Suomi on kuuluisa siitä, että meillä on mahdollisuus kouluttaa itseään sosiaalisista lähtökohdista riippumatta. Nykyisen hallituksen toimesta meille on tehty oppivelvollisuuden laajentaminen, joka on toimena historiallinen. Samalla myös toisen asteen opinnoista tuli maksuttomia. Tavoitteena tällä on turvata kaikille peruskoulun päättäneille tarvittavat taidot pärjätä elämässään. Kuten ennenkin suomalaisen koulutuksen historiassa, tätäkin tasa-arvoiseen oppimiseen liittyvää uudistusta vastusti poliittinen oikeisto.
Meillä tulee jatkossakin olla koulutuksellinen tasa-arvo. Se lähtee jo alakoulusta asti. Tämä pitää sisällään sen, että oppimisen tukea tulee olla kaikille sitä tarvitseville tarjolla riittävästi. Syrjäytymisen ja yhteiskunnasta vieraantuminen estäminen alkaa jo varhaiskasvatuksesta, jatkuen kaikkien koulutusasteiden läpi.
Olen huolissani siitä, että koulutuksen rahoituksen vähentyessä on esimerkiksi alueelliset erot kasvaneet, samoin oppilaan sosiaalinen tausta näkyy liikaa siinä, miten hän menestyy koulussa ja miten pitkälle hän itseään kouluttaa. Koulutuksen taso ei saa olla riippuvainen siitä, missä oppilas asuu tai minkälainen perhetausta hänellä on.
Koulutukselliseen tasa-arvoon kuuluu myös ammatillisen osaamisen ylläpitäminen. Juhlapuheissa kuulee usein, kuinka osaaminen on parasta työsuhdeturvaa ja, että Suomi pärjää osaavalla työvoimalla. Totta se on, mutta valitettavan usein törmää siihen, että työntekijällä ei ole mahdollisuutta itseään kouluttaa riittävästi, vaikka työelämässä pärjääminen usein juuri sitä kaipaa. Jatkuva oppiminen pitäisi olla itsestäänselvyys työelämässä, mutta valitettavasti se ei ainakaan suorittavaa työtä tekevien näkökulmasta sitä aina ole. Tämä näkyy erityisesti ikääntyvien työntekijöiden keskuudessa siten, että heillä on vaara tipahtaa kelkasta, kun ammatillisen osaamisen vaatimukset kasvavat kiihtyvällä vauhdilla.
On selvää, että ammatilliseen tutkintoon tähtääviä opintoja tulee entistä enemmän tukea myös viranomaisten toimesta, huomioiden ihmisten erilaiset elämäntilanteet. Esimerkiksi saadessaan työttömyysturvaa pitäisi pystyä myös itseään kouluttamaan, jotta työttömyyden kestosta tulisi mahdollisimman lyhyt. Tässä viranomaisilla tulisi olla sama linjalla joka puolella Suomea.
Ennen vaaleja kaikki puolueet puolustavat koulutusta. Ihan kuin olisin kuullut tämän ennenkin?
Jouni Jussinniemi , Vasemmistoliiton varapuheenjohtaja, pääluottamusmies, eduskuntavaaliehdokas