Lähikoulujen merkitys lasten ja nuorten hyvinvoinnille sekä oppimisen laadulle on kiistaton. Suomalaisen koulutusjärjestelmän vahvuus perustuu tasalaatuisuuteen, jossa jokaisella oppilaalla on mahdollisuus saada korkeatasoista opetusta omassa lähikoulussaan. Lähikoulu tarjoaa turvallisen ja tutun ympäristön, jossa lapsi voi kasvaa ja oppia omassa yhteisössään, lähellä kotia.
Opetushallituksen ja Kansallisen koulutuksen arviointikeskuksen (KARVI) raportit ovat tuoneet esiin, että pienet luokkakoot ja paikallinen yhteisöllisyys tukevat oppimista. Pienuuden etuna on yksilöllinen huomiointi, tiivis yhteisöllisyys ja vahvat ihmissuhteet, jotka tukevat oppilaan kokonaisvaltaista kehitystä. Näistä syistä lähikoulujen säilyttäminen ja niiden resurssien turvaaminen on paitsi taloudellisesti myös inhimillisesti kestävä ratkaisu.
Oulun Keskustan vaaliohjelmassa korostetaan, että koulutus on sijoitus, ei kuluerä. Ohjelmassa painotetaan lähikoulujen säilyttämistä erityisesti pienille koululaisille sekä kohtuullisia luokka- ja ryhmäkokoja. Tähän tähdätään myös ensi syksynä käyttöönotettavassa oppimisen tuen uudistuksessa. Oppilasmäärän vähentyessä tulisi keskittyä ryhmäkokojen pienentämiseen sen sijaan, että pieniä kouluja lakkautetaan ja keskitetään opetus pelkästään suuriin yksiköihin. Päätöksenteossa on tärkeää ymmärtää lasten ja nuorten näkökulmasta, miten palveluverkkoon tehtävät muutokset vaikuttavat heidän arkeensa.
Tämän vuoksi jokaisella alueella tulee ennen palveluverkkopäätöksiä tehdä laadukas ja kattava lapsivaikutusten arviointi. Tämä varmistaa, että päätösten vaikutukset lasten hyvinvointiin, oppimiseen ja perheiden arkeen arvioidaan huolellisesti ja että ratkaisut tukevat koko yhteisön etua. Lapsivaikutusten arviointi on keino rakentaa kestäviä päätöksiä, jotka kantavat pitkälle tulevaisuuteen.
Laadukas kasvatus ja opetus koostuvat lapsen yksilöllisestä huomioimisesta, koulutetusta ja työhönsä sitoutuneesta henkilökunnasta sekä terveellisistä ja turvallisista tiloista. Resurssien tulee olla riittävät. Vanhempien osallisuus koulun toimintaan vahvistaa yhteisöllisyyttä ja tukee lasten oppimista. Lähikoulujen säilyttäminen on tässä kokonaisuudessa avainasemassa.
On ensiarvoisen tärkeää, että lähikoulujen merkitys lasten ja nuorten hyvinvoinnille sekä koko yhteisön elinvoimaisuudelle tunnistetaan päätöksenteossa. Lähikoulut ovat tulevaisuutemme perusta – turvataan niiden säilyminen yhdessä.
Sirpa Tikkala, luokanopettaja/KM, rehtori, kuntavaaliehdokas (kesk.)