Kunnat saivat aikoinaan verotusoikeuden, kun niiden tuli niillä varoilla hoitaa sairaat, vammaiset, ikäihmiset ja vähävaraiset alueensa karuissa olosuhteissa. Kuntien perusturvan budjetti laskettiin eri sektoreiden hoivantarpeeseen pohjautuen. Sote asiat siirrettiin kuitenkin kunnista alueellisille hyvinvointialueille, joiden budjetti tulee valtiolta — kylkiäisenä omat vaatimukset uudistamisesta ja kehittymisestä sekä tehostamisesta.
Pohteen virkakoneisto laatii alustavan budjetin, jonka talousraamista se neuvottelee uuden sosiaali- ja terveysministeriön eli valtionvarainministeriön virkahenkilöiden kanssa, jotka lätkäisevät uudistusvaateet eli käytännössä alibudjetoi Pohteen todellisiin hoivantarpeisiin ja hoitojonoihin nähden, sekä siten vaatii Pohteelta palveluiden saneeraamista.
Esimerkiksi ensimmäisessä palveluverkkoluonnoksessa Pohteen päättäjille tuotiin luvut ikäihmisten hoivasta seutukunnissa julkisessa ja yksityisellä puolella; paljonko julkisten paikkoja leikataan tai lisätään sekä paljonko säästöjä tai kuluja tulee Pohteelle. Kaaviossa ei ollut eri hoivantarpeen jonotietoja. Lisäksi palveluverkon leikkauksista ei tiedotettu ja kuultu asiallisesti asianosaisia ja heidän läheisiään.
Ei kuultu vaikka vaadin näitä tietoja ja riittäviä tiedotus ja kuulemismenettelyjä eri päätöksenteon vaalmisteluvaiheissa. Aluksi väitettiin ettei tietoja olisi saatavilla, mutta lopulta myönnettiin (päätöksien jälkeen) että ne ovat virkakoneiston käytössä. Siksi yritimme joitain kohtia äänestyksellä muuttaa ja lopulta tein valituksen hallinto-oikeuksiin tiedotus- ja kuulemismenettelyiden puutteiden sekä hoivantarve- ja jonotietojen puuttumisen osalta. Enkä käsitä miten hallinto-oikeus katsoi, ettei kyseiset menettelyt olisi suomalaisen hyvinvointivaltion päätöksenteon menettelyvirheitä, ja vielä vähemmän hyväksyn sitä ettei KHO ottanut asiaa käsittelyyn, vaikka Pohteen prosessi selvästi rikkoi perustuslakia, hyvinvointivaltion perusoikeuksia sekä kansalaisten luottoa järjestelmään. Nämä ja muut eri prosessien päätökset murentavat luottoa hyvinvointivaltioon, kansalaisten tasavertaiseen kohteluun, perusoikeuksien kunnioittamiseen ja hyvään hallintokulttuuriin. Nämä asiat on syytä Pohteessa korjata ja jatkossa päätöksenteossa on oltava tiedot eri sektorien hoivantarpeista ja jonotustiedoista. Siis itsestään selvät tiedot.
Ja muuten olen sitä mieltä että Fortumin ja PVOn on pikaisesti rakennettava Oulu- ja Iijokeen luonnonmukaiset ohitusuomat ja päästää ympäristövirtaamat kuiviin jokiuomiin sekä siten korjata ylisukupolvinen mielenarpi jokivartisten sielussa. Palauttaa mahdollisuus virkistykseen ja hyvinvointiin, kun kaikki vaelluskalat palaavat.
Mika Flöjt , aluevaaliehdokas, Vihreät