Historian ensimmäinen valtuustokausi on loppusuoralla Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueella ja muutoksen läpiviennin lisäksi on tehty paljon uuden kehittämistä. Haasteiltakaan ei ole vältytty ja hiottavaa on jatkossa niin prosesseissa kuin toiminnoissakin.
Muutoksen lupaus oli varmistaa jatkossa alueen palveluja ja sitä on tehty monin eri keinoin. Muutoksen todellinen läpivienti on kuitenkin realistista 10 vuodessa, joten kaikki ei mitenkään voi olla valmista eikä olemassa oleva rahoitus riitä kaikkea vielä turvaamaan. Toisaalta sosiaali- ja terveydenhuollon ja myös pelastuspalveluiden toiminta vaatii jatkossakin jatkuvaa kehittämistä.
Siirtymävaiheet sisältävät aina omat sekä ennakoitavissa olevat että ennakoimattomat riskinsä ja niitä pyritään jatkossa huomioimaan. Jatkossa tarvitaan ehdottomasti perustason terveydenhuollon vahvistamista ja erikoistason hoidon rauhoittamista omiin tehtäviinsä. Tämän varmistaminen vaatii riittäviä resursseja hyvinvointi- ja terveyskeskuksiin ja toimipisteisiin ja lisäksi liikkuvia palveluja, etähoidon mahdollisuuksia, digitaalisia palveluita, ensihoidon yksiköitä ja osaavaa henkilöstöä.
Ikäihmisten kohdalla ja myös muiden ympärivuorokautista hoivaa tarvitsevien potilasryhmien kohdalla tarvitaan lisää ympärivuorokautista hoivaa ja sinne pääsyn kriteereiden uudelleen muotoilua ja yhteisöllisen asumisen palveluja. Mielenterveyspalveluiden osalta on alueellamme saatu paljon hyvää aikaan ja digitaalisia palveluja hyödyntäen palvelua tarvitsevat nopeammin hoidon piiriin. Lisäksi on vahvistettu päihdepalveluita ja psykiatrisen hoidon osalta sekä avo- että osastohoidon mahdollisuuksia. Silti näissäkin palveluissa on edelleen kehitettävää, että jokainen hoitoa tarvitseva pääsisi hoidon piiriin mahdollisimman pian.
Työikäisten terveyspalvelut vaativat jatkossa yhteistyötä hyvinvointialueen ja kuntien kanssa ja erilainen työkykyä varmistava kuntouttava toiminta vaatii omat resurssinsa. Lasten ja nuorten ja opiskelijoiden kohdalla ennalta ehkäisevä toiminta varmistaa yhdessä matalan kynnyksen ja erilaisten walk in ‑palveluiden kanssa tarvittavaa hoitoa ja ehkäisee vaikeampien ongelmien syntymistä.
Tuula Ala-Aho, alue- ja kuntavaaliehdokas 2025, Oulun piiri ja Oulu, aluevaltuutettu, SDP, sairaanhoitaja YAMK