Kasvatusmetsien pystykarsinta tavoitteli taannoin oksatonta tyvitukkia, kun puu myöhemmin myytiin sahalle. Kyseessä on pitkäaikainen metsänhoito. Nuorena karsitun puun saattoi myydä tukiksi vasta seuraava sukupolvi, ehkä 50 vuoden päästä.
Metsälöitämme kannustettiin männiköiden pystykarsintaan viime vuosisadan loppupuolella, etenkin 1970- ja 1980-lukujen tehokkaalla metsänparannuksen kaudella. Metsänhoitoyhdistys piti karsituista männiköistä kortistoa. Metsäyhtiöt lupautuivat myöhemmin maksamaan kortiston perusteella tukkipuusta korotettua hintaa.
1990-luvulla pystykarsinta hiipui. Sitä ei enää tilastoidakaan kuten ennen.
Pystykarsintaan eivät enää kannusta metsänhoidon hehtaarituetkaan. Eikä tukkipuuta ostava metsäyhtiö kysele tänään puutaan myyvältä ovatko tyvestään oksattomat rungot tosiaan karsitut 50 vuotta sitten.
Perhemetsäänsä kasvattava voisi jatkaa pystykarsintaa uudella otteella, metsänhoidon kuntourheiluna. Kun metsässään pistäytyy kävelyllä, voi kantaa mukanaan pystykarsintasahaa.
Kun joka päivä käy tunnin verran metsän kuntolenkillä ja ruotii samalla alaoksia tätä kiireimmin odottavilta puilta, jälkeä kyllä syntyy. Ja tämän päivän jälki lämmittää huomenna mieltä.
Kuntoilukarsinnassa voi käsitellä kaikkia puulajeja. Yleisin karsinnan puulaji on mänty. Helpoin pystykarsinnan puulaji on lehtikuusi. Sen vaakasuorat oksat katkeavat vauhdikkaasti ilman puun kuoren repeämisen pelkoa.
Pystykarsinta on silmälle palkitsevaa metsänhoitoa. Alaoksien vähenemä tuo metsän pohjalle valoa. Siitä pitävät myös mustikka ja puolukka.
Polttomoottorilla pärräävään raivaussahaan verrattuna pystykarsinta palkitsee myös korvaa. Kuulet koko ajan metsän äänet, tai kuulet hiljaisuuden. Kuntoilutat myös mieltäsi.
Ilmastonmuutoksen mukanaan tuoneella metsäpalojen kaudella pystykarsinnalle on syntynyt uusi etu, palometsänhoidon etu. Kun alaoksat, etenkin kuivat, poistaa yli pensaspalojen liekin rajan, metsikön latvapalojen riski vähenee.
Tropiikissa viljeltävät eukalyptus-metsät kestävät metsäpaloja luonnonmetsiä paremmin. Selitys on luonnon oma pystykarsinta. Eukalyptus kasvaa vuodessa pituutta pari kolme metriä, ja samalla se automaattisesti pudottaa rungostaan samalta mitalta alaoksia.
Paikallisilla tropiikin viljelijäperheillä on lupa kerätä maahan pudonneet oksat polttopuuksi, vaikka kyseessä olisi esimerkiksi valtionmetsä. Tämäkin keräily auttaa palontorjunnasssa.
Pystykarsinnasta voisi kehittyä Suomeen yhtä tärkeä palometsänhoidon toimi kuin hakkuutähteen ja pienpuun tarkasta korjuusta. Paluu pystykarsintaan kannattaisi palauttaa metsänhoitomme yhdeksi tavoitteeksi jo palometsänhoidon tarpeesta.
Veli Pohjonen, maatalous- ja metsätieteiden tohtori, metsänhoitotieteen dosentti Helsingin yliopistossa, Kuusamo