Mielenterveysasioista voidaan kirjoittaa kaikkia väestöryhmiä koskevana asiana, mutta keskityn nyt tässä miesten oireiluun. Mielenterveys on välttämätön osa terveyttä ja ennakoi fyysistä terveyttä ja vähäisempää kuolleisuutta. Vastaavasti mielenterveyden häiriöihin liittyy vahva ylikuolleisuus.
On varsin tunnettua, että mies hakee apua vasta kun asiat ovat jo pahasti solmussa. Koettu häpeä ja opitut miehen mallit estävät avun hakemista. Ahdistus voi olla myös niin vakavaa, etteivät voimat riitä enää avun hakemiseen. Monet eivät luota siihen, että heitä osattaisiin kohdata oikein terveydenhuollossa.
Hiljattain tehdyssä tutkimuksessa on selvinnyt, että 85 % suomalaisista kokee, ettei miesten mielenterveydestä puhuta tarpeeksi julkisuudessa. Mieli ry on kyselyn avulla selvittänyt sitä, miten avun hakemisen kynnystä voisi madaltaa. Kolme neljästä itsemurhan tehneestä on miehiä. Miehet käyttävät mielenterveyspalveluita lähes puolet vähemmän kuin naiset.
Ainakin oman sukupolveni aikana meitä on kasvatettu ajattelemaan, että mielenterveysongelmista puhuminen tai omien tunteidensa ilmaisu on osoitus heikkoudesta. Miehille tyypillisiä oireita kuten unettomuutta, voimakasta ahdistusta tai riskikäyttäytymistä ei aina osata yhdistää mielenterveyden ongelmiin. Myös sota- ja kriisiuutiset kulkevat mukana vaikkapa kännyköissä. Kiristynyt maailmantilanne ja sota Euroopassa lisäävät ahdistusta, pelkoa sekä huolta. Äärimmillään hoitamaton masennus voi johtaa itsemurhaan.
Resilienssiä eli psyykkistä sopeutumis‑, joustamis- ja palautumiskykyjä on pyrittävä vahvistamaan. Miehen masennusoireita ovat mm. työnarkomania, päihteet, aggressiivisuus, väkivalta, riskihakuisuus ja kivut. Miesten masennus on yleistä, mutta sen diagnosointi on monesti vaikeaa. Meidän tulee miettiä, ovatko asiat kaikissa kunnissa läheskään hoidossa. Psykiatreista, psykologeista ja psykiatrisista sairaanhoitajista on valtava tarve sekä heidän viroistaan. Auta miestä mäessä.
Eero Antikainen, Ii