Usein kuulee sanottavan, että on lottovoitto olla suomalainen, siis syntyä, kasvaa, kouluttautua ja elää elämäänsä tässä ihanassa maassa.
Tietysti jokaisen arkielämä, huolet, murheet ja ilot ovat oma asiansa, mutta tosiasia on, että olemme jo reilun sukupolven ajan saaneet elää itsenäisessä Suomessa. Ne miehet ja naiset jotka vapauden aikoinaan taistelivat ovat lähestulkoon poistuneet luotamme, mutta muistona siitä olemme saaneet elää rauhan aikaa. Kiitoksia heille!
Mailman tilanne on kuitenkin nyt sellainen, että omankin maamme yhteiskuntajärjestelmää on uhattu hybridivaikuttamisilla ja vahingon teoilla. Se on aiheuttanut pelonsekaisia tunteita ja tietenkin myös taloudellisia rasitteita ja ylimääräisiä varuillaoloja.
Tänä päivänä eri tiedotuskanavat tuovat niin hyvät, kuin huonotkin uutiset välittömästi meidän kaikkien ulottuville. Emme siis voi välttyä siltä tietotulvalta ja lähes koko maailmaa koskevista asioita, jotka päivittäin ovat luettavissa ja katsottavissa.
Eiväthän huonot uutiset tunnu hyvältä. Eritoten sodat ja tappamiset, oli ne missä päin maailmaa hyvänsä, on todella karmeaa ja surullista katsottavaa. Nyt kun on sodittu jo yli kaksi vuotta myöskin Euroopassa, ei pelon ilmapiiriltä voi välttyä
Uskoisin kuitenkin, että lähempänä tavallista kansaa ovat ne toimenpiteet, mitä meidän omat päättäjämme puuhaavat oman yhteiskuntajärjestyksen ja hyvinvointimme eteen.
Olen ymmärtänyt, että meidän oma terveydenhuoltojärjestelmämme on suurten muutoksien alla. Puhutaan lääkäriin pääsystä ja hyvästä hoidosta ja aivan erityisesti meidän vanhuusväestön kotona tapahtuvasta huolen pidosta
Pelkäänpä, että hallitukselta on tässä päässyt ”mopo karkaamaan käsistä” ja lähdetty liian kiihkeällä säästämispolitiikalla rakentamaan uutta mallia ja näin asetettu hyvinvointialueet aivan liian tiukan aikataulun alle. Usein hätiköidyt päätökset saattavat aiheuttaa entisestään kasvavia kustannuksia. Eli maltti olisi valttia.
Tietysti, en ole alan asiantuntija, vaan yritän tässä edustaa vanhuuskentän ääntä ja huolenpidon tarvetta. Ymmärrän, että me ikäihmiset olemme ns. toisten armoilla, mutta jokainenhan jossain vaiheessa, jos elinpäiviä riittää, tulee vanhaksi ja hauraaksi ja tarvitsee niin lääkinnällistä kuin sosiaalistakin tukea. Eli toista ihmistä.
Voimapolitiikka otsikossa on tietysti tähän kirjoitukseen vähän liian voimakas sana ja se liittyneekin enemmän suurvaltojen toimintoihin. Asia saattaa huolestuttaa, että he omat voimansa ja valtavat resurssinsa tietäen käyttävät suuremman ja vahvemman voimaa omien tarkoitusperiensä saavuttamiseksi. Siinä ”piskuinen” Suomi helposti jää kakkoseksi.
Lopuksi, olen asenteelltani positiivinen ihminen, enkä pahemmin pelkää voimapolitiikan harjoittajien uhkaa. Ja uskon myöskin, että omat hyvinvointialueemme saavat rivinsä järjestykseen, kunhan annamme heille vähän aikaa.
Ossi Hanhela