Tuo­re lakieh­do­tus leik­kai­si Iin lukion rahoitusta

Kesän 2023 hal­li­tus­oh­jel­ma­kir­jauk­sen mukaan lukion rahoi­tuk­seen kuu­lu­va pien­ten lukioi­den lisä ”uudis­te­taan tuke­maan kou­lu­tuk­sen saa­vu­tet­ta­vuut­ta ja sivis­tyk­sel­lis­ten oikeuk­sien toteutumista”.

Paras­tai­kaa lausun­nol­la ole­va ope­tus- ja kult­tuu­ri­mi­nis­te­riön (OKM) lakieh­do­tus ei suo­ra­nai­ses­ti lak­kau­ta lukioi­ta, mut­ta hei­ken­täi­si 36:n alle 200 opis­ke­li­jan lukion toi­min­tae­del­ly­tyk­siä rat­kai­se­vas­ti leik­kaa­mal­la noin puo­let nii­den ns. pien­ten lukioi­den lisästä.

OKM:n tul­kin­ta Suo­men hal­li­tus­oh­jel­ma­kir­jauk­ses­ta on mie­len­kiin­toi­nen. Lisää­vät­kö maa­seu­dun ja haja-asu­tusa­luei­den pien­ten lukioi­den lukioi­den rahoi­tus­leik­kauk­set todel­la­kin saa­vu­tet­ta­vuut­ta sekä tur­vaa­vat sivis­tyk­sel­li­siä oikeuk­sia? Eri­kois­ta on, että OKM läh­tee omas­ta aloit­tees­taan leik­kaa­maan, vaik­ka lukio­kou­lu­tuk­ses­ta leik­kaa­mi­nen ei lain­kaan sisäl­ty­nyt tähän hal­li­tus­neu­vot­te­lu­jen kohtaan.

Lähes kai­kil­la pie­nil­lä lukioil­la on yhteis­ten tilo­jen ja opet­ta­jien kaut­ta vah­va kyt­kös perus­o­pe­tuk­seen. Jos tätä kes­ki­näis­riip­pu­vuut­ta ei ote­ta huo­mioon, ajau­du­taan vas­ti­kään laa­jen­ne­tun oppi­vel­vol­li­suu­den toteut­ta­mi­ses­sa ongelmiin.

Leik­kausu­han alai­sis­ta lukiois­ta suu­rin osa sijait­see Ete­lä- ja Var­si­nais-Suo­mes­sa, mut­ta joi­ta­kin on myös Poh­jan­maal­la sekä Itä-Suo­mes­sa. Poh­joi­sin lukio lis­tal­la on Iin lukio.

OKM:n lis­taa­mien 36 lukion koh­ta­lo­na on niin sanot­tu syr­jäi­syys­lu­ku. Se tar­koit­taa, että lis­tan lukiot sijait­se­vat OKM:n mie­les­tä lii­an lähel­lä jotain tois­ta lukio­ta. ”Saa­vu­tet­ta­vuu­den paran­ta­mi­sek­si” halu­taan opis­ke­li­joi­den käy­vän lukio­ta kau­em­pa­na kotoa.

Huo­les­tut­ta­vaa on, että syr­jäi­syys­li­sään on vie­lä tulos­sa muu­tok­sia val­tion­va­rain­mi­nis­te­riön toi­ses­sa työ­ryh­mäs­sä, jos­sa uudis­te­taan kun­tien perus­pal­ve­lui­den val­tio­no­suuk­sien laskentaperusteita.

Täl­lä voi olla täy­sin enna­koi­mat­to­mia seu­rauk­sia mui­den­kin pien­ten lukio­kou­lu­tuk­sen jär­jes­tä­jien rahoi­tuk­seen. Eri­tyi­sen huo­les­tut­ta­vaa on, että lukio­ra­hoi­tus­jär­jes­tel­män ja kun­tien perus­pal­ve­lu­jen val­tio­no­suus­jär­jes­tel­mien uudis­ta­mis­ta ei tar­kas­tel­la koko­nai­suu­te­na, vaik­ka ne ovat syr­jäi­syys­li­sän las­ken­nan kaut­ta eli­mel­li­ses­ti kyt­kök­sis­sä toisiinsa. 

Todel­li­suu­des­sa uuden syr­jäi­syys­las­ken­nan perus­tei­ta ja seu­raus­vai­ku­tuk­sia ei tie­dä vie­lä kukaan. Ollaan arvaa­mat­to­man äärel­lä kuten Pur­ran hal­li­tuk­sen muis­sa­kin toimissa.

Juk­ka O. Mat­ti­la, puheen­joh­ta­ja, Suo­men Lähi­lu­kio­yh­dis­tys ry