Vaa­lit 2025: Hei, sinä äänestäjä!

Olet­ko kos­kaan aja­tel­lut, että myös sinä 18-vuo­tias kun­ta­lai­nen olet päät­tä­jä? Sinä pää­tät kuka ehdok­kais­ta saa val­ta­kir­jan val­tuus­toi­hin. On tär­ke­ää, että käy­tät tämän äänes­ty­soi­keu­den, sil­lä tämä ei ole aina ollut mah­dol­lis­ta, var­sin­kaan meil­lä nai­sil­la. Nais­ten äänioi­keut­ta on vas­tus­tel­tu sil­lä, että nais­ten paik­ka on koto­na lap­sia hoi­ta­mas­sa. Wiki­pe­dia ker­too, että mikä­li nai­sil­la oli­si äänioi­keus, nämä hyl­käi­si­vät perin­tei­set vel­vol­li­suu­det, mikä joh­tai­si muun muas­sa nais­ten masen­nuk­seeen. Aja­tel­kaa, miten on noin sata vuot­ta sit­ten ajateltu! 

Wiki­pe­dia jat­kaa, että Suo­mi antoi kol­man­te­na maa­il­mas­sa ja ensim­mäi­se­nä Euroo­pas­sa nai­sil­le äänioi­keu­den vuon­na 1906 osa­na yleis­tä ja yhtä­läis­tä äänioi­keut­ta. Samal­la sal­lit­tiin nai­sil­le myös oikeus aset­tua ehdol­le vaa­leis­sa ja vuon­na 1907 edus­kun­taan valit­tiin maa­il­man ensim­mäi­set naisparlamentaarikot.

Itse pidän äänes­tä­mis­tä oikeu­te­na ja jopa vel­vol­li­suu­te­na. Vain sil­lä pys­tym­me vai­kut­ta­maan yhteis­ten asioi­den kul­kuun. Monet saat­ta­vat aja­tel­la, ettei se minun ääne­ni anta­mi­nen mitään vai­ku­ta, mut­ta kyl­lä se vaan vai­kut­taa. Voit äänes­tää ennak­koon 2.–8.4. Ihan mis­sä vain ennak­ko­ää­nes­tys­pai­kois­sa, tai var­si­nai­se­na vaa­li­päi­vä­nä 13.4.2025. Käy­tä äänioikeuttasi! 

Anne­ma­ri Eno­jär­vi, kun­ta-ja alue­vaa­lieh­do­kas (ps.)