toi­neen sekä oma musiik­ki­ti­la ovat Asi­kai­ses­ta todel­la hie­no­ja. Uusi kou­lu­ra­ken­nus on 1 025 ker­ros­ne­liö­met­rin suu­rui­nen, ja sii­hen tulee ope­tus­ti­lo­ja 140 oppi­laan tarpeisiin.

– Hal­lin­non tilat ovat uuden kou­lun ylä­ker­ras­sa. Tai­tee­seen on sijoi­tet­tu pro­sent­ti kus­tan­nusar­vios­ta, ja rap­pu­jen kupee­seen tulee tai­tei­li­ja San­na Kana­no­jan teos.

Koko kou­lun väki odot­taa ensi syk­syä todel­la pal­jon. Sen myö­tä arki hel­pot­tuu ja alkaa pala­ta omiin uomiinsa.

Uusi reh­to­ri, Lea Asi­kai­nen on kii­min­ki­läi­sil­le tut­tu ennes­tään, sil­lä hän on työs­ken­nel­lyt Hut­tu­ky­län kou­lul­la vii­mei­set 21 vuot­ta. Sitä ennen hän teki töi­tä Han­nuk­sen kou­lul­la Kii­min­gis­sä, jon­ne Tai­val­kos­kel­ta syn­tyi­sin ole­va, mut­ta pit­kään Kii­min­gis­sä asu­nut nai­nen tuli Hel­sin­gin ja Vihan­nin kaut­ta. Asi­kai­sen per­hee­seen kuu­luu mie­hen lisäk­si kak­si aikuis­ta las­ta sekä kak­si lastenlasta.

Ala­ky­lään Lea Asi­kai­nen halusi tul­la, kos­ka näki kou­lu­maa­il­man myl­ler­ryk­sen ja sen, että pie­niä kou­lu­ja väis­tä­mät­tä jou­du­taan sulkemaan.

– Haluan olla muka­na muu­tok­ses­sa ja vai­kut­ta­mas­sa tule­viin päätöksiin.

Asi­kai­nen oli Hut­tu­ky­län kou­lul­la reh­to­ri­na, mut­ta hän teki samal­la täy­sil­lä myös opetustyötä.

– Kun on 30 vuot­ta elä­nyt päi­vät luku­jär­jes­tyk­sen mukaan, tun­tuu ihan hyväl­tä, että ei ole kii­re luok­kaan, kun kou­lun kel­lot soi­vat. Toi­saal­ta olo on vähän tyh­jä­kin, sil­lä pidin ope­tus­työs­tä. Joi­ta­kin tun­te­ja saan vie­lä pitää, hän sanoo.

Ala­ky­läl­lä Lea Asi­kai­nen on otet­tu hyvin vas­taan. Osa opet­ta­jis­ta on tut­tu­ja jo ennes­tään, ja pie­nel­lä kou­lul­la oppi­laat ja per­heet­kin tule­vat nopeas­ti tutuiksi.

– Yhtei­söl­li­syys on tääl­lä voi­ma­va­ra, Asi­kai­nen iloitsee.

Hän toi­voo, että van­hem­mat jal­kau­tui­si­vat iltai­sin­kin kou­lun piha-alu­eel­le ja pitäi­si­vät sil­mäl­lä, mitä omas­sa ympä­ris­tös­sä tapahtuu.

– Vali­tet­ta­vas­ti ilki­val­ta lisään­tyy kaik­kial­la, ja on hyvä, jos voim­me yhdes­sä vai­kut­taa sii­hen, että yhtei­nen omai­suu­tem­me säi­lyy hyväs­sä kunnossa.

Monen­lai­sia muu­tok­sia on Ala­ky­län kou­lul­la ja sii­hen kuu­lu­vas­sa Tirin­ky­län yksi­kös­sä siis tulos­sa tule­vi­na vuo­si­na. Seu­raa­vak­si on vuo­ros­sa se, että esio­pe­tus Ala­ky­län kou­lun yhtey­des­sä päät­tyy ja siir­tyy päi­vä­ko­deis­sa jär­jes­tet­tä­väk­si toiminnaksi.

– Esi­kou­lu­lai­sia on tääl­lä meil­lä nyt vain yhdek­sän, eikä se täy­tä mini­mi­mää­rää, Asi­kai­nen toteaa.

TUTUSTU RANTAPOHJAN TILAUSTARJOUKSIIN TÄSTÄ.