Olen syntyjäni lappilainen ja tiedän mitä pitkät välimatkat merkitsevät. Ruokakauppaan ei lähdetty yhden maitopurkin tai mieliteon takia. Pohjois-Pohjanmaa on pinta-alalta suuri maakunta, jossa on isoja alueellisia eroja. Meidän väestömme ikääntyy ja kaiken hoivan tarve kasvaa. Syntyvyys laskee ja työikäisten osuus vähenee. Tämä korostuu erityisesti syrjäseuduilla.
Usein näissä syrjäseutujen kunnissa keski-ikä on korkea ja nuoret muuttavat opiskeluiden tai töiden perässä muualle. Tästä huolimatta kuntien asukkaat eivät saa olla eriarvoisessa asemassa. Sote-uudistuksen jälkeenkin palveluiden tulee olla kaikille yhdenvertaiset ja helposti saatavilla. Digitalisaatiossa on mahdollisuudet ja ne sopivat tiettyihin asiointeihin, mutta ne eivät korvaa aitoja kohtaamisia, jotka ovat pohja toimiville sote-palveluille. On kuitenkin hyvä huomioida, että tulevaisuudessa meillä on koko ajan enemmän ihmisiä, jotka kykenevät käyttämään digi-palveluita, mutta kaikkeen nämä palvelut eivät sovellu.
Sote-uudistus tulee tehdä ihmisille eikä monimutkaiselle hallintohimmelille. Sen tulisi muun muassa kaventaa väestön terveys- ja hyvinvointieroja, vastata ikääntymiseen ja turvata ammattitaitoinen työvoima myös syrjäseuduille. Palveluiden tulee olla asiakaslähtöisiä ja huomioida asiakkaiden näkökulmat ja tarpeet sekä kuulla asiakkaiden näkemyksiä alueellisesti. Erityisesti on kehitettävä asiakkaan neuvontaa ja ohjausta ”yhden luukun” kautta. Onnistunut sote-uudistus mahdollistaisi palveluiden käyttäjän kokonaisvaltaisen huomioimisen, helpon palveluihin pääsyn ja osaavan henkilöstön mahdollistamaan tämän.
Anna Poropudas, hyvinvointihanketyöntekijä, opiskelija, aluevaaliehdokas, Oulu, Kokoomus