Vaa­lit 2025: Laa­du­kas­ta ope­tus­ta lähikouluissa

Lähi­kou­lu­jen mer­ki­tys las­ten ja nuor­ten hyvin­voin­nil­le sekä oppi­mi­sen laa­dul­le on kiis­ta­ton. Suo­ma­lai­sen kou­lu­tus­jär­jes­tel­män vah­vuus perus­tuu tasa­laa­tui­suu­teen, jos­sa jokai­sel­la oppi­laal­la on mah­dol­li­suus saa­da kor­kea­ta­sois­ta ope­tus­ta omas­sa lähi­kou­lus­saan. Lähi­kou­lu tar­jo­aa tur­val­li­sen ja tutun ympä­ris­tön, jos­sa lap­si voi kas­vaa ja oppia omas­sa yhtei­sös­sään, lähel­lä kotia.

Ope­tus­hal­li­tuk­sen ja Kan­sal­li­sen kou­lu­tuk­sen arvioin­ti­kes­kuk­sen (KARVI) rapor­tit ovat tuo­neet esiin, että pie­net luok­ka­koot ja pai­kal­li­nen yhtei­söl­li­syys tuke­vat oppi­mis­ta. Pie­nuu­den etu­na on yksi­löl­li­nen huo­mioin­ti, tii­vis yhtei­söl­li­syys ja vah­vat ihmis­suh­teet, jot­ka tuke­vat oppi­laan koko­nais­val­tais­ta kehi­tys­tä. Näis­tä syis­tä lähi­kou­lu­jen säi­lyt­tä­mi­nen ja nii­den resurs­sien tur­vaa­mi­nen on pait­si talou­del­li­ses­ti myös inhi­mil­li­ses­ti kes­tä­vä ratkaisu.

Oulun Kes­kus­tan vaa­lioh­jel­mas­sa koros­te­taan, että kou­lu­tus on sijoi­tus, ei kulue­rä. Ohjel­mas­sa pai­no­te­taan lähi­kou­lu­jen säi­lyt­tä­mis­tä eri­tyi­ses­ti pie­nil­le kou­lu­lai­sil­le sekä koh­tuul­li­sia luok­ka- ja ryh­mä­ko­ko­ja. Tähän täh­dä­tään myös ensi syk­sy­nä käyt­töö­no­tet­ta­vas­sa oppi­mi­sen tuen uudis­tuk­ses­sa. Oppi­las­mää­rän vähen­tyes­sä tuli­si kes­kit­tyä ryh­mä­ko­ko­jen pie­nen­tä­mi­seen sen sijaan, että pie­niä kou­lu­ja lak­kau­te­taan ja kes­ki­te­tään ope­tus pel­käs­tään suu­riin yksi­köi­hin. Pää­tök­sen­teos­sa on tär­ke­ää ymmär­tää las­ten ja nuor­ten näkö­kul­mas­ta, miten pal­ve­lu­verk­koon teh­tä­vät muu­tok­set vai­kut­ta­vat hei­dän arkeensa.

Tämän vuok­si jokai­sel­la alu­eel­la tulee ennen pal­ve­lu­verk­ko­pää­tök­siä teh­dä laa­du­kas ja kat­ta­va lap­si­vai­ku­tus­ten arvioin­ti. Tämä var­mis­taa, että pää­tös­ten vai­ku­tuk­set las­ten hyvin­voin­tiin, oppi­mi­seen ja per­hei­den arkeen arvioi­daan huo­lel­li­ses­ti ja että rat­kai­sut tuke­vat koko yhtei­sön etua. Lap­si­vai­ku­tus­ten arvioin­ti on kei­no raken­taa kes­tä­viä pää­tök­siä, jot­ka kan­ta­vat pit­käl­le tulevaisuuteen.

Laa­du­kas kas­va­tus ja ope­tus koos­tu­vat lap­sen yksi­löl­li­ses­tä huo­mioi­mi­ses­ta, kou­lu­te­tus­ta ja työ­hön­sä sitou­tu­nees­ta hen­ki­lö­kun­nas­ta sekä ter­veel­li­sis­tä ja tur­val­li­sis­ta tilois­ta. Resurs­sien tulee olla riit­tä­vät. Van­hem­pien osal­li­suus kou­lun toi­min­taan vah­vis­taa yhtei­söl­li­syyt­tä ja tukee las­ten oppi­mis­ta. Lähi­kou­lu­jen säi­lyt­tä­mi­nen on täs­sä koko­nai­suu­des­sa avainasemassa.

On ensiar­voi­sen tär­ke­ää, että lähi­kou­lu­jen mer­ki­tys las­ten ja nuor­ten hyvin­voin­nil­le sekä koko yhtei­sön elin­voi­mai­suu­del­le tun­nis­te­taan pää­tök­sen­teos­sa. Lähi­kou­lut ovat tule­vai­suu­tem­me perus­ta – tur­va­taan nii­den säi­ly­mi­nen yhdessä.

Sir­pa Tik­ka­la, luokanopettaja/KM, reh­to­ri, kun­ta­vaa­lieh­do­kas (kesk.)