Suomessa on noin 2 000 seurantaloa. Niissä touhuaa talkoolaisina ja erilaisissa harrastuksissa ja kokoontumisissa valtava määrä ihmisiä. Seurantalot ovat monimuotoinen ryhmä eri aikakausia edustavia taloja, joita mm. nuoriso- ja raittiusseurat, maamiesseurat, työväenyhdistykset ja urheiluseurat ovat rakentaneet kokoontumistiloikseen. Vanhimmat säilyneet talot on rakennettu 1880-luvulla. Myös vanhoja kansakouluja ja muita rakennuksia on muutettu seurantalokäyttöön. Nykyisin talot toimivat kylien ja kaupunginosien kokoontumis- ja tapahtumatiloina. Iissäkin on puolisentusinaa seurantaloa eri puolilla kuntaa.
Seurantalojen korjauksiin on myönnetty valtionavustuksia vuodesta 1978 alkaen. Suomen Kotiseutuliitto on huolehtinut avustusten jakamisesta opetus- ja kulttuuriministeriön toimeksiannosta vuodesta 2004 lähtien. Liiton asiantuntijaelimenä toimii Seurantaloasiain neuvottelukunta, jonka esityksen perusteella päätös avustusten jakamisesta tehdään. Avustusten myöntämisen edellytyksenä luonnollisesti on, että opetus- ja kulttuuriministeriö osoittaa vuosittain tarvittavat määrärahat. Määräraha avustuksiin varataan vuosittain valtion talousarvioon.
Seurantalojen korjausavustuksilla on tarkoitus säilyttää seurantalojen kulttuurihistoriallisesti arvokasta rakennusperintöä, mahdollistaa niiden erityispiirteet säilyttävä korjaaminen ja käytettävyyttä parantavat välttämättömät muutostyöt. Avustus on tarkoitettu ensisijaisesti perinteisten, vakiintuneessa käytössä olevien seurantalojen välttämättömiin korjaustöihin.
Avustusta myönnettäessä kiinnitetään erityistä huomiota rakennuksen kulttuurihistorialliseen arvoon sekä kokoontumistilojen tarpeellisuuteen alueen väestön sivistys‑, harrastus- ym. vapaa-ajan kansalaistoiminnan kannalta. Saaduilla avustuksilla järjestöt kunnostavat toimitilojaan osin talkoillen, mutta palkkaavat erityistä ammattitaitoa vaativiin töihin urakoitsijoita. Näin ollen korjausavustuksilla on työlistävää vaikutusta.
Viime vuosina tähän vuoteen asti avustuksia on myönnetty noin 1,7 miljoonaa euroa vuosittain. Tänä vuonna avustusrahaa on opetus- ja kultuuriministeriön budjetissa vain 450 000 euroa! Vähennys on järkyttävän suuri. Kysymys on virallisesti julkisen talouden tasapainotustoimista. Ilmeisesti valtionvarainministerön sakset ovat purreet.
Kotiseutuliitolta haki tälle vuodelle avustusta 281 yhteisöä, mikä on selvästi enemmän kuin viime vuonna. Kotiseutuliiton toiminnanjohtaja Teppo Ylitalo totesi: ”Yhtälö, jossa määrärahat pienenevät merkittävästi ja korjaustarve kasvaa, on haastava. Toimiva kansalaisyhteiskunta tarvitsee välttämättä seurantalojen kaltaisia avoimia toimitiloja, ja monet niistä edustavat myös arvokasta rakennusperintöä. Siksi on tärkeää, että korjausavustus saadaan jatkumaan riittävällä tasolla”. Kotiseutuliiton vuosikokouksen julkilausumassa viime syksynä vedottiin avustusrahojen säilymisen puolesta.
Pohjois-Pohjanmaalla avustusta sai vain kolme järjestöä: Oulaisten Nuorisoseura ry, 10 000 euroa, Oulunsalon Nuorisoseura ry 10 000 euroa ja Pudasjärven Puhoskylän Maamiesseura ry 5 000 euroa. Toivottavasti tämänvuotinen korjausrahojen vähennys jää tilapäiseksi lipsahdukseksi. Kenellä on suhteita, kannattaa olla yhteydessä hallituspuolueitten kansanedustajiin.
Pertti Huovinen, Ii