Sitä sitä saa ihmetellä miten Jeesuksen ylösnousemuksen juhlan, pääsiäisen, ajankohta vaihtelee eri vuosina. Pääsiäispäivä on ensimmäinen sunnuntai kevätpäiväntasauksen jälkeen ensimmäisen täydenkuun jälkeen. Aikaisintaan pääsiäistä voidaan viettää 22. maaliskuuta ja viimeistään 25. huhtikuuta. Otapa tuosta selvää.
Mikael Agricola keksi suomen kielen uudissanan pääsiäinen ja se tarkoittaa paastosta ”pääsemisestä”. Ortodoksisessa kirkossa pääsiäispaasto kestää 40 vuorokautta. Viikkoa ennen pääsiäistä palmusunnuntaista alkaa hiljainen viikko ja valmistautuminen pääsiäiseen. Palmusunnuntaina lapset pukeutuvat värikkäisiin vaatteisiin, maalaavat naamansa ja kulkevat naapuritaloissa koristellut pajunoksat käsissä virpomassa sanoen: “Virvon varvon, tuoreeks terveeks, tulevaks vuodeks, mulle palkka, sulle vitsa.”
Kiirastorstaita vietetään Jeesuksen viimeisen aterian muistoksi. Pitkäperjantaina Jeesus ristiinnaulittiin ja haudattiin. Pääsiäispäivänä, sunnuntaina Jeesus nousi kuolleista ja astui ylös taivaisiin.
Perinteisesti pitkänäperjantaina ei saanut nauraa, tanssia eikä kyläillä. Päivä tuntui pitkältä nimensä mukaisesti. Vasta 2000-luvun alussa kumottiin pääsiäisen ajan huvikielto. Nykyään pääsiäisen viettämisen tavat ovat moninaistuneet ja maallistuneet. Pääsiäinen on ruokajuhla, mihin kuuluu lammas, pasha, mämmi, maalatut kananmunat ja monet muut herkut. Juhlakoristeisiin kuuluvat mm. tiput, pajunkissat ja raeruoho.
Lähinnä Pohjanmaalla pääsiäislauantaina, lankalauantaina, poltetaan pääsiäiskokkoja. Aiemmin kokkoja poltettiin noitien ja pahojen henkien karkottamiseksi ja tuomaan valoa pimeyteen. Kokkoja poltettiin joka kylällä, mutta nykyään niitä on harvemmassa.
Minulla on monia muistoja lapsuudestani kokkojen rakentamisesta ja polttamisesta. Viikkoja ennen pääsiäistä alettiin vesikelkalla vetää katajia ja puiden oksia avoimelle pellolle kasaksi. Tavoitteena oli mahdollisimman korkea kokko. Sota-aikanakin, jolloin olin pikkupoika, rakennettiin kokkoja. Yhtenä pääsiäisenä nimismies kielsi kokonpolton pommitusvaaran vuoksi. Tuolloinhan ikkunoissakin oli ns. Molotohovin verhot, jottei valo näkynyt ulos. Olimme tehneet ison työn kokon rakentamisessa ja niinpä nimismiehen kiellosta huolimatta tuikkasimme kokon tuleen. Hetkessä poliisi oli paikalla, mutta räiskyvää kokoa ei saatu enää sammutetuksi. Onneksi pommikoneita ei tullut paikalle.
Ja lopuksi. Mämmi on parasta kerman ja sokerin kanssa.
Heikki Seppälä