Pie­niä ikään­ty­viä kun­tia ei saa unoh­taa sote-uudistuksessa

Olen syn­ty­jä­ni lap­pi­lai­nen ja tie­dän mitä pit­kät väli­mat­kat mer­kit­se­vät. Ruo­ka­kaup­paan ei läh­det­ty yhden mai­to­pur­kin tai mie­li­teon takia. Poh­jois-Poh­jan­maa on pin­ta-alal­ta suu­ri maa­kun­ta, jos­sa on iso­ja alu­eel­li­sia ero­ja. Mei­dän väes­töm­me ikään­tyy ja kai­ken hoi­van tar­ve kas­vaa. Syn­ty­vyys las­kee ja työi­käis­ten osuus vähe­nee. Tämä koros­tuu eri­tyi­ses­ti syrjäseuduilla.

Usein näis­sä syr­jä­seu­tu­jen kun­nis­sa kes­ki-ikä on kor­kea ja nuo­ret muut­ta­vat opis­ke­lui­den tai töi­den peräs­sä muu­al­le. Täs­tä huo­li­mat­ta kun­tien asuk­kaat eivät saa olla eriar­voi­ses­sa ase­mas­sa. Sote-uudis­tuk­sen jäl­keen­kin pal­ve­lui­den tulee olla kai­kil­le yhden­ver­tai­set ja hel­pos­ti saa­ta­vil­la. Digi­ta­li­saa­tios­sa on mah­dol­li­suu­det ja ne sopi­vat tiet­tyi­hin asioin­tei­hin, mut­ta ne eivät kor­vaa aito­ja koh­taa­mi­sia, jot­ka ovat poh­ja toi­mi­vil­le sote-pal­ve­luil­le. On kui­ten­kin hyvä huo­mioi­da, että tule­vai­suu­des­sa meil­lä on koko ajan enem­män ihmi­siä, jot­ka kyke­ne­vät käyt­tä­mään digi-pal­ve­lui­ta, mut­ta kaik­keen nämä pal­ve­lut eivät sovellu.

Sote-uudis­tus tulee teh­dä ihmi­sil­le eikä moni­mut­kai­sel­le hal­lin­to­him­me­lil­le. Sen tuli­si muun muas­sa kaven­taa väes­tön ter­veys- ja hyvin­voin­tie­ro­ja, vas­ta­ta ikään­ty­mi­seen ja tur­va­ta ammat­ti­tai­toi­nen työ­voi­ma myös syr­jä­seu­duil­le. Pal­ve­lui­den tulee olla asia­kas­läh­töi­siä ja huo­mioi­da asiak­kai­den näkö­kul­mat ja tar­peet sekä kuul­la asiak­kai­den näke­myk­siä alu­eel­li­ses­ti. Eri­tyi­ses­ti on kehi­tet­tä­vä asiak­kaan neu­von­taa ja ohjaus­ta ”yhden luu­kun” kaut­ta. Onnis­tu­nut sote-uudis­tus mah­dol­lis­tai­si pal­ve­lui­den käyt­tä­jän koko­nais­val­tai­sen huo­mioi­mi­sen, hel­pon pal­ve­lui­hin pää­syn ja osaa­van hen­ki­lös­tön mah­dol­lis­ta­maan tämän.

Anna Poro­pu­das, hyvin­voin­ti­han­ke­työn­te­ki­jä, opis­ke­li­ja, alue­vaa­lieh­do­kas, Oulu, Kokoomus