Hitler hyväksyi suunnitelman Saksan hyökkäyksestä Neuvostoliittoon joulun alla 1940. Saksa halusi Suomen siihen mukaan. Suomen ylin johto vihkiytyi suunnitelmaan vuoden 1941 alussa. Kaikki oli vielä kuukausia hyvin salaista ja naamioitua.
Ensimmäinen korkea saksalainen sotilas, joka kävi Suomessa tutkailemassa mielialoja ja tutustumassa edellytyksiin hyökätä Suomen alueelta itään, oli Norjan miehittäneen Saksan armeijan esikuntapäällikkö eversti Erich Buschenhagen. Hän saapui Helsinkiin 18.2.1941 ja sai kenraali Heinrichsilta heti alkajaisiksi Suomen Valkoisen Ruusun komentajamerkin. Jo 21.2. hän kiirehti matkalle Pohjois-Suomeen.
On löytynyt uusi lähde, joka antaa kuvan Buschenhagenin vierailusta Kuusamossa. Kyseessä on vierailun suomalaisen isännän, everstiluutnantti Oras Selinheimon muistelmakuvaus. Selinheimo (s.1896) toimi Kuusamossa välirauhan aikana olleen 11. Prikaatin ja 4 500 työvelvollisen suurehkon varuskunnan komentajana. Kuusamossa olivat käynnissä sotilaskoulutuksen ohella suurisuuntaiset linnoitustyöt uudella pääpuolustuslinjalla (Salpa-linja) talvisodan jälkeen. Selinheimon esikunta sijaitsi Kansanopistolla, varuskuntaa rakennettiin Kurkijärvelle.
Oulussa saksalaiseversti oli hyvin vaikuttunut tapaamastaan kenraali Hj. Siilasvuosta pitäen tätä ”todellisena sotaherrana”. Matka jatkui Kuusamoon, jossa Selinheimo sai tiedon tulijoista lyhyellä varoitusajalla. Seurueeseen kuului everstin lisäksi hänen utelias tiedustelupäällikkönsä kapteeni Müller sekä eräs majuri Schmidt. Suomalaisista olivat mukana eversti K. A. Tapola ja Pohjois-Suomen sotilasläänin komentaja eversti V. A. Viikla. Seurue oli siviilivaatteissa, jotta sen sotilaallinen luonne ei paljastuisi. Käsky oli antaa saksalaisille kaikki heidän haluamansa tieto mutta pitää vierailu salassa. Niinpä vieraat majoitettiin hieman syrjässä olevaan pappilaan – ruustinna Eerola puhui myös hieman saksaa.
Vieraille tarjottiin tulolounas kansanopistolla (alkukeitto, poronkäristys, kiisseli, kahvi). Sattumalta oli Kuusamossa armeijakunnan soittokunta, joka aloitti lounasmusisoinnin viereisestä huoneesta Carl Teiken suositulla saksalaismarssilla ”Alte Kameraden” (Vanhat toverit). Se ilahdutti vieraita kovin ja sai seurueen vitsailemaan, miten tunnelma auttoi ”uusista tovereista” tekemään pian ”vanhoja tovereita”.
Aterian ja saunan jälkeen – korkea saksalaisherra ei tosin saunasta kovin nauttinut – Selinheimo vei päävieraansa työhuoneeseensa neuvonpitoon konjakin ääressä. Hän hieman arasteli joutuessaan antamaan perin tarkan kuvauksen Kuusamon sotilaallisen varustautumisen tilanteesta. Saksahan oli yhä sopimusliittolainen Neuvostoliiton kanssa. Vieras oli erityisen kiinnostunut sulutuksista ja miinoituksista. Rajan vastaisissa miinakentissä oli noin 3000 putki- ja polkumiinaa, ja kaikki sillat ja rummut kirkolta rajalle johtavilla teillä oli panostettu. Kosketeltiin myös kysymystä, kauanko kestäisi purkaa miinoitukset, jos käsky niin kävisi.
Seuraavat päivät liikuttiin maastossa 25 asteen pakkasessa. Selinheimo kirjasi: ”Minusta kaikki se, mitä maastossa puhuttiin, tähtäsi vain hyökkäykseen itään.” Kuultavissa oli, että suomalaiset toivoivat Saksan hyökkäävän Suomen kanssa Venäjälle.
Seurueelle järjestettiin myös karhunkierros, jossa Buschenhagen kaatoi talviunestaan herätetyn otson pesänsä suulle. Eversti piti pesän suulta ampumista kuitenkin halpamaisena, eikä liikuttunut Tapolan hänelle antamasta liikanimestä ”Bärentöter”, ’Karhuntappaja’.
Kuusamosta matka jatkui Sallaan, Rovaniemelle ja Tornioon. Kesällä 1941 Selinheimo tapasi Buschenhagenin vielä Sohjanajoen ylimenohyökkäyksen yhteydessä Suomen ja Saksan joukkojen hyökätessä Kiestinkiin. Nyt todettiin oltavan jo ”vanhoja tovereita”.
Eversti Buschenhagenin merkitys Saksan ja Suomen jatkosodan käytännön yhteistyössä oli merkittävä. Hän vastasi Saksan hyökkäyksen alettua Neuvostoliittoon hyökkäyssuunnitelman toteuttamisesta Lapissa. Hän toimi pohjoisen komennuksen jälkeen maailmansodassa divisioonankomentajana, kunnes joutui Neuvostoliiton sotavangiksi Romaniassa syksyllä 1944 ja vapautui vasta 1955. Vankeutensa aikana hän mm. joutui todistamaan Suomen sotasyyllisyysoikeudenkäynnissä. Buschenhagen kuoli 99-vuotiaana 1994.
Jouko Vahtola, Kiiminki