Toinen päivä huhtikuuta on kansanvallan juhlapäivä. Jokainen äänestäjä päättää osaltaan Suomen suunnasta neljäksi vuodeksi eteenpäin.
Vaikutukset tavalliseen arkeen ovat suuret: Nousevatko verot, muistetaanko maaseutu, tuetaanko perheitä, panostetaanko lähipalveluihin, autetaanko yrittämisen alkuun.
Ehdokkailla on nyt aika kertoa, millaisten asioiden puolesta he tekevät työtä, ja miten ongelmat ratkaistaan.
Suomen ja suomalaisten pitää nyt löytää vahvuutensa aiempaa paremmin. Meillä on paljon käyttämättömiä mahdollisuuksia.
Tältä pohjalta nousevat viisi vaaliteemaani. Vakaus, kohtuullisuus, yritteliäisyys, sydämen sivistys ja välittäminen. Näistä teemoista rakentuu vahvuuksien Suomi.
Kaikki lähtee vakaudesta. Lujitetaan luottamusta, yhteiskuntamme perustaa. Säilytetään isänmaan itsenäisyys ja vapaus, jonka veteraanit ovat meille hankkineet. Pidetään koko maa asuttuna. Toteutetaan oikeudenmukainen ruokamarkkina. Huolehditaan arjen palveluista ja lähikouluista läpi Suomen.
Tarvitsemme myös kohtuullisuutta. Palautetaan Suomi kestävän kasvun tielle. Pysäytetään velkakierre kahdella kaudella. Tehdään se oikeudenmukaisesti. Emme voi säästää kaikkein heikoimmilta.
Ilman yritteliäisyyttä emme pärjää. Suomi tarvitsee aktiivisia kansalaisia. Autetaan lapsia ja nuoria tunnistamaan vahvuutensa ja etenemään kohti unelmia. Vahvistetaan yrittäjyyskasvatusta eskarista yliopistoon. Luodaan siihen valmentavaa opettajankoulutusta. Satsataan korkeakoulutukseen, tutkimukseen ja kehittämiseen, että syntyy uutta.
Yrittämisen olosuhteita tulee kehittää, jotta moni perustaa yrityksen, palkkaa väkeä ja rakentaa kestävää kasvua. Yrittämisen verotusta ei saa kiristää.
Kaikki toiminta nousee arvoista. Kun luomme vahvuuksien Suomea, tarvitsemme sydämen sivistystä. Yhteiskunta rakentuu yhteistyöstä, osaamisesta ja toisen kunnioittamisesta.
Tuetaan perheitä. Tuodaan matalan kynnyksen tuki kouluihin. Kehitetään naapuriapua. Tuetaan vapaaehtoistyötä. Laitetaan peruskoulu ja koulupolku kuntoon. Opitaan perustaidot kunnolla. Tuetaan ajoissa. Kootaan sopivan kokoiset ryhmät. Kehitetään oppisopimuskoulutusta. Ennen kaikkea, eletään ihmisiksi.
Vahvuutta on myös se, että välitämme toisistamme. Yhteisöjen Suomessa niin perheellisillä kuin yksinasuvilla on hyvä opiskella, tehdä työtä, yrittää ja ikääntyä. Jokaisen elämä on lahja.
Toteutetaan mielenterveyden palvelut uudella tavalla portaittain. Kun vaiva hoidetaan varhain, se ei kasva suureksi. Silloin apua riittää kaikille.
Välittämisen vallankumous lähtee meistä. Piipahdetaan kylässä, soitetaan, laitetaan viesti. Jokainen on mittaamattoman arvokas. Pidetään kaikki mukana. Yhtenäinen kansa on vahva.
Mikko Kinnunen, kansanedustaja ja ‑ehdokas, Reisjärveltä, Keskusta